Juoksutapahtumat – vinkit katujuoksukisojen asfalttijuoksuun

Vinkit katujuoksukisoihin. Näillä eväillä kannattaa osallistua. Lue ja ampaise liikkeelle!

Katujuoksutapahtumissa näkee juoksu-urheilun vastikään aloittaneita yhtä lailla kuin juoksua jo pitkään harrastaneita, molempia ryhmiä kilpailuun osallistuminen innostaa ja motivoi, jolloin myös harjoittelu sujuu hyvin. Valittavia matkoja löytyy viiden kilometrin kuntotapahtumista aina puoli- ja kokomaratoniin. Lue vinkit ja ampaise liikkeelle.

– Katujuoksu on kerrassaan hulvaton kokemus! Kimppajuoksu näinkin ison porukan kanssa on uskomattoman hauskaa, ja kadunvarsilta saa yleensä yleisöltä kannustusta, Hanne kertoo.

Katujuoksu sopii kaikille

Adidaksen juoksueksperttinä työskentelevä Hanne on entinen huipputason keskimatkan juoksija, ja palkintojen joukossa komeilee 8 Norjan mestaruuskultaa.

– Katujuoksu sopii kaikille! Yleisen kuntoilutrendin myötä, osallistuminen katujuoksuun kasvaa. Halutaan pysyä hyvässä kunnossa. Itsensä haastaminen on lisäksi nykyään trendikästä, Hanne jatkaa.

Kuva iloisesti hyppäävästä Adidaksen työntekijästä, joka on ollut huipputason juoksija.
ASIANTUNTIJA: Adidaksen työntekijä Hanne Lyngstad on ollut huipputason juoksija vuosia.

Katujuoksu on suosittu laji ja yhä useampi uskaltautuu kokeilemaan eripituisia matkoja. Saimme Hannen paljastamaan viisi parasta vinkkiään, joihin kannattaa tutustua, ennen kun seisot lähtöviivalla!


1. Aseta omat tavoitteesi ja valitse oikeanpituinen matka

– Treenaaminen helpottuu kun tiedät, mitä varten treenaat!

Tavoitteeksi voi esimerkiksi asettaa jonkun tietyn matkan tai vaikkapa osaetapin aikarajan.

Kokemus ja pohjakunto määräävät matkan pituuden. Ellei juoksua ole harrastanut kovin pitkään, kisamatka kannattaa valita alle 10 kilometrin kuntotapahtumista. Kokeneet juoksijat ja entiset kisaosallistujat taas voivat asettaa tavoitteekseen vaikka puolimaratonin.

– Puolimaraton on monen, jo jonkin verran juosseen, tavoite. Lajiin täysin hurahtaneet haluavat monesti kokeilla täysmaratonia, Hanne kertoo.

Maratoniin valmentautuminen tulisi ottaa tosissaan ja juoksua kannattaa harjoitella useampia kuukausia. Kun lähtölinjalla seistään, harjoittelussa juostuista kilometreistä on hyötyä.

2. Oikeanlaisten juoksukenkien valinta

Valitse sellaiset juoksukengät, jotka sopivat juuri sinulle. Tähän vaikuttavat juoksukokemus, juoksuaskel ja jalan malli.

Ellei juoksukokemusta ole kovinkaan paljoa, kannattaa valita hyvin vaimennetut kengät. Kevyemmät juoksukengät kannattaa jättää kokeneille ja niille jänteisimmille juoksijoille.

– Varalle voi hankkia yhdet kevyemmät juoksukengät tai kilpakengät, mutta se riippuu siitä, miten paljon juokset. Kevyemmät kengät voivat parantaa juoksukokemusta kisoissa. Juoksukengät ovat kuitenkin tuoretavaraa ja tulisi uusia ainakin kerran vuodessa, Hanne kertoo

XXL:stä löydät laajan valikoiman juoksukenkiä ja osaavat myyjämme auttavat mielellään löytämään sinulle sopivat juoksukengät.

 

3. Juokse monipuolisesti ja juokse asfaltilla viikoittain

Juoksuharjoittelusta tulisi tehdä monipuolista, mutta silti pitäisi pysyä tavoitteellisessa, omaan kisaan tähtäävässä harjoittelussa. Monet juoksevat mieluummin pehmeällä polulla, mutta katujuoksuun osallistuvan on myös harjoiteltava jonkin verran asfaltilla.

Kuva naismaratoonarista juoksemassa Euroopasta Aasiaan elokuussa 2015
Naismaratonkisat Ekaterinburgissa Venäjällä elokuussa 2015. Juoksu Euroopasta Aasiaan.

– Aina ei kovalla alustalla tarvitse harjoitella, mutta se on kyllä suositeltavaa ja totuttaa hyvin katujuoksuun.

4. Juoksuun kehitetyt vaatteet

Hyvät juoksutrikoot, hyvä paita ja juoksuun optimoitu takki parantavat ulkona juoksemisen kokemusta.

– Funktionaaliset treenivaatteet parantavat juoksukokemusta ja niitä suositellaankin, juoksun asiantuntija huomauttaa.

Tyttöjen tulisi ehdottomasti panostaa kunnon urheilurintaliiveihin, joissa on juoksuun sopiva tuki. Enimmäkseen sisätiloissa juoksumatolla juoksevan kannattaa hankkia T-paita, jossa on hyvä kosteudensiirto. Myös juoksushortsit ja -trikoot tulisivat olla samaa laatua. Suositeltavaa on myös hankkia kunnon treenisukat.

5. Harjoittele nesteen juomista

Pitkiin kuntotapahtumiin, puolimaratoniin tai kokomaratoniin Hanne suosittelee kokeilemaan eri urheilujuomia tositilanteessa eli juoksuharjoittelussa.

– Urheilujuomia kannattaa testata ennen kisaa, ellei sopivaa löydy kannattaa tyytyä veteen. Kokeilemalla saatat välttyä ikäviltä yllätyksiltä kuten vatsan kipristykseltä kesken kisaa.

XXL:ssä on laaja valikoima urheilujuomia, energiapatukoita ja muita energiaa antavia tuotteita, joita voi nauttia ennen suoritusta, sen aikana ja jälkeen. Pitkissä katujuoksuissa energian saanti juoksun aikana on tärkeä huomioida.

Ennen juoksukilpailua ja sen jälkeen

Päivää ennen katujuoksukisaa, kaikki valmistelut on tehty. Kilpailua edeltävinä päivinä ei tulisi harjoitella vaan antaa kehon palautua.

– Suunnittele kisapäivän aamiainen mieluisaksi. Mieti, aiotko syödä lounasta vai riittääkö pelkkä banaani ennen lähtöä. Vastaus riippuu lähtöajasta.

Kokemattoman juoksijan syke nousee helposti kilpapäivänä. Hermot ovat pinnalla ja kun lähtölaukaus vihdoin ja viimein pamahtaa, monet lähtevät juoksemaan liian kovaa ja menevät nopeasti maitohapoille. Pyri tekemään rehellinen ja järkevä suunnitelma ja pysy siinä. Pidä oma tavoitteesi mielessä ja pyri saavuttamaan vain se.

– Jos seinä kuitenkin nousee pystyyn, laske tempoa. Voit jopa kävellä muutaman metrin ennen kuin taas aloitat juoksun. Tempon vaihtelu saattaa myös antaa lisävoimia, Hanne painottaa.

Lasten katujuoksut

Ennen aikuisten juoksukisoja järjestetään monesti lapsille erilliset katujuoksut, ja lapsista juokseminen numerolappu rinnassa on huikea kokemus.

Ei muuta kuin peukut pystyyn ja onnea matkaan!