Tennis – vauhdikas koko perheen urheiluharrastus

Tee tenniksestä harrastus. Näin pääset alkuun.

Tennis on Suomessa ja maailmalla suosittu urheilulaji. Tennistä voivat pelata kaikki, iästä ja peruskunnosta riippumatta. Tenniksessä edetään omassa tahdissa ja tuntivarauksia lisätään resurssien mukaan. Lähde sinäkin kokeileman.

Tenniksen kaltaista lajia pelattiin jo yhdennellätoista vuosisadalla. Nykytennis kuitenkin syntyi 1800-luvun toisella puoliskolla. Silloin standardisoitiin verkon korkeus ja kenttäkoko. Lisäksi säännöt yhdenmukaistettiin. Sääntömuutoksia ei tuon ajan jälkeen ole juurikaan tehty. Tenniksen pistelasku on peräisin noilta ajoilta ja varmasti monen tennistä aloittavan mielestä jokseenkin erikoinen. Tennismailoissa ja välineissä sitä vastoin on tapahtunut valtavaa edistystä.

Tennis

Tenniskenttä ja pelisäännöt

Tenniskenttä on 23,77 metriä pitkä ja 8,23 metriä leveä. Kaksoispelissä tosin käytetään kentän ulkorajoja, jolloin kentän leveys laajenee 10,97 metriin.

Kuvassa tenniskentän puolisko ja syöttöruutu.
TENNISKENTTÄ: Takara, sivurajat ja syöttöruutu. (Kuva: IStock).

Tenniskenttään on vedetty selvästi näkyviin takarajat, sivurajat ja syöttöruudut. Syötössä pallon on osuttava vastustajan syöttöruutuun. Rajalle osuva pallo hyväksytään. Tennisverkko on noin metrin korkuinen. Verkko jakaa kentän kahteen yhtä suureen kenttäpuoliskoon. Useimmat kentät ovat kovapohjaisia, esimerkiksi betonia tai asfalttia. Tenniskenttä voi myös olla nurmea tai murskatusta tiilestä valmistettu massakenttä.

Pallo syötetään vastustajalle. Tavoitteena on, että vastustaja ei pysty lyömään palloa takaisin. Lyöntien välissä tennispallo saa pompahtaa kerran. Jos pallo pompahtaa kaksi kertaa, siitä ei saa pistettä. Pallon saa lyödä suoraan ilmasta siis ilman, että se on ensin pompahtanut kenttään. Syöttöä palauttaessa tähän ei kuitenkaan ole lupa.

Syöttö ja kenttäpuoliskon vaihto

Peli aloitetaan syötöllä. Kovaa ja hallitusti lyöty syöttö on vaikea palauttaa ja antaa syöttäjälle heti etulyöntiaseman.

Syöttövuorossa oleva pelaaja syöttää kaksi kertaa. Jos molemmat syötöt epäonnistuvat (kaksoisvirhe), vastustaja saa pisteen. Jos syöttö koskettaa verkkoa, mutta osuu syöttöruutuun, syötön saa uusia.

Syöttövuorossa olevan pelaajan on seistävä takarajan takana. Pallo lyödään viistosti kentän yli vastustajan syöttöruutuun. Syöttövuorossa oleva pelaaja ei saa liikkua keskirajan toiselle puolen. Syötön vastaanottava pelaaja saa seistä missä kohtaa tahansa. Syöttöpalloa ei kuitenkaan saa palauttaa ennen kuin se on pompahtanut kerran kenttää.

Kuvassa tennistä pelaava nainen syöttövuorossa.
SYÖTTÖ: Pallo lyödään viistosti kentän yli vastustajan syöttöruutuun (Kuva: IStock).

Tehokkaimmat ja tavallisimmat syötöt lyödään heittämällä pallo ensin ilmaan, jolloin pallo lyödään pään yläpuolelta. Pallon saa kuitenkin syöttää tavalla, joka parhaiten itselleen sopii.

Kaksinpeluussa (verkon kummallakin puolella on yksi pelaaja) syöttövuorot vaihtelevat peleittäin. Nelinpeluussa (verkon kummallakin puolella on kaksi pelaajaa) syöttövuorot vaihtuvat joukkueittain.

Puolia tenniksessä vaihdetaan kunkin parittoman ottelun jälkeen. Uusi peli (game) alkaa joka syötöstä. Eli ensimmäisen, kolmannen jne. pelin jälkeen vaihdetaan puolta.

Pistelasku

Otteluvoitto (match) ratkeaa kolmen tai viiden erävoitoin (set) jälkeen. Erävoiton saa pelaaja, joka ensimmäisenä voittaa kuusi pistettä, vähintään kahden pisteen erolla.

Tenniksen pistelasku on hiukan hankala, mutta peliä vaikkapa tv:stä seuratessa se pikkuhiljaa avautuu.

Erä (set) koostuu peleistä (games) ja joka pelistä saa pisteen. Yhden pallon eli pelin voittaneella pistetilanne on 15, kahden pallon voittaneella pistetilanne on 30 ja kolme palloa voittaneella on 40 pistettä. Peli on voitettava kahden pisteen erotuksella. Jos tilanne on 40-40 peliin saadaan ratkaisu vain jos jompikumpi voittaa pelin kahdella peräkkäisellä pallolla.

Jos peli päätyy 6-6, siirrytään tie-break-tilanteeseen. Tie-breakissa pistelasku etenee nollasta yhteen, kahteen, kolmeen ja niin edespäin. Se, joka ensimmäisenä saa seitsemän pistettä vähintään kahden pisteen erolla, voittaa.

Tennisvarustus

Kun kenttävaraus on tehty ja mahdollisesti kurssit käyty, tenniksen aloittamiseen tarvitaan enää pelivarustus. Näitä ovat tennismaila, pallot ja sopivat vaatteet.

Tennismaila

Tennismaila on ehdottomasti valittava oman pelitason mukaan. Tasoon sopiva maila helpottaa pelaamista ja tekee pelaamisesta hauskaa.

Valitse lajia aloittavana harrastajana maila, jossa on hyvän kokoinen sweatspot (eli ihanteellinen osumakohta) ja suuri kehäkoko. Iso mailapinta helpottaa palloon osumista. Iso sweatspot taas varmistaa sen, että maila on anteeksiantava eli lyönti onnistuu vaikka pallo ei osuisikaan mailan verkkopinnassa millilleen oikeaan kohtaan. Aloittelijan on hyvä huomata, että liian raskasta mailaa ei kannata ostaa. Tennistä kuntoilumielessä pitkään harrastanut valitsee mielellään leveämallisen kehyksen. Parhaimmillaan se myös joustaa hiukkasen. Jousto antaa mukavan trampoliiniefektin. Leveys tekee mailasta anteeksiantavan, ellei osuma ole täydellinen.

Edistyneelle kuntopelaajalle suositellaan jäykempää kehystä, joka antaa jo entisestään tarkkaan osumaan enemmän voimaa.

Huipputason pelaajalla on yleensä kapeahko maila, joka antaa lyöntiin parhaan mahdollisen kontrollin.

Nuorten mailat

XXL:ssä on laaja valikoima lasten ja nuorten tennismailoja. Juniorimailaa ostaessa tärkeintä on tarkistaa mailan oikea pituus. Lasten ja nuorten mailoissa on aina ikäsuositukset, jotka kannattaa tarkistaa. Ikäsuositukset antavat osviittaa siitä, onko pituus oikea.

Tärkeintä on kuitenkin, että maila tuntuu hyvältä. Liian pitkää mailaa on vaikea käsitellä, kun taas liian lyhyellä lyöntiin ei saa tarpeeksi voimaa.
Pituus on oikea, kun mailan kärki ei osu lattiaan kun lapsi pitää mailaa otteessaan. Maila saa ulottua nilkan alapuolelle, mutta ei ottaa lattiaan.

Kuvassa tennismaila, pallo ja ranteissa hikinauhat
PELIN MAKUA: Pelitason mukaan valittu maila, tasokkaat pallot. hikinauhat ja edessä syöttövuoro. (Kuva: IStock).

Pallot

Tennispalloja on sekä paineellisia ja paineettomia. Paineellisessa pallossa sisäpaine on ulkoista painetta suurempi. Paineettoman pallon sisäinen paine taas on suurin piirtein sama kuin ulkoinen paine.

Paineellisissa palloissa on parempi pelituntuma.

XXL:stä saat lisäksi aloittelijoille ja lapsille sopivan, 50 % tavallista hitaamman pallon. Harjoittele sillä osumia ja kehitä pelisilmää.

Jalkineet ja tekstiilit

Tennisvarustukseen kuuluu kengät. Niiden on oltava tukevat ja hyvin vaimennetut. Suuntavaihdokset ovat äkkinäisiä ja liikkeet nopeita. Kenkien on tuettava jalkaa tehokkaasti. Hyvät tenniskengät ehkäisevät tehokkaasti vammoja.

Tennispelaaja oppii arvostamaan laadukasta, hikeä tehokkaasti siirtävää tennispaitaa. Sen nurja puoli imee iholta hien ja haihduttaa kosteuden toiselta puolen. Hyvänlaatuinen tennispaita pysyy kuivana. Lisäksi se pitää ihon kuivana. Tenniskentälle on hyvä varata mukaan hikinauhat ranteisiin. Saatavana on myös otsapantoja.

Taskulliset tennisshortsit helpottavat peliä sikäli, että pallon perässä ei tarvitse koko ajan juosta. Pallot saa taskuihin. Naisten malleissa hameen alla on lahkeelliset trikooshortsit. Tennispallot saa kätevästi lahkeiden alle, jossa ne pysyvät pelin aikana.

Tennistä on mukava harrastaa. Kunto kehittyy ja ystäväpiiri karttuu. Lajia voi harrastaa vaikka koko perheen voimin aina ajan ja mahdollisuuksien mukaan. Aktiivisemmat voivat pelata useammin, vaikka joka päivä ja edetä kilpatasolle halujen ja kykyjen mukaan.

Vanhat säännöt vain pelkkiin valkoisiin tennisvaatteisiin pukeutumisesta eivät enää päde. Tennis on mukava laji, jonka aloittaminen on helppoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *