Padel – uusi mailapeli

Suomeen on saapunut uusi ja nopeasti kasvava mailalaji. Padel on sosiaalinen kuntoilumuoto ja haastava kilpalaji. Lue lajiesittely ja lähde kokeilemaan.

Koppitennis eli tuttavallisemmin padel on mailalaji, jota jokaisen on helppo harrastaa. Padel muistuttaa todella paljon tennistä, ja sisältää myös squashista tuttuja elementtejä. Pelikenttä on suhteellisen pieni ja lajille ominaisilla padel-mailoilla vauhti pysyy aisoissa. Myös sivuseinät lisäävät pelin hallittavuutta. Näillä avuilla matsi käynnistyy hyvin, ja ensikertalainenkin pitää pelin käynnissä pitkiä rupeamia.

Padel on sosiaalinen peli, joka sopii useimmille. Padel-kenttiä on jo monilla paikkakunnilla ja lisää rakennetaan jatkuvasti. Katso tästä missä lähin padel-kenttäsi on.

Pelikenttä

Padel on nelinpeli. Kenttä on 20 metriä pitkä ja 10 metriä leveä. Kentän jakaa 90 senttiä korkea verkko.

Padel-kenttä
PELIKENTTÄ: Tekonurmi on hyvin yleinen pelialusta. Palloa voi yrittää lyödä lasitettujen taka- ja sivuseinien kautta.

Alusta on kova, ja yleensä tekonurmea, betonia tai muovikatetta. Tärkeintä on, että se on tasainen ja pallon pomppu koko kentällä samanlainen.

Pelikentän seinät

Takaseinä on neljä metriä korkea. Se on lähestukoon kokonaan pleksilasia, mikä varmistaa ennakoitavan pompun. Viimeisen metrin osalta takaseinä on metalliverkkoa, mikä tekee pompusta huomattavasti arvaamattomamman. Myös sivusinät ovat kenttäpuoliskon puoleen väliin saakka pleksilasia ja muutoin metalliverkkoa.

Pelin kulku

Pallo lyödään verkon yli mieluiten siten, että vastustaja ei pysty palauttamaan palloa. Pallo saa pompahtaa alustaan lyöntien välissä kerran. Jos pallo pompahtaa kaksi kertaa, vastustaja saa pisteen. Syöttöä ei saa lyödä takaisin suoraan ilmasta. Syötönpalautuksen jälkeen pallon saa lyödä suoraan ilmasta.

Pallon on pompattava vastustajan puolella kerran ennen kuin se osuu seinään. Jos pallo ensin osuu seinään (joko verkkoon tai lasiseinään) ja vasta sitten alustaan, vastustaja saa pisteen. Syötössä säännöt kuitenkin ovat erilaiset, kts. alla.

Pallon saa lyödä oman lasiseinän kautta vastustajan puolelle. Jos tässä yrityksessä pallo kuitenkin osuu verkkoseinään, vastustaja saa pisteen.

Seinistä on monesti suurta apua. Kannattaa antaa pallon osua takaseinään ja lyödä pallo verkon yli ikään kuin pallon paluumatkalla. Jos pallo lentää takaseinästä verkon yli ilman mailakosketusta, vastustaja saa pisteen.

Seinien takia kovat lyönnit eivät aina padelissa toimi. Smashi on tenniksessä ylivoimainen ja vastustajalle vaarallinen iskulyönti, mutta padelissä pallo mitä todennäköisimmin pompahtaa seinään, jolloin vastustajan on helppo palauttaa pallo. Voiman sijasta kannattaa pyrkiä tekniikkapeliin.

Ei ole mitenkään epätavallista, että palo lyödään niin kovaa, että se pompahtaa seinän yli. Tällöin on luvallista juosta kentältä ulos ja palauttaa pallo takaisin seinän yli ensimmäisen pompun jälkeen. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei juokse ulkopuolella kävelevään henkilöön tai esineisiin.

Syöttö ja puolten vaihto

Aivan kuten tenniksessäkin padelissä on kaksi syöttöä. Ne lyödään viistoon vastustajan ruutuun. Syöttöpallon on pompattava vastustajan syöttöruudussa kerran. Pallo syötetään alakautta ja syöttäessä palloon on osuttava korkeintaan lantion korkeudelta.

Syöttöhetkellä vähintään toisen jalan on oltava maassa ja jalkojen on oltava syötön aikana syöttöviivan takana. Syötössä pallo ei saa pompun jälkeen osua verkkoseinään, mutta lasiseinään kyllä.

Puolia vaihdetaan kunkin parittoman ottelun jälkeen. Eli ensimmäisen, kolmannen jne. pelin jälkeen vaihdetaan puolta. Uusi peli (game) alkaa joka syötöstä.

Pisteytys

Pistelasku on sama kuin tenniksessä. Otteluvoitto ratkeaa kolmen tai viiden erävoitoin jälkeen. Erävoiton saa pelaaja, joka ensimmäisenä voittaa kuusi pistettä, vähintään kahden pisteen erolla.

Erä koostuu peleistä ja joka pelistä saa pisteen. Yhden pallon eli pelin voittaneella pistetilanne on 15, kahden pallon voittaneella pistetilanne on 30 ja kolme palloa voittaneella on 40 pistettä. Peli on voitettava kahden pisteen erotuksella. Jos tilanne on 40-40 peliin saadaan ratkaisu vain jos jompikumpi voittaa pelin kahdella peräkkäisellä pallolla.

Jos peli päätyy 6-6, erävoitto ratkaistaan pelaamalla tie-break. Tie-breakissa pistelasku etenee nollasta yhteen, kahteen, kolmeen ja niin edespäin. Se, joka ensimmäisenä saa seitsemän pistettä vähintään kahden pisteen erolla, voittaa.

Varustus

Padelmaila

Babolat-padelmaila.
PADELMAILA: Erikoisesta mailasta puuttuu jänteet. Käsilenkki ehkäisee mailaa lentämästä mihinkään, jos ote lipsuu.

Padelmailan komposiittipäällysteisessä lyöntipinnassa ei ole jänteitä vaan pieniä reikä. Mailan pituus on maksimissaan 45,5 cm ja sen leveys 26 cm. Pään paksuus on 38 mm. Mailan lyöntipinta on korkeintaan 30 cm x 26 cm. Kahvassa on käden yli pujotettava käsilenkki. Tarkoituksena on ehkäistä mailan osuminen toiseen pelaajaan tai että se lentää kädestä.

Padel-pallot

Padelpallot muistuttavat erehdyttävästi tennispalloja. Ainut ero on, että padelpallot ovat pehmeämpiä. Alussa voi kuitenkin ihan hyvin käyttää tennispalloja. Kilpailuissa kuitenkin vaaditaan padelpalloja.

Padel-kengät ja pelivaatteet

Kengät ovat tärkeä osa padelpelaajan varustusta. Kenkien on tuettava jalkaa nopeissa liikkeissä ja niissä on oltava hyvä vaimennus. Hyvät kengät vähentävät loukkaantumisia. Myös tenniskengät sopivat padel-peliin hyvin.

Pelishortseissa tai tennishameessa olisi hyvä olla taskut tai niihin pitäisi saada vaikka lahkeen alle pallot. Silloin peli ei keskeenny koska joudutaan keräämään palloja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *