Millainen polkupyörä lapselle?

Näiden vinkkien avulla lasten pyöräily on entistä hauskempaa ja turvallisempaa.

Lapset ovat yksilöitä, ja valintojen tekeminen toisten puolesta ei aina ole helppoa. Sen vuoksi on hyvä aina ottaa lapsi mukaan pyöräostoksille. Annamme tässä muutamia yleisiä neuvoja asioista, jotka on hyvä muistaa pyörää ostettaessa ja jotka toivottavasti helpottavat valintaa monien tarjolla olevien lastenpyörien joukosta.

Oikean rengaskoon valinta

Lastenpyörissä on neljä eri rengaskokoa: 12”, 16”, 20” ja 24”. Suositamme, että lapsi käy kaikki nämä koot läpi kasvunsa aikana siten, että hänellä on aina omaan kokoonsa nähden oikeankokoinen pyörä. Tämä lisää pyöräilyn iloa ja turvallisuutta, ja näin pyöräily tuntuu myös lapsesta mukavalta.

On tärkeää hankkia seuraava koko vasta sitten, kun lapsi on riittävän suuri. Pyörää ostettaessa ei pidä ajatella, että tarvitaan kasvun varaa. Liian iso pyörä, jossa akseliväli on liian suuri, on liian pitkä lapselle. Silloin pyörää on vaikeampi hallita, ja myös liikenteen seuraaminen vaikeutuu. Voit itse yrittää istua 20 cm taaempana pyöräsi satulassa, niin huomaat, kuinka paljon vaikeampaa pyörän ohjaaminen ja hallinta on. Liian pieni pyöräkään ei ole hyvä.

Se käyttäytyy erittäin epävakaasti, koska käsiä ei saa kunnolla ojennettua ja paino jää liian taakse. Lisäksi se rasittaa lihasryhmiä väärin. Pyörän pitää kuitenkin olla mieluummin liian pieni kuin liian iso. Oikea koko on sen vuoksi erittäin tärkeää.

On parempi ostaa kohtuuhintainen, käytetty pyörä kuin hypätä yhden koon yli. Tärkeintä on lapsen turvallisuus ja mukavuus siten, että lapsi hallitsee pyörän koko ajan lisääntyvän liikenteen keskellä.

Lasten pyörät

Yleiset kokosuositukset

  • 12” sopii n. 2–4-vuotiaille lapsille, joiden pituus on yli 95 cm
  • 16” sopii n. 4-6-vuotiaille lapsille, joiden pituus on yli 100 cm
  • 20” sopii n. 5/6–8-vuotiaille lapsille, joiden pituus on yli 115 cm
  • 24” sopii n. 8-12-vuotiaille lapsille, joiden pituus on yli 120 cm

 

Koko on kuitenkin arvioitava ja sopeutettava yksilöllisesti, koska joillakin lapsilla on pitkät jalat tai käsivarret.

Miten varmistetaan, että pyörän geometria on oikea?

Lapsen pitää voida istua hyvin ja mukavasti satulassa, ja vähintään varpaiden ja päkiän tulee ulottua maahan. Väljyyttä pitää olla myös runkoon nähden, vähintään 6–8 cm ”miesten mallissa”, kun lapsi seisoo hajareisin pyörän päällä.

Lapsen tulee voida istua pystyasennossa pitäessään kiinni ohjaustangosta ilman, että hänen tarvitsee kumartua huomattavasti eteenpäin. Maastopyörillä luonnollinen asento on vähän enemmän etunojassa kuin perinteisellä pyörällä.

Jos lapsen pää ja katse suuntautuvat alaspäin, kun hän ottaa kiinni ohjaustangosta istuessaan satulassa, pyörä on liian iso. Jäykkä niska on selvä todiste liian isosta pyörästä, jossa istuimen ja ohjaustangon välinen etäisyys on liian suuri.

 

Mitä muita asioita on syytä huomioida?

Muutkin asiat kuin pyörän koko vaikuttavat vakauteen. Seuraavassa on esitetty joitakin asioita, jotka on syytä huomioida, vaikka isojen valmistajien ja ketjujen lastenpyörät ovatkin nykyisin kaikilta osin laadukkaita ja kohderyhmälle oikein mitoitettuja.

 

Pyörän säätäminen

On erittäin tärkeää, että kaikki pyörän osat säädetään lapsen koon mukaan, mutta on myös tärkeää tehdä säädöt oikein. Näin lapsi oppii, miten pyörä toimii. Tietoa yksittäisten osien säätämisestä on alla.

 

Apupyörät

Apupyörät ovat kätevät, kun lapsi opettelee pyöräilemään. Useimmissa 12″ ja 16″ pyörissä on apupyörät, tai ne voi ostaa erikseen. Apupyörien tulee aluksi ulottua maahan, mutta kun lapsi alkaa hallita tasapainon, ne voidaan säätää 1 cm:n korkeudelle maasta. Silloin ne tukevat ja antavat lisäturvaa, kun lapsi katsoo sivuille. Tavoitteena on, että lapsi oppii pikkuhiljaa itse säilyttämään tasapainon.

Tyttö polkupyörän kanssa.
PYÖRÄILYN ILOA: Oikeankokoinen pyörä lisää pyöräretken hauskuutta.

Tukitanko

Tukitanko on hyvä apuväline, kun lapsi on juuri oppinut pyöräilemään ja kun apupyörät ovat tehneet tehtävänsä. Tukitangon avulla aikuinen voi kulkea lapsen takana ja tukea tarvittaessa. Tukitangon etuna on, että aikuinen voi myös jarruttaa pyörää ennen vaarallisen tilanteen syntymistä.

Iskunvaimennus

Joustohaarukalla varustettu pyörä antaa lisämukavuutta epätasaisilla teillä, mutta se ei ole välttämätön lastenpyörissä. Kyse on lähinnä makuasiasta, mutta on syytä muistaa, että joustohaarukalla varustettu pyörä on raskaampi.

Täysin vaimennettua pyörää ei kannata hankkia lapsille.

Satula

Hyvin pehmustettu satula on tärkeä lapsen mukavuuden kannalta, erityisesti pitkillä pyöräretkillä. Säädä myös istuinkulma siten, että satula on mahdollisimman suorassa. On hyvä kysyä lapselta, mikä asento tuntuu mukavimmalta.

Ohjaustanko

Korkeampi ohjaustanko mahdollistaa paremman pyörän hallinnan ja helpottaa ympäristön huomiointia pyöräillessä. Myös pyöräilyasento on tällöin mukavampi. Alempana sijaitseva ohjaustanko heikentää tasapainoa ja pyörän hallintaa, koska painopiste siirtyy enemmän käsille.

Se tuntuu epämukavalta ja rasittavalta ennen pitkää. Muista, ettei ohjaustankoa saa koskaan nostaa rungossa olevaa maksimimerkkiä ylemmäksi. Ohjaustangon kulma on säädettävissä rungossa olevan ruuvin avulla, mutta ohjaustankoa ei saa kääntää liikaa. Muutoin kaikki muutkin osat siirtyvät pois paikoiltaan.

Haarukka

Jyrkkä ohjainkulma heikentää ohjauksen palautumista ja pyörän vakautta. Lisäksi reunojen ja tien kolojen aiheuttamat iskut tuntuvat pyörässä enemmän, mikä heikentää ajomukavuutta. Loivempi haarukka on siten parempi useimmissa yhteyksissä.

Välityssuhde ja vaihteet

Jos pyörässä ei ole useampia vaihteita, huolehdi siitä, että välityssuhde on oikea. Ensimmäisen pyörän pitäisi olla helposti poljettava, jotta lapsi pääsee itse helposti liikkeelle ja jaksaa polkea. Näin lapsi oppii helpommin pyöräilemään itse.

Arvioi, riittääkö lapsen motoriikka vaihdevivun käyttöön, osaako hän valita oikean vaihteen ja edellyttääkö käyttö vaihteita. Muista myös, että useiden vaihteiden käyttäminen vaatii keskittymistä. Pyörien vaihteiden määrät ja vaihdejärjestelmät vaihtelevat, joten vertaa niitä lapsesi tarpeisiin.

Vaihdevivut on säädettävä siten, että lapsi ulottuu niihin helposti. Itse vaihteiden säätäminen on monimutkaista ja mukana seuraavia ohjeita tulee noudattaa.

Jarrut

Levyjarrut ovat hyvät ja nopeasti reagoivat sekä kuivalla että märällä kelillä. Levyjarruja ei juuri tarvitse huoltaa ja jarrupaloja vaihdetaan harvoin.

V-jarrut, joissa jarrupalat jarruttavat vannetta vasten, toimivat heikommin märällä kelillä, mutta ne on erittäin helppo vaihtaa. Mieluummin hyvät, kevyet V-jarrut kuin halvat, raskaat levyjarrut. Pienimmissä pyörissä V-jarrut kestävät kauan.

Jarrukahvat on säädettävä siten, että lapsi ulottuu niihin helposti. Levyjarruja on helppo hienosäätää jarrukahvojen vaijerimuttereilla. Tarkista visuaalisesti, ovatko jarrupalat liian kuluneita. Jarrupalojen kiinnityslevyssä pitää olla runsaasti kulumapintaa jäljellä.

V-jarrujen jarrupaloja on helppo hienosäätää jarrukahvojen vaijerimuttereilla. Myös itse vaijeria voi kiristää jarrusylinterissä. Renkaaseen kiinnitettyä jarrupalaa voi myös säätää ylös tai alas. Jarrupalan koko pinnan tulee olla vannetta vasten tehokkaimman jarrutuksen saamiseksi ja epätasaisen kulutuksen välttämiseksi.

Takapyörän jarrunapa on itsesäätöinen ja lähes huoltoa kaipaamaton.

Älä kiristä jarrua niin paljon, ettei lapsi saa turvallista otetta kahvasta. Anna lapsen kokeilla itse, onko jarrut oikein säädetty.

Renkaat

Useimmissa lastenpyörissä on nykyään vahvat, vähän korkeat renkaat, joihin ei tarvita niin paljon ilmaa. Ne parantavat ajomukavuutta, pitoa ja pyörän hallintaa.

Peukalosääntönä on, että renkaan psi-paineen pitää olla lapsen paino jaettuna kahdella. Muista, että liian alhainen paine saattaa aiheuttaa renkaan vääntymisen pois vanteesta tai renkaan puhkeamisen heti ensimmäisestä osumasta reunaan tai koloon.

Paino

Mitä painavampi pyörä on, sitä raskaampaa lapsen on sitä käsitellä. Sen vuoksi suositamme mahdollisimman kevyttä pyörää. Vertaile pyörien painoja ja valitse kevyin mahdollinen haluamaasi hintaan nähden.

Kypärä

Pyöräillessä tulee käyttää kypärää. Useimmat lasten kypärät ovat säädettäviä, ja niitä on neljää eri kokoa. Pään ympärys kasvaa hitaammin kuin ruumiin pituus, joten samaa kypärää voi käyttää useamman vuoden. On tärkeää valita kypärä, joka peittää hyvin niskan ja joka lapsen on helppo pukea ja riisua sekä säätää itse.

Kypärän etureunan täytyy olla vaakasuora ja peittää otsa. Ei kannata ostaa halvinta kypärää, koska vähän kalliimmat kypärät ovat yleensä turvallisempia ja niissä käytetyt ratkaisut ovat todella harkittuja.

Kaksi pyöräilevää tyttöä.
TURVALLISUUS: Hyvä kypärä suojaa päätä mahdollisissa onnettomuustilanteissa. (VALOKUVA: Merida)

Käsineet

Käsineet ovat pyöräilyä opettelevalle lapselle lähes yhtä tärkeät kuin kypärä. Opetteluvaiheessa kaadutaan harvoin pää edellä, ja naarmuilla olevat kädet sekä arat sormet eivät tunnu mukavilta eivätkä houkuttele jatkamaan pyöräilyä.

Hyvät pyöräilykäsineet, joissa on pehmustettu kämmenpuoli, tuntuvat mukavalta käsissä ja helpottavat vähän myös kämmeniin kohdistuvaa painetta. Sekä kypärä että pyöräilyhanskat ovat tärkeät!

Huolto

Pyörää valittaessa kannattaa miettiä, kuinka paljon itse tai lapsi voi ottaa vastuuta huollosta ja kuinka paljon täytyy teetättää muualla. Pyörän huoltoon vienti maksaa, joten voi olla järkevää tehdä jotain itse. Lapsi huolehtii myös paremmin pyörästään, jos hän osallistuu huoltoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *