Lähde lasten kanssa ulos lumeen leikkimään!

Lähde lumelle liikkumaan ja näytä lapsille, että elämää on muuallakin kuin vain online-tilassa ja mobiililaitteissa.

Heittäydy leikkiin ja koe talven taika yhdessä lasten kanssa. Lämpimästi puettuna ulkona on kiva luoda yhteisiä muistoja. Nappaa tästä vinkit siihen, mitä kaikkea kivaa ulkona voi talvisaikaan tehdä.

Pulkkailu

Pulkalla laskeminen on hauskaa ja aikuiset innostuvat yleensä yhtä paljon kuin lapsetkin. Kun sopiva pulkkamäki on löytynyt, tarvitaan enää pulkka. XXL:n valikoimasta löydät niin pulkat, lumikelkat, peffaliukurit kuin mattoliukuritkin.
Plussaa pulkkailussa on, että siinä saa arkeen ujutettua hyötyliikuntaa ja samalla vietettyä lasten kanssa laatuaikaa. Liikkumiseen saa sopivasti pontta juoksemalla tai kävelemällä pulkkamäki reippaasti taas ylös. Kuormitusta – ja lapsen riemua – voi lisätä nostamalla lapsi pulkkaan painoksi.

Lue myös: Kymmenen pulkkasuosikkia isoille ja pienille

Kaksi lasta laskemassa Snowracer-kelkalla.
UPEAA MENOA PULKKAMÄESSÄ: Pulkkailusta innostuvat isot ja pienet.

Kehitä hiihtotaitoja, temppuilua ja tekniikkaa

Hiihtokeskuksissa ja kuntien hiihtolatujen liepeillä on lapsia varten valmiita hiihtoalueita kumparimäkineen. Näissä pääsee hauskalla tavalla kehittäämään hiihtotekniikkaa.
Tällaisia lasten temppuilu- ja tekniikkalatuja voi tehdä itsekin. Ladun voi vetää rinteeseen siten, että, että yksi jalka vuoroin nousee toisen laskiessa tai ladusta voi muuten vaan tehdä hauskalla tavalla kumpareisen. Laita vaikka sauvat rinteeseen seisomaan pujottelua varten tai tee niistä portit, joiden alta on hiihdettävä. Hyppyrimäkiäkin on kiva rakentaa ja laskea.

Tutustu myös Suomen Hiihtoliiton ja Suomen Ampumahiihtoliiton toimintaan ja hankkeisiin kuten Lasten lumipäivät sekä Lumilajit liikuttavat. Sivuilta löytyy myös paljon muuta innostavaa.

Lue myös: Lasten hiihtosuksien valinta

Pienestä hyppyrimäestä lentävä poika.
HIIHTOTEMPPUILUA JA TEKNIIKAN HIOMISTA: Lasten kanssa on kiva rakentaa hyppyreitä ja erityyppisiä kumparelatuja.

Yleisurheilukisat

Mikään ei innosta pihapiirin lapsia niin kuin kunnon yleisurheilukisat. Suuren urheilupäivän tuntua saadaan lajeilla kuten pituushyppy, lumipallojen heitto ämpäriin, keihäänheitto lumisauvalla, viestijuoksu ja muita, yhdessä keksittyjä kisalajeja.

Lumiluola

Ehkä pihassa jo on iso lumikasa, muuten sellaisen voi kasata itse. Kun lumikasa on valmis siihen saa kaivettua hyvän lumiluolan kunnon lumilapiolla. Älä tee seinämistä tai katosta liian ohuita ettei luola pääse romahtamaan. Merkkaa luola hyvin, ettei kukaan astu katon läpi.

Hiihtoammunta

Tee hiihtoon ympyrälatu ja järjestä tietyin välimatkoin ammuntapaikkoja. Mahdollisuuksien mukaan niissä voi kokeilla myös jousella ampumista. Muista jousella ampuessa turvallisuus.

Isommat lapset voivat ampua ilmapistoolilla tai ilmakiväärillä, sekä pysty- että makuuasennosta. Muista turvallisuus ja pidä lasta koko ajan silmällä. Noudata ampumiseen liittyviä sääntöjä.
Ilmapalloja on kiva käyttää tarkka-ammunnassa maaleina. Niitä voi ripustaa puihin tai lumeen pystytettyihin hiihtosauvoihin. Ilmapalloja voi ampua tai niihin voi yrittää osua vaikka hiihtosauvalla. Huomoi lapsen ikä vaikeusastetta lisätessä. Jos kotana sattuu olemaan panttaamattomia juomatölkkejä ne voi nostaa lankun päälle riviin ja niitä voi yrittää pudotella lumipalloilla.

Isä on vienyt tyttärensä hiihtoladulle
INNOSTU LEIKKIMÄÄN LASTEN KANSSA: Yhdistä hiihto leikkiin. Lapsesta hiihtoammunta, jossa yritetään lumipallolla osua vaikka juomatölkkiin, on hauskaa talvipuuhaa.

Lumilyhdyt

Ensimmäisen lumipallokerroksen tulisi olla halkaisijaltaan noin 40–50 cm. Lumipalloja pinotaan ensimmäisen kerroksen päälle aina hiukan pienempänä rinkinä kunnes saadaan pyramidimainen rakenne. Sytytä pieni kynttilä lyhdyn sisään ja aseta viimeinen lumipallo paikoilleen. Lumilyhtyjä voi tehdä useampia, ne ovat pimeällä todella näyttäviä!

Iltahämärässä valaiseva lumilyhty.
TUNNELMALLISTA: Lumilyhtyjen teko on suhteellisen helppoa ja ne luovat pihapiiriin tunnelmallisen valon.

Pullorata-kelkkailu

Täytä muovinen juomapullo vedellä. Hae hyvä alamäki ja paina pullo sivuttain makuulleen lumeen. Vedä pulloa siten, että siitä jää hyvä kelkkarata. Tee loivia kurveja, tunneleita ja pieniä hyppyjä. Radasta voi tehdä niin haastavan kun itse haluaa.
Pullo päästetään ylhäältä menemään. Näet heti, missä tarvitaan rataparannuksia. Järjestä pullo-kelkkailukisat ajan perusteella. Jos haluaa lisää vauhtia, radan voi jäädyttää. Vedellä ihan täyteen täytetty pullo liukuu hurjaa vauhtia ja vaatii, että rataa työstetään enemmän ettei pullo lennä radalta.

Nuotioretki

Hiihtoretkellä on aina kiva pysähtyä nuotiontekopaikalle. Ellei lunta satu olemaan mikään ei estä tekemästä samaa lenkkiä jalan. Yhdessä nuotion ympärillä istuminen jää usein mieleen positiivisena asiana. Tästä saat vinkit helppoon ja maistuvaan nuotioateriaan.

Retkeilyvälineet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *