Viisi nuotiotyyppiä

Kokeile jotakin näistä helpoista nuotioista, kun seuraavan kerran olet retkellä.

Nuotion sytyttäminen on todella hauskaa, jos muutenkin pidät retkeilystä. Hyvällä nuotiolla voit valmistaa hyvää nuotioruokaa tai kupillisen kahvia tai vain nauttia nuotiotunnelmasta. Nuotion sytyttäminen on mukavaa perheen yhteistä tekemistä ja lapsille kiehtovaa puuhaa.

Retkellä kannattaa aina pitää mukana pientä kirvestä, mikäli aikoo tehdä nuotion. Jos aiot tehdä nuotion pidempiaikaiseen leiriin, käytettävissä pitäisi olla myös kunnollinen saha. Kunnollinen retkipuukko on myös välttämätön repussa tai vyöllä.

Toiset nuotiotyypit sopivat muita paremmin tiettyihin lämpötiloihin, sääoloihin tai ruoanvalmistukseen. Tässä saat vinkkejä viiteen erilaiseen nuotiotyyppiin, joista voit valita ollessasi seuraavan kerran retkellä.

LUE MYÖS: Vinkkejä nuotion sytyttämiseen

Retkeilyvälineet

Pyramidinuotio

Pyramidin muotoinen nuotio on kenties perinteisin nuotio, ja se sopii parhaiten silloin, kun ruoan on valmistuttava nopeasti. Nuotio sopii hyvin tikkuleivän ja makkaroiden paistamiseen. Pieniä pyramidinuotioita käytetään myös muiden tyyppisten nuotioiden aloituksena, ja siksi sen sytyttäminen on syytä opetella.

Kuvituskuva pyramidinuotion rakenteesta.
KERROKSITTAIN: Tässä näet pyramidinuotion rakenteen. Sisällä on pieniä puita, joiden ympärille lisätään kerroksittain isompia puita. Muista lisätä puita vähitellen.

Nuotion sytyttäminen:
Poimi erikokoisia kuivia polttopuita, jotta käytössäsi on ohuita risuja/lastuja, sytykkeitä ja hiukan paksumpia puita. Muista poimia niin paljon aineksia sytyttämiseen, ettet joudu pelkäämään nuotion sammumista ennen seuraavaa hakureissua.

Laita pohjalle kourallinen tuohta (tai sanomalehteä) ja rakenna sen päälle pyramidi kuivista pikkurisuista tai lastuista. Puut saavat olla vain millimetrien paksuisia. Kourallinen tai pari pikkuoksia riittää sytytykseen.

Sytytä tuohi yhdestä tai useammasta kohdasta ja anna liekkien tarttua pikkuoksiin. Kun liekit kasvavat, lisää pyramidin ympärille uudeksi kerrokseksi muutama kuiva, ohut oksa.

Sitä mukaa kuin liekit ja nuotio kasvavat, voit lisätä pyramidiin asteittain paksumpia puita. Ole kärsivällinen ja anna liekkien tarttua puihin, jotta myös seuraava kerros syttyy kunnolla.

Kun huomaat, että nuotiossa on kunnon tuli ja se alkaa tuottaa kunnolla lämpöä, voit lisätä hieman isompia puita nojaamaan sitä vasten (älä kuitenkaan lisää vielä isoimpia puita). Varmista, että nuotio palaa kunnolla, ennen kuin lähdet etsimään lisää polttopuita.

Kun palaat takaisin isompien puiden kanssa, jatka latomalla niitä nuotioon kuten edellä. Jonkin ajan kuluttua nuotio ei muistuta enää pyramidia, mutta se on jo niin lämmin, että riittää, kun lisäät siihen uuden puun ennen edellisen palamista loppuun.

Pagodinuotio

Pagodinuotio on tukeva nuotio, joka palaa pitkään ilman, että joudut hakemaan usein uusia puita. Tukevan rakenteen ansiosta nuotio sopii hyvin ruoanlaittoon paistinpannulla tai isossa padassa.

Kuvituskuva pagodinuotiosta sivulta ja ylhäältä.
PINOAMINEN: Pagodinuotio kootaan kerroksittain tukevista puista. Se sytytetään pienellä pyramidinuotiolla. Oikealla näkyy pagodinuotio ylhäältä katsottuna.

Pagodinuotion kokoaminen:
Aseta kaksi tukevaa puuta samansuuntaisesti vierekkäin noin 20 cm:n etäisyydelle toisistaan. Aseta sitten kaksi puuta poikittain edellisten puiden päälle samalle etäisyydelle kuin äsken. Toista 3–4 kertaa. Mitä useamman kerroksen lisäät, sitä pidempään nuotio palaa.

Kokoa pagodin sisään pyramidinuotio aloitusnuotioksi (tuohta, lastuja ja pikkurisuja). Sytytä aloitusnuotio ja ruoki sitä asteittain vähän isommilla puilla. Vähän ajan kuluttua tuli tarttuu pagodin puihin, ja saat pagodinuotion, joka palaa pitkään ja lämmittää tehokkaasti.

Paistinpannu tai pata pysyy tukevasti nuotion päällä, kunnes ruoka on valmista.

LUE MYÖS: Helppoja ja maistuvia nuotioruokia

Talvinuotio

Nimensä mukaisesti talvinuotio sytytetään talvella lumeen. Periaate on samantapainen kuin pagodinuotiossa, joten saat tukevan ja lämmittävän nuotion lämmittelyä varten. Talvinuotiota voi toki käyttää myös muina vuodenaikoina.

Kuvituskuva talvinuotiosta maisemaa vasten.
LUMISIIN JA KYLMIIN OLOIHIN: Talvinuotio kootaan kerroksittain ja sytytetään pikkupuista tehdyllä nuotiolla. Tuli etenee nuotiossa vähitellen maata kohti.

Talvinuotion sytyttäminen:
Aseta kovaksi tampatun lumen tai lumettoman alustan päälle pohjaksi 3–4 puuta vieri viereen. Alin kerros voi olla tuoretta puuta, jotta lumi ei nuotion alapuolella sula liian nopeasti.

Asettele sitten uudeksi kerrokseksi sama määrä puita kohtisuoraan alimpaan kerrokseen nähden. Toista haluamaasi korkeuteen asti. Pinoa vähintään 3–4 kerrosta.

Kokoa talvinuotion päälle pieni pyramidinuotio tai minikokoinen pagodinuotio. Sytytä pikkunuotio. Tuli tarttuu yläpuolelta talvinuotioon ja etenee alaspäin kohti lumista pohjaa.

Kun kokoat nuotion huolellisesti siten, että nuotiosta tulee tukeva, ruoanvalmistus onnistuu hyvin myös talvinuotiolla. Makkaranpaisto tai kahvinkeitto ei tietenkään ole mikään ongelma.

Rakovalkea

Rakovalkea on hieman erilainen nuotio, joka palaa pitkään. Rakovalkea sopii hyvin lämmönlähteeksi, jos retkellä esimerkiksi halutaan yöpyä taivasalla. Muista vahtiminen!

Kuva rakovalkeasta ja lähikuva sytykkeistä oikealla.
PÖLKYT: Rakovalkeaan tarvitaan kolme jämerää pölkkyä. Oikealla näkyy, että väliin laitetaan ensin sytykkeitä.

Rakovalkean sytyttäminen:
Tarvitset kaksi pitkää, tukevaa puupölkkyä, jotka asetetaan vierekkäin 10–15 cm:n päähän toisistaan. Täytä väliin jäävä tila sytykkeillä, kuten tuohella, pikkuoksilla ja pilkkeillä. Voit hakata pölkkyihin ensin muutamia lovia, jotta tuli tarttuu niihin helpommin.

Sytytä sytykkeet ja odota, että ne palavat kunnolla. Asettele pölkkyjen päälle poikittain muutama paksumpi oksa ja lisää sitten oksien päälle poikittain yksi iso pölkky (kuten pohjalla).

Näin sinulla on rakovalkea, joka jonkin ajan kuluttua syttyy kunnolla ja palaa pitkään. Ruoki valkeaa välillä pienillä polttopuilla, jos se on tarpeen. On tärkeää, että ilma kulkee sytytysvaiheessa kunnolla pikkupuiden välissä.

Pikkupojantuli

Pikkupojantuli on V-kirjaimen muotoinen helppotekoinen nuotio, joka sopii erinomaisesti kahvi- tai paistinpannulle.

Kuvituskuva pikkupojantulesta järven rannalla.
V-KIRJAIMEN MUOTO: Tässä näet pikkupojantulen valmiina sytytettäväksi. Muista varaa riittävästi sytytyspuita, jotta voit ruokkia nuotiota vähitellen, kunnes se syttyy kunnolla.

Pikkupojantulen kokoaminen:
Etsi kaksi suurehkoa puupölkkyä. Aseta pölkyt päät vastakkain V-kirjaimen muotoon. Tarkista, että V:n aukko on tuuleen päin, jotta nuotio saa mahdollisimman paljon ilmaa. Jos tuulee kovaa, etsi tuulensuojaisampi paikka.

Tee V:n sisälle pieni pyramidinuotio, joka koskettaa molempia pölkkyjä. Sytytä nuotio ja seuraa, tarttuuko tuli pölkkyihin. Ruoki pientä pyramidinuotiota vähitellen.

Hetken kuluttua pölkyt syttyvät kunnolla, ja voit lisätä hieman isompia oksia. Kun aseta pari tuoretta oksaa poikittain pölkkyjen päälle, saat täydellisen tulisijan kahvi- tai paistinpannulle.

Nuotion polttamiseen liittyviä sääntöjä ja tapoja

Ota selvää, missä ja milloin nuotion polttaminen on sallittua.  Pelastustoimi on kerännyt tarpeellisen tiedon avotulen teon rajoituksista yhdelle sivulle, johon voit tutustua tästä.

Seuraavassa lisäksi hyödyllistä nuotiotietoutta:

  • Ole erityisen varovainen nuotion sytyttämisessä, jos maasto vaikuttaa kuivalta.
  • Älä sytytä nuotiota suoraan paljaalle kalliolla, koska kallio värjäytyy ja siihen jää jälkiä.
  • Älä sytytä tarpeettoman suurta nuotiota.
  • Käytä aina maasta löytämääsi polttopuuta. Kerää siis polttopuuksi aina maassa olevaa kuollutta puuta. Pystyyn kuolleet puut ovat tärkeitä linnuille, eläimille ja hyönteisille.
  • Jos polttopuuta jää paljon jäljelle lähtiessäsi jatkamaan matkaa, asettele se pystyyn puuta tai kiveä vasten ja aseta päälle kivi tai vastaava, niin nuotiopaikalle seuraavaksi tuleva voi käyttää puun.
  • Älä sytytä nuotiota juurien tai turpeen päälle. Tuli voi levitä ja leimahtaa.
  • Muista sammuttaa nuotio huolellisesti, ennen kuin lähdet paikalta. Jos nuotio on vielä hyvin kuuma, sammutukseen käytetty vesi voi höyrystyä ja haihtua ja pahimmassa tapauksessa nuotio voi syttyä uudelleen.
  • Älä kerää nuotion ympärille kiviä joesta tai järvestä. Ne voivat haljeta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *