Jätä auto parkkiin ja aloita sähköpyöräily!

Sähköpyörällä pääset vauhdilla kauppaan, treeneihin, lastentarhaan, kouluun ja töihin – terveellisesti ja ympäristöystävällisesti!

Sähköpyörät kasvattavat suosiotaan – eikä syyttä. Sähkön avustuksella pyöräilet nopeammin, ja pidemmälle.

Sähköpyörä ei saastuta ympäristöä, saat liikuntaa ja matkanteko on tavallista pyörää nopeampaa. Sähköpyöräily ei rasita liikaa, jolloin suihkukaan ei ole välttämätöntä esimerkiksi työmatkapyöräilijälle.

Kuvassa sähköpyörä, jossa keskiömottori ja runkoon kiinnitetty akku.
TÄYDELLISESSÄ TASAPAINOSSA: Sähköpyörän keskiömoottori ja runkoon kiinnitettyyn akku tarjovat erinomaisen tasapainon.

Miten sähköpyörä toimii?

Sähköpyörällä ajaessa on poljettava, muuten moottori ei toimi. Jos pelkästään pyörittää jalkoja kevyesti polkimien tahdissa sen verran, että moottori pysyy käynnissä, akun virta vähenee liian nopeasti. Sähköpyörällä ei silloin päästä ilmoitettuun kantoetäisyyteen. Sähköpyörän moottori on suunniteltu apumoottoriksi, avustamaan polkemista.

Liikenteessä sähköpyörä luokitellaan pyöräksi, joten sähköpyöräilijän on noudatettava pyöräilijän liikennesääntöjä. Sähköpyörän käyttö ei vaadi ajokorttia.

Sähköpyörän moottori sammuu, jos vauhti ylittää 25 km/t. Näin ollen sähköpyörä luokitellaan myös tältä osin pyöräksi eikä esimerkiksi vaadi erillistä liikennevakuutusta.

Kuvassa sähköpyörän kombipoljin
KOMBIPOLJIN: Sähköpyörään voi hyvin vaihtaa kombipolkimet, jolloin sekä kaupunki- ja maantiepyöräily helpottuu.

Sähköpyörän kantoetäisyys

Kantoetäisyys vaihtelee jonkin verran eri mallien välillä. Kantoetäisyyteen vaikuttavat moottori ja akun lisäksi myös muut, ulkoiset tekijät. Ilman lämpötila, rengaspaine, tuulen voimakkuus, pyöräilijän paino, maasto, alusta sekä pyöräilijän itsensä panostava poljinteho ovat kaikki suoraan kantoetäisyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Kuvassa sähköpyörän keskiöön asennettu moottori sekä runkoakku.
KESKIÖMOOTTORI: Tehokkaimmissa sähköpyörien keskiömoottoreissa vääntömomentti on usein 60–80 Nm.

Lue tästä vinkit työmatkapyöräilyyn.

Sähköpyörän elektroniikka

Hyvä elektroniikka, sensoreineen ja tietokonenäyttöineen tekee sähkömoottorin ja akun hyödyntämisestä tehokasta ja helppoa. Matkamittari, nopeus, akun indikaattori, keskimääräinen nopeus ym., kaikki näkyy näytöltä. Kalliimmissa sähköpyörissä myös elektroniikka on teknisesti edistynyttä, jollain saadaan perusmalleja enemmän tietoa, pyörä käynnistyy pehmeämmin ja virrankäyttö on taloudellisempaa.

Kuvassa usempia kuvia sähköpyörän elektroniikasta
SÄHKÖPYÖRÄN ELEKTRONIIKKA: Helppokäyttöistä huippuelektroniikkaa.

Sähköpyörän moottori

Sähköpyörän moottori voi olla asennettuna taakse, keskiöön tai eteen. Etupyörään asennetut moottorit ovat enemmänkin nykyään poikkeus kuin sääntö, koska ne tekevät pyörästä liian etupainoisen ja eturengas voi helposti jäädä pyörimään pehmeällä alustalla. Takapyörään asennettu moottori toimii hyvin, mutta vaikuttaa hiukan heikentävästi pyörän tasapainoon, ja pyörä saattaa ajettaessa tuntua raskaammalta, kuin jos moottori on keskiössä.

Sähköpyörissä moottori asennetaankin tavallisimmin keskiöön, jolloin saadaan paras pyöräilytuntuma, ja voimantuotto on keskiössä, niin kuin tavallisessa pyörässä. Laadukkaissa sähköpyörissä, jossa moottori on keskiössä, moottori on yleensä myös tunnetulta valmistajalta kuten Yamahalta, Boachilta tai Shimanolta.

Mielenkiintoinen uutuus on Bafang, kiinalainen moottoreiden ja akkujen valmistaja. Merkki on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Etenkin Bafangin taakse asennettavat moottorit herättävät hinta-laatusuhteeltaan positiivista huomiota, koska ne toimivat takamoottoreiksi erityisen hyvin ja ovat tehokkaita ja luotettavia.

Kuvassa keskiöön asennettu sähköyörän moottori.
SÄHKÖPYÖRÄN KESKIÖMOOTTORI: Kun moottori on keskiössä, voimantuotto on samassa tutussa kohtaa kuin tavallisessakin pyörässä

Kuinka valita sopiva sähköpyörä?

Jos pyöräilet samalla pyörällä, jonka sait rippilahjaksi 25 vuotta sitten, edullisempikin sähköpyörä on askel parempaan. Jos sitä vastoin pyöräilet seitsemän kiloa painavalla maantiepyörällä, kannattaa ehkä valita kalliimpi, kevyempi ja teknisesti edistyneempi sähköpyörä.

Jos olet tottunut levyjarrujen tehokkaaseen ja hyvään jarrutukseen, sähköpyöräänkin tulisi valita levyjarrut. Jos sitä vastoin olet tottunut 27 vaihteeseen, ei ehkä kannata valita sähköpyörää, jossa on vain kolme vaihdetta.

Kalliimmissa sähköpyörissä akku on yleensä tehokkaampi, osasarja kestävämpi ja huoltotarve pienempi. Sähkömoottorin tarjoama avustus on myös yleensä suurempi, elektroniikka parempaa, vaihteita enemmän, pyörä on kevyempi ja pysyy paremmin tasapainossa. Huippuluokan sähköpyörät tarjoavat kerrassaan paremman pyöräilykokemuksen.

Kuvassa sähköpyörän vaihteet ja takavaihtaja
SÄHKÖPYÖRÄN VAIHTEET: Myös sähKöpyörässä on vaihteet ja vaihteenvalitsin.


Lue tästä sähköpyörän teknisistä ominaisuuksista sekä siitä, miten valitset itsellesi sähköpyörän.

Ääni

Sähköpyörästä lähtee hyvin vähän ääntä ja uusimmat sähkömoottorit ovat todella hiljaisia.

Sähköpyörä on taloudellisesti järkevä ratkaisu

Jos vaihtoehtoina on joko liikkua sähköpyörällä tai käyttää liikkumiseen autoa, mopoa, taksia, bussia tai vastaavaa, niin onhan sähköpyörä järkevä ratkaisu ympäristön, liikunnan ja oman talouden kannalta. Sähköpyörä on monikäyttöinen ja arjessa kätevä menopeli. Siihen saa perään asennettua jopa kuljetuskärryt.

Sähköpyörä vie parkissa vähän tilaa, on käyttöönsä nähden suhteellisen edullinen, ja helppo huoltaa. Liikenteessä sähköpyörä on nopea ja ketterä. Sähköpyörää sopii ympärivuotiseen käyttöön ja sillä pääsee joka paikkaan. Useimpiin sähköpyöriin saa myös talveksi nastarenkaat.

Kätevät vaatteet työmatkapyöräilyyn.

Loppuvinkit sähköpyörän hankintaan

Älä mielellään osta sähköpyörää, jonka kantoetäisyys on juuri niin pitkä, kuin mitä tarvitset. Panosta mieluummin sähköpyörään, jonka kantoetäisyys on huomattavasti pidempi, kuin mitä uskot tarvitsevasi. Silloin sinun ei tarvitse ottaa huomioon ulkoisia tekijöitä vaan pääset moottorin avustuksella perille sää-, lämpötila- ja ajo-olosuhteista huolimatta. Kokeile useampia sähköpyöriä niin että voit olla aivan varma siitä, että teet hyvän investoinnin.

XXL:n sähköpyörät

 

Tervetuloa sähköpyöräilijöiden joukoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *