Pukeutuminen työmatkapyöräilyä varten

Hyvissä pyöräilyvaatteissa työmatkapyöräily on sekä turvallista että miellyttävää.

Jotkut näyttävät aivan ”tavallisilta” töihin pyöräillessään, kun taas toiset muistuttavat Ranskan ympäriajon osallistujia. Vaatetus on osittain ihan makuasia. Tärkeintä on kuitenkin, että olo tuntuu mukavalta ja asu suojaa tuulelta ja sateelta. Kun lisäksi tekee itsensä liikenteessä hyvin erottuvaksi, auton alle jäämisen riski vähenee merkittävästi.

Etäisyys kertoo

Jos ajat vain pari kilometriä tasamaalla, vaatekaappisi tuskin kaipaa kovin kummoista päivitystä. Pikkujutut lisäävät mukavuutta ja turvallisuutta. Jos matka on pidempi ja hikoat pyöräillessäsi, on tärkeää, että pukeudut oikein, jotta olo pysyy mahdollisimman lämpimänä ja mukavana.

Monet työmatkapyöräilijät käyttävät sähköpyörää. Tällöinkin on kiinnitettävä huomioita siihen, että vaatteet suojaavat tuulelta ja kylmältä, koska sähköpyörällä matka sujuu vauhdikkaammin kuin tavallisella pyörällä.

Jos harkitset, tarvitsetko lukkopolkimia ja pyöräilykenkiä, ota huomioon, että ne lisäävät polkutehoa jopa 40 prosenttia.

Kuvassa Craft Ride -pyöräilytakki
NEUTRAALI TAKKI TÖIHIN: Pyöräilyyn suunniteltuja vaatteita on myös täysin neutraaleina versioina.

Miksi pyöräilyvaatteet?

Pyöräilyhousujen kapeat lahkeet pysyvät pois ketjuista ja rattaista, ja vaatteet pitävät olon lämpimänä ja kuivana märällä ja kylmällä säällä. Suurin osa pyöräilyvaatteista on tuulen- ja vedenpitäviä. Kestävät pyöräilyvaatteet istuvat hyvin, antavat liikkumavapautta ja tuntuvat mukavilta istuma-asennosta riippumatta.

Kun hikoilet, pyöräilypaidat, -shortsit/-housut ja sukat kuljettavat hien pois iholta. Pyöräilyvaatteita käytettäessä myös arki- ja toimistovaatteet pysyvät siisteinä. Pyöräilyvaatteissa on strategisesti sijoitetut taskut, jotta niistä ei ole haittaa pyöräilyn aikana.

Päällysvaatteissa on usein fluoresoiva väri, minkä ansiosta näyt päiväsaikaan paremmin liikenteessä, ja lisäksi pyöräilyvaatteissa on paljon heijastimia, jotka parantavat turvallisuutta pimeässä.

Kuvassa useampia, erityyppisiä pyöräilytakkeja.
TULE NÄHDYKSI: Pyöräilytakkeja on saatavana huomioväreissä sekä täysin heijastavina.

Lyhyillä matkoilla kesäaikaan

Vaikka pyöräilisit vain työmatkat taajamassa tai kaupungissa, kannattaa hankkia kuoripuku ja kypäräsuojus yllättävän sateen tai tuulen varalle. Jos käytät pyöräilykenkiä, myös kenkäsuojat voivat olla kätevät.

Päälle:

Mukana:

Kuvassa maantiepyöräilijä hyvissä pyöräilyvaatteissa.
MUKAVAT JA HENGITTÄVÄT TEKSTIILIT: Pyöräilyyn kehitetyt vaatteet suojaavat tuulessa ja tuiskussa.

Pitkillä matkoilla kesäkaudella

Jos pyöräilet pidempiä ja vaativampia työmatkoja nopeammalla pyörällä, tarvitset ehdottomasti tarkoitukseen sopivat vaatteet. Ne takaavat mukavan olon, kuljettavat kosteuden pois iholta ja suojaavat säältä. Muista syödä ja juoda ennen pyöräilyä, niin jaksat polkea.

Päälle:

Mukana:

Kuvassa maantiepyöräilyyn pukeutunut pyöräilijä
TÄYDELLINEN ISTUVUUS: Pyöräilyyn sopiva leikkaus ja huipputason istuvuus.
Pyöräilyvaatteet

Pyöräilyvaatteiden hoito

Ripusta pyöräilyvaatteet töissä tuulettumaan. Pese vaatteet usein, jos hikoilet paljon, mutta käytä mietoa pesuainetta. Tällöin vaatteiden ominaisuudet säilyvät mahdollisimman pitkään. Muista kyllästää vedenpitävät vaatteet säännöllisesti.

Lyhyesti pyöräilyvaatteista

Lyhyet ja pitkät paidat

Eristävät, kuljettavat hien pois. Hyvä istuvuus takaa mukavan olon. Materiaali usein tuulenpitävää ja/tai vettähylkivää. Strategisesti sijoitetut taskut.

Housut ja shortsit

Eristävät, kuljettavat hien pois. Antavat erittäin hyvän liikkumavapauden. Takapuolen pehmuste lisää mukavuutta. Housujen materiaali hylkii yleensä vettä.

Liivit ja takit

Eristävät ja pitävät olon lämpimänä. Erittäin hyvä istuvuus pyöräilyyn, erittäin mukava olo. Yleensä tuulen- ja/tai vedenpitävää materiaalia. Saatavana malleja, joissa on selkäpuolella valo. Strategisesti sijoitetut taskut.

Sadetakki ja -housut

Usein väljähköjä, jotta alle mahtuu vaatteita ja vaatteissa pääsee liikkumaan. Pitää tuulen ulkopuolella ja olon kuivana. Painaa vähän ja vie vähän tilaa.

Irtolahkeet ja -hihat

Hyvä lisä lyhyille kesävaatteille, lämmittelyyn tai auringonlaskun aikaan. Eristävät hyvin, pitävät tuulen ulkona ja kuljettavat hien pois. Saatavana myös vettähylkiviä malleja.

Pipo ja lakki

Suunniteltu käytettäväksi kypärän kanssa, vähän saumoja tai litteät saumat. Pipoja on saatavana tuulenpitävinä, lakeissa on aurinkolippa.

Pyöräilylasit

Suojaavat UV-säteilyltä ja voimakkaalta valolta. Suojaa asfaltilta, soralta ja hyönteisiltä. Ehkäisee tuulta ja silmien kyynelehtimistä.

Käsineet

Pitävät kädet lämpiminä, vähentävät kuormitusta ja parantavat pitoa. Suojaavat käsiä hankaumilta.

Kypärä

Tärkeämpi kuin turvavyö autossa. Saatavana malleja, joissa on takana valo. Kypäräsuojus on kätevä sadesäällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *