Monikäyttöinen maastopyörä

Jäykkäperäinen maastopyörä on monipuolinen ja sopii niin maastoon kuin kaupunkipyöräilyyn.

Pyöräily kohottaa kuntoa ja mieltä.  Pyörällä liikkuminen on nopeaa ja vaivatonta, sekä liikenneruuhkissa että maastossa. Pyörä, joka sopii kumpaankin tarkoitukseen on jäykkäperä eli nk. hard tail -pyörä. Tällainen jäykkäperäinen maastopyörä on yhtä tehokas asfaltilla kuin maastossa.

Soveltuvuus

Jäykkäperä (missä siis on joustohaarukka edessä) on omiaan niin maastossa, hiekka- ja metsäteillä kuin työmatkapyöränä ja kuntopyöränä. (Vertailun vuoksi hybridipyörä on maasto- ja maantiepyörä sekoitus ja siksi meno sillä on hiukan vauhdikkaampaa, myös hiukan epätasaisella alustalla.)

Jäykkäperän edut

Jäykkäperä kestää maastossa kovempaa käsittelyä kuin hybridipyörä. Siinä on myös pienemmät vaihteet, mikä tuo poljentaan keveyttä jyrkissä nousuissa etenkin maasto-olosuhteissa.

Leveät renkaat ja hyvä, jykevä kuviointi tarjoaa maastossa ja hiekalla hyvän pidon. Ajoasento on hybridipyörään verrattuna hiukan pystympi, mikä antaa hitaassa vauhdissa enemmän hallittavuutta. Vanteet ovat kokoa 27,5 tai 29 tuumaa.

27,5-tuuman vanteet ovat maastokäytössä tottelevaiset ja ketterät, ja ne sopivat hyvin myös pienikokoisemmalle pyöräilijälle. 29-tuuman vanteet saattavat tuntua hiukan raskaammilta, mutta rullaavat toisaalta helpommin pienten esteiden yli, koska renkaan ajokulma maata vasten on isompi.

Ajo-ominaisuudet ovat etujousitetussa maastopyörässä mukavat ja turvalliset. Jos etupyörä tömähtää pieneen esteeseen, saadaan jouston ansiosta menetetty hallinta nopeasti takaisin. Joustohaarukka tuntuu käsissä ja ranteissa erityisen mukavalta.

Etujousto

Monissa joustohaarukoissa jousto voidaan lukita. Etenkin ylämäissä joustohaarukka on hyvä lukita koska, silloin saadaan poljentaan enemmän voimaa. Lockout-toiminto on joissakin pyörissä kauko-ohjattavissa. Toisissa taas manuaalilukitus löytyy haarukasta.

Etuhaarukan jousto on yleensä 100–120 mm, jousto on hyvä jopa suhteellisen vaikeassa maastossa.

Vaimennus toteutuu öljyn tai ilman avulla. Joissakin pyörissä joustoa voi säätää. Joustohaarukka vaatii jonkin verran huoltoa ja määräaikaishuollot tulee tehdä säännöllisesti.

Etujousitetun runkorakenne

Jäykkäperiä on saatavana alumiini- ja hiilikuiturunkoisina. Alumiinirunko kestää kovassa käytössä, on tukeva ja silti suhteellisen kevyt. Sen jäykkyys yleensä kasvaa suhteessa siihen, paljonko siitä ollaan valmiita maksamaan.
Hiilikuiturungot ovat jäykempiä ja kevyempiä kuin alumiinirungot, mutta myös hiukan kalliimpia.

Kuvassa kaksi jäykkäperäistä maantiepyörää Norjan tunturimaisemissa
ARKIPYÖRÄ RETKIKÄYTÖSSÄ: Jäykkäperä on monikäyttöinen pyörä, joka sopii retkipyöräksi kotimaisilla ja ulkomaisilla pyöräilyreiteillä.

Maastopyöräilyyn sopivia lisävarusteita

Maastopyörät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *