Kajakkimelonnan ihanuus

Kajakissa on ihana lipua hiljaa rantoja pitkin. Voit koskettaa vedenpintaa, olet keskellä luontoa. Kajakissa pääsee myös merelle tai kokemaan koskien kuohuntaa.

Miltä kuulostaa rauhallinen kajakkimelonta rantaa pitkin vai haluatko mieluummin pidemmälle reissulle merikajakissa? Kajakissa pääset joka tapauksessa lähelle luontoa. Laji sopii  kaikenikäisille luonnossa liikkujille.

Kajakeissa on valinnan varaa. Niitä löytyy aloittajalle ja edistyneelle. Myynnissä on myös eri tyyppisiä kajakkeja. Melonnan eri lajeihin on kehitetty omat kajakkimallit. Alla uuteen harrastukseen hyviä vinkkejä. Lähde vesille kokemaan luonto läheltä.

Kajakki

Minkälainen kajakki on paras?

Koska kajakkeja käytetään eri tarkoituksiin, tarvitaan useampia kajakkimalleja. Näitä malleja kehitetään jatkuvasti. Kajakkien ominaispiirteiden hiominen vaatii taitoa ja osaamista. Mallit paranevat vuosittain ja valikoma sen kun kasvaa.

Kajakin valinnassa kannattaa miettiä muutamia seikkoja. Aiotko retkeillä ja tehdä pidempiä matkoja? Tuleeko kajakki kenties puhtaasti kuntoilukäyttöön? Rakastatko kohisevia koskia vai rentoudutko parhaiten nauttimalla luonnosta rauhalliseen tahtiin?

Käy läpi seuraavat seikat, kun valitset  kajakkimallia:

– Käyttötarkoitus (retkeilyyn, actionmelontaan vai kuntoilukäyttöön)
– Oma fyysinen kuntotaso
– Tavoitetaso
– Kehon paino ja koko
– Kajakin valmistusmateriaali
– Turvallisuustaidot

XXL:n kajakit ovat tilattavissa myös verkkokaupasta PickUp@Store-toimitustavalla tavarataloihin. Tutustu kajakkivalikoimaamme täällä.

Osallistu kajakkimelonnan turvallisuuskursseille
Turvallisuuteen liittyvät taidot on hallittava. Turvallisuus on tärkeä tekijä myös lyhyillä retkillä. Turvallisuuskurseilla tapaat kajakki-ihmisiä ja opit lajista enemmän.

Peruskajakit virkistyskäyttöön
Ominaispiirteet: Peruskajakit ovat lyhyitä ja leveitä. Ne liikkuvat vakaasti. Lisäksi niissä on  mukava istua ja ne ovat helposti ohjattavia. Istuinaukko on tarpeeksi iso. Kajakkiin on helppo istua ja siitä on helppo nousta.

Peruskajakeissa on vain yksi vedenpitävä laipio (takana). Näillä ei kannata lähteä kovin kauas rannasta.

Soveltuvuus: Aloittajan on helppo ohjata virkistyskäyttöön kehitettyä kajakkia. Se sopii hyvin myös liikuntarajoitteisille ja silloin tällöin melontaa kokeileville. Kajakkia on helppo hallita. Eteneminen on vakaata eikä melojan tarvitse tasapainoilla.

Retkikajakki
Ominaispiirteet: Retkikajakissa on isohko istuinaukko ja polville on hyvin liikkumatilaa. Retkikajakki on peruskajakkia kookkaampi, mutta merikajakkia pienempi.

Eniten vauhtia saa pyöreäpohjaisella kajakilla (edestä katsottuna pyöreäpohjainen). Sen on myös oltava pituussunnassa (siis sivusta katsottuna) suhteellisen suora. Tällaisesta kajakista sanotaan, että siinä on pieni rockeri (suorahko banaanimuoto). Se ei ui kovin syvällä. Retkikajakit ovat leveitä ja vakaita, etenkin kiikkeriin merikajakkeihin verrattuna. Retkikajakissa on yleensä nostoevä tai erillinen peräsin, joka pitää kajakin suunnassa myös sivutuulessa.

Retkikajakeista löytyy useampia kajakkimalleja. Leveimpiin järvi- ja saaristokajakkeihin mahtuu enemmän varustusta. Kapeimmat retkikajakit taas ovat leveitä versioita nopeampia. Retkikajakeissa on kaikissa vedenpitävät laipiot edessä ja takana. Niihin saa varustusta. Siksi retkikajakit sopivat paremmin pidemmille retkille, kuin esimerkiksi puhtaasti virkistyskäyttöön kehitetyt kajakit.

Soveltuvuus: Kajakkiretkeilyyn hiljaisemmissa vesissä. Sopii kun halutaan nauttia kajakkimelonnasta lähialueella ja kenties lähteä hiukan pidemmälle päiväretkelle.

Merikajakki
Ominaispiirteet: Merikajakin istuinaukko on kapeampi. Malli sopii hyvin eskimokäännöksiin. Merikajakissa on vähintään kaksi vedenpitävää laipiota. Lisäksi merikajakissa on kansiköydet, lastausluukut sekä peräsin tai nostoevä.

Näitäkin on useampia malleja. Ne voivat olla lyhyempiä rockerimalleja, joissa keula ja perä ovat hiukan tavallista korkeammalla. Lyhyt rockerimalli sopii  hyvin saaristomelontaan ja matalikkoon. Pidennetyssä kajakkimallissa vesilinja on pidempi, jolloin vauhti nousee mukavasti.

Rannalla meloja, kaksi kajakkia ja teltta.
NAUTI LUONNOSTA: Merikajakilla pääsee jo hiukan kauemmaksi. Pystytä yöksi teltta vaikkapa suoraan rannalle. Kuva: Kayak Distribution.

Soveltuvuus: Merikajakki on suosittu malli. Sopii pieneen aallokkoon, mutta myös hiljaisiin vesiin. Matkavarustusta näihin mahtuu mukaan aika lailla. Hyvä malli  päiväretkelle ja pidemmille retkille.

Surfski
Ominaispiirteet: Surfski on merikajakin extreme-malli. Se on pitkä ja hoikka ja sen takaosa on matala ja leveä. Erityisen nopeaksi ja vakaaksi surfskin tekee sen keula, joka on kapea ja ylöspäin kurottava.

Surfski on leveydeltään vain 40–50 senttiä. Se on herättänyt suurta suosiota ja aloittelijoita on paljon. Siksi surfski-kajakeista on nyttemmin tullut markkinoille myös levämpiä malleja.

Surfski-kajakissa ei ole varsinaista istuinaukkoa. Meloja istuu ylempänä kuin tavallisessa kajakissa. Peräsintä ohjataan jalkojen avulla.

Soveltuvuus: Surfski sopii aallokossa surffailuun ja vauhdikkaaseen vesikuntoiluun.

Kilpakajakki/kuntokajakki
Ominaispiirteet: Luokkaan kuuluu useampia kunto- ja kilpakäyttöön kehitettyjä kajakkimalleja. Yhteinen nimittäjä on niiden kapea muoto. Sen ansiosta ne liikkuvat nopeasti vedessä. Ominaisuuksiltaan ne sopivat kilpailuun ja aallokossa melontaan. Vesilinja on pitkä siksi, että  suorilla osuuksilla päästäisiin kovaan vauhtiin.

Soveltuvuus: Kokeneen melojan käyttöön. Melojalla on oltava tasapaino hyvin hallinnassa.

Koskenlaskussa käytettävä jokikajakki

Koskimelontaa kuohuvassa koskessa
EI IHAN VESILINJASSA: Koskimelonta haastaa taitoja.

Ominaispiirteet: Pieni kooltaan. Sopii koskiosuuksille, mutta myös hitaammin virtaaviin jokiin. Pohja voi olla suora tai pyöristetty. Suorapohjainen kajakki on helpompi ohjata. Pyöreäpohjainen taas on vedessä vakaampi.

Soveltuvuus: Erinomainen koskissa ja nopeasti virtaavissa vesissä. Sopii myös taitojaan kehittävälle. Taitojen karttuessa meloja voi hakeutua vaikeimpiin koskiin.

Tilavuus, paino ja malli

Tilavuus valitaan suhteessa kehon pituuteen ja painoon. Tilavuus vaikuttaa kantavuuteen. Ota oman painosi lisäksi huomioon myös mahdollinen varustus niin, että kantavuus tulee arvioitua oikein.

Kajakin tulisi sopia niin kuin se olisi omalle kropalle räätälöity. Jaloille on oltava sopivasti tilaa ja istuinaukkoon on mahduttava just eikä melkein. Istuinaukkoon saa lisätoppausta, jos se on liian iso. Pienentämällä istuinaukkoa kajakki tottelee paremmin.

Kajakin koko on tärkeä melontalajista riippumatta. Kun puhutaan kajakin koosta, tärkeintä on yleensä sen tilavuus.

Kun kajakki on tilavuudeltaan oikean kokoinen, kajakissa melominen on helppoa. Sen hallinta tuntuu paremmalta.

Sama kajakki käyttäytyy vedessä eritavoin, kun eripainoiset henkilöt käyttävät sitä.

Jos viisikymmentä kiloa painava meloja lainaa satakiloisen melojan kajakin, kevyempi henkilö pitää kajakin kyllä hallinnassa tyynellä säällä. Melonta ei kuitenkaan ole kovin miellyttävää. Tuulessa melonta vaikeutuu, koska kajakki ei ui tarpeeksi syvällä.

Arvioi kokonaispaino eli kajakin, henkilöpainon ja varustuksen yhteispaino. Ota myös huomioon, tarvitsetko kajakin, johon mahtuu paljon retkivarustusta (merikajakki) vai aiotko hankkia kajakin kuntoiluun, jolloin varustusta ei tarvita ja kokonaispaino koostuu pelkästä kajakista ja melojasta.

Materiaali – pitäisikö valita muovi vai komposiitti

Minkälaista materiaalia kajakin tulee olla?

Mieti lopuksi kajakin valmistusmateriaalia.

Aiotko kiertää kivikkoisia ja matalia rantoja? Valitse muovikajakki, joko polyetyleeniä tai ABS-muovia. Ne ovat kestäviä. Muovikajakin huonompiin puoliin lasketaan yleensä sen korkeampi paino. Raskas kajakki liikkuu vedessä hitaammin.

Jos jo olet kokenut meloja ja haluat entistä kajakkiasi paremman kajakin, tutustu lasikuitukajakkeihin. Lasikuitu on muovia kevyempää ja kovempaa. Se ei kuitenkaan ole yhtä kestävää ja maksaa hiukan enemmän.

Lasikuidun ja muovin hybridi on hiilikuitu tai hiilikuitu-kevlar-yhdiste. Se on lasikuitua kevyempää ja jäykempää, ja todella kestävää.

Mitä paremmat ominaisuudet, sen kovempi hinta. Kannattaankin miettiä, mihin rahansa pistää. Saako kaikista ominaisuuksista – kuten, kajakin keveydestä ja kestävyydestä – todella kaikki hyödyt irti.

Kajakkitermit tutuksi:
Istuinaukko – Nimensä mukaisesti aukko, jossa istutaan. Istuinaukon koko vaihtelee kajakkimalleittain.

Nostoevä – pystysuorassa liikkuva evä, jonka saa nostettua tai laskettua. Vakauttaa kajakin kulkua tuulessa ja aallokossa. Meloja ohjaa nostoevän liikettä narun tai vaijerin avulla.

Peräsin – ohjaukseen ulkoinen peräsin, jota liikutetaan peräsinpolkimien avulla.

Peräsinpolkimet – jalat asetetaan tukevasti polkimille. Ne ovat pituussunnassa säädettävät. Jos kajakissa on peräsin, sitä ohjataan peräsinpolkimilla.

Rocker – Kajakin malli pituussuunnassa sivusta katsottuna. Rockermallin pohja on kuin keinustuolin jalakset. Pieni rockeri ei juuri maalla keinu. Se on vedessä nopea. Suuri rockeri taas kääntyy helpommin ja leikkaa aallokkoa tehokkaasti (suuressa rockerissa perä ja kärki nousevat voimakkaasti ylöspäin).

Laipio – kajakin vedenpitävä ilmatila. Nämä pitävät kaatuneen kajakin kelluvana. Niiden ansiosta pääset nopeammin taas kajakkiin pumppaamaan pois viimeiset vedet. Laipiossa on vedenpitävät pakkaustilat, joihin pääsee kannen pakkausluukuista.

Pakkausluukut – vedenpitävät luukut, joista pääsee pakkaustilaan.

Kansiköydet – kannen pakkausköydet, joiden alle saa kiinni varustusta.

XXL:n kajakit ovat tilattavissa myös verkkokaupasta PickUp@Store-toimitustavalla tavarataloihin. Tutustu kajakkivalikoimaamme täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *