Viisi tapaa käyttää tarppia eli laavukangasta

Monet retkeilijät ovat löytäneet uudestaan jo melkein unohduksiin jääneen tarpin eli laavukankaan. Tarppi suojaa telttaleirissä sateelta, tuulelta ja auringolta  – laavukangas on vanha kunnon erätoveri, josta on apua monissa tilanteissa.

Laavukangas eli tarppi on jäälleen saavuttamassa uuden suosion ja löytyy jo monen retkivarustuksesta. Eikä ihme. Laavukangas on kestävä, vedenpitävä, kevyt ja pieneksi pakkautuva kätevä suoja.
Retkellä laavukangas on perinteisesti ollut todella monikäyttöinen eikä mikään estä keksimästä sille uusia käyttötapoja. Tässä kuitenkin viisi vanhaa ja hyväksi havaittua tapaa virittää tarppi.

Lue myös: Hyvä leiripaikka kruunaa telttaretken.

Kätevä varakatto

Kuvassa tarppi on kiristetty lisäkatoksi teltan yli
LISÄKATTO: Tarppi voidaan kiristää teltan yli lisäkatoksi ja sadesuojaksi.

Tarppi voidaan virittää lisäkatoksi teltan yli. Vesipisarat valuvat katokselta, joka suojaa telttakangasta ja pitää teltan kuivana. Laavukangaskatoksen alle saa myös varustuksen sateelta suojaan. Muista virittää tarppi sellaiseen kulmaan, että vesi todella valuu pois jos alkaa sataa.

Hyvä majoite sään luvatessa pelkkää poutaa

Kuvassa laavukangas on viritetty vinokatoksi.
TARPPI MAJOITTEENA: Tässä pystytimme tarpin vinokaton tapaan. Hyvällä säällä voi kokeilla nukkua ilman telttaa, tarpin suojassa.

Jos säätiedoissa luvataan pelkkää poutaa, voi kokeilla nukkua ilman telttaa. Laavukankaan eli tarpin voi kiristää suojaksi vinokaton tapaan, niin kuin me teimme (katso kuva). Monesti tarppi riittää retkimajoitteeksi. Tarpit ovat yleensä vedenpitäviä ja kestävät pienen sadekuuron.

Samaa menetelmää voidaan käyttää säilytystilan rakentamiseen, jos retkitavara on säilytettävä kuivassa.

Laavukangas suojaa tuulelta

Kuvassa laavukangas on viritetty telttapaikkaa suojaavaksi seinämäksi
SEINÄMÄ: Tässä viritimme laavukankaan suojaavaksi seinämäksi

Laavukangas on hyvä tuuliseinä tai niin halutessa, katseilta suojaava seinämänä.
Auringon paahtaessa laavukangas voidaan virittää purjeen tapaan leirin yli, jolloin leirissä on tarjolla mukavasti varjoisa paikka.

Aina koko laavukangsta ei välttämättä tarvitse kiristää napakaksi. Laavukankaassa on useita kiinnityslenkkejä ja kiristysnaruja ja joskus riittää, että siitä viritetään käyttöön vaan osa.

Laavuksi viritettynä hyvä avotulimajoite

Kuvassa kangaslaavu metsässä
KANGASLAAVU: Kangaslaavu on hyvä avotulimajoite. Koon päätät itse sen perusteella, paljonko laavukankaasta otat käyttöön.

Laavu on nopeasti pystytettävä yöpymismajoite tai se voi toimia suojana tuulta ja sadetta vastaan. Laavukangas voidan joko taittaa, kuten kuvassa, tai se voidaan käyttää koko koossaan. Kannattaa ehkä ottaa mukaan telttakiiloja. Yleensä telttanarut saa kuitenkin kiristettyä puihin tai kantoihin.

Laavukankaiden kiristysnaruissa on yleensä hyvät kiristyslukot, mutta niitä voi hankkia myös erikseen.

Kuvassa on esitelty miten laavukankaan narut saa luonnossa kireiksi
KIILOIKSI KÄY TUKEVAT TIKUT: Tarpin narut saa kireäksi maahan painettavilla kiiloilla (joko luonnosta löytyvillä tukevilla tikuilla tai kaupasta ostetuilla) tai kiristämällä narut esimerkiksi puuhun tai kantoon kiinni. Useimpien tarppien naruissa on hyvät kiristyslukot.

Kosteussuojana teltan alla

Kuvassa laavukangas on asetettu teltan alle suojaamaan kosteutta vastaan

POHJAKANKAANA: Laavukangas suojaa hyvin kosteudelta teltan alle taitettuna.

Laavukangas sopii myös teltan alle ikään kuin lisälattiana. Kosteus harvemmin pääsee kahden kerroksen läpi ja lattiapinta pysyy teltassa kuivana. Eteistelttaan rinkat saa heitettyä mukavasti myös laavukankaan päälle.
Laavukangas on lisäksi hyvä istuma- ja piknik-alustana tai vaikkapa, pehmeällä sammaleella, makuualustana.

Muita tarpin käyttötapoja

  • Sadeponcho – tarppi toimii sateen yllättäessä hyvänä sadetakkina
  • Sadesuojana rinkan päällä tai kiedottuna rinkassa pakatun tavaran ympärille
  • Aseta kannettavat keskelle laavukangasta, käännä nurkat yhteen ja ota koko komeudesta tukeva ote ja heitä laavukangas merimiessäkin tapaan olan yli
  • Jos laavukankaan kiinnityslenkit ovat tarpeeksi tukevat tarvitset vain kestävät köydet ja tarppi muuntautuu riippumatoksi

Pidä tarpista hyvää huolta

  • Varo sytyttämästä nuotiota tai kaasukeitintä liian lähelle tarppia
  • Useimpien tarppien sisäpinta on kyllästetty vedenpitäväksi. Jos kyllästepinta altistuu liikaa mekaaniselle hankaukselle, sen vedenpitävyys saattaa heikentyä
  • Retkelle on hyvä pakata varalle mukaan köyttä, jolla tarpii saadaan kiristettyä useammasta kohtaa.

Artikkelin kuvissa Helsport Bitihorn tarppi, jonka mitat ovat 3,5 x 2,9 metriä.

Tarpit ja telttavarusteet

Lue myös: Retkeily-, kotateltan ja laavukankaan (tarpin) huoltovinkit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *