Näin suojaat pyöräsi varkailta

Suomessa ilmoitetaan vuosittain noin 20 000 pyörävarkautta. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa luku on yhteensä 100 000.

– Välillä tuntui, että polkupyörän varastaminen oli liiankin helppoa, kertoo Henning, entinen fillarivaras. Hänen omatunnollaan on enemmän pyöriä kuin useimman muun pyörävarkaan. Henningin lopetettua pyörävarkaudet, paikallinen poliisi totesi pyörävarkauksien laskeneen 30–40 %.

Entinen pyörävaras kertoo

Kuvassa Henning Wick, entinen pyörävaras
PYÖRÄVARAS: Henning Wick on entinen pyörävaras. Nyt hän kertoo, miten pyörävarkauksilta kannattaa suojautua.

Vuosien huumeriippuvuus ja sen rahoittaminen pakotti Henningin varastaamaan polkupyöriä. Tämä on yksi syy pyörävarkauksiin, mutta niitä on myös muita. Ulkomaiset liigat liikkuvat kaupungista toiseen ja ottavat vain kalleimmat pyörät. Lisäksi on tilannevarkaita, jotka tarvitsevat pyörän päästäkseen ravintolaan tai illalla taas kotiin.

– Pyörävarkaalla tilanne on helppo, kun 5000 euron pyörä lukitaan parin kympin lukolla. Joskus pyörät oli jätetty lukitsematta, Henning kertoo. Hän väittää, että pyörävarkauksia oli suhteellisen helppo tehdä, koska ihmiset ovat huolimattomia.

Henning pääsi eroon huumeista eikä ole enää vuosiin varastanut pyöriä. Hänellä on työpaikka Pelastusarmeijan pyörittämässä yrityksessä. Kaksi päivää viikossa hän on mukana kehitysvammaisten päivätoiminnassa ja toiset kaksi päivää kattotöissä. Kunnassa yksityistalojen kattotiilet pestään ja kyllästetään uuden veroisiksi. Työ on tarpeellista ja mielekästä, ja pitää poissa huumeista ja rikollisuudesta.

Kuvassa lukitut polkupyörät.
PYÖRÄN LUKITSEMINEN: Runko lukitaan aina johinkin kiinteään. Myös renkaat kannattaa lukita pyöränrunkoon.

Suojaa pyöräsi varkailta

Kun varas vie pyörän siinä menee myös kuntoilumahdollisuudet, keino siirtyä paikasta toiseen näppärästi ja mahdollinen kimppalenkkeily ystävien kanssa. Nämäkin asiat jäävät harmittamaan sen lisäksi, että itse pyörä on viety.

– Siksi on erityisen tärkeätä suojata pyörä varkailta, Henning sanoo.

Tässä ovat entisen pyörävarkaan parhaat vihjeet, joiden avulla pyörävaras todennäköisesti ohittaa pyöräsi:

  • Harkitse tarkkaan mihin jätät pyöräsi. Jätä pyörä vilkkkaalle paikalle, jolloin  pyörävarkauksien riski pienenee.
  • Pyörä tulisi lukita johonkin kiinteään paaluun ja mielellään kahdella, erityyppisellä lukolla. Yhdellä lukolla runko ja takapyörä lukitaan esimerkiksi puun ympäri ja toisella etupyörä lukitaan pyörän runkoon. Varas kantaa harvoin mukanaan kahteen lukkotyyppiin tarvittavia työkaluja.
  • Käytä tukevia lukkoja, suhteuta ne pyörän arvon mukaan. Varas etsii halpaa lukkoa kalliissa pyörässä eli parin kympin lukkoa ei kannata hankkia monen sadan euron pyörään. Mitä tukevampi lukko tai mitä enemmän lukkoja, sitä pidemmän aikaa lukkojen murtaminen vie, ja varas ei mielellään jää rikospaikalle pitkäksi aikaa.
  • Rekisteröi pyöräsi (esim Falck- tai polisiisilaitoksen rekisteriin). Turvamerkintä saattaa suojata varkaalta ja auttaa poliisia löytämään omistajan. Turvakoodilla varustettu pyörä on aina vaikeampi myydä. Jos rungossa on turvakoodi, ostajakin voi tarkistaa onko pyörä varastettu.
  • Kalliita ja helposti varastettavia lisävarusteita kuten pyörätietokoneita ja laukkuja ei kannata jättää pyörään. Satulankin voi ottaa mukaansa, koska se hankaloittaa varkaan lähtöä rikospaikalta pyöräillen sekä pyörän myyntiä
  • Jos omistaa erityisen kalliin pyörän, saatavana on renkaaseen kiinnitettäviä pultti-/mutteri-lukkoja
  • Pyörää ei pitäisi jättää näkyvälle paikalle samaan kohtaan joka yö/päivä. Vie pyörä autotalliin tai pyöräkellariin jos mahdollista.
Kuvassa erimallisia pyörälukkoja
TEE TURVALLINEN VALINTA: Pyörälukkoja on laaja valikoima, erikokoisina ja eri hintaluokissa. Yhdistele ja käytä kerralla useampaa lukkoa.

Pyörävarkaudesta on aina tehtävä ilmoitus

Jos pyöräsi varastetaan, on tärkeätä, että siitä tehdään poliisi-ilmoitus. Mitä enemmän ilmoituksia, sitä ankarampi tuomio, jos varas lopulta saadaan kiinni. Ehkä jopa sen verran ankara, että fillarivaras muuttaa tapojaan niin kuin Henning teki.

Jos varas saadaan kiinni ja häneltä löytyy 10 varastettua pyörää, joista yksikään ei ole ilmoitettu varastetuksi, poliisin on pahimmassa tapauksessa annettava varkaan mennä ja ottaa takavarikkoon pelkät pyörät. Siksi ilmoittaminen kannattaa. Poliisi voi myös pitää epäiltyjä silmällä, jos ilmoituksia tulee paljon.

Myös vakuutusyhtiölle tulee lähettää ilmoitus, vaikka pyörä ei kovin arvokas olisikaan.

Ota pyörää ostaessasi kuitti talteen, silloin saat annettua vakuutusyhtiölle oikean summan jos pyörä varastetaan. Erikoispyörät ja kalliit pyörät kannattaa vakuuttaa erikseen. Kotivakuutus kattaa vain tavalliset pyörät ja vain määrättyyn summaan.

Normaalisti fillarivarkaudesta voi tehdä ilmoituksen poliisin verkkosivujen kautta.

Pyörälukot

Lue myös: Työmatkapyöräily sopii kaikille

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *