Hyvä leiripaikka kruunaa telttaretken!

Minkälaisen kohdan kelpuuttaisit hyväksi leiripaikaksi?

Kun telttaretken ajankohta ja kohde ovat onnistuneesti valitut, ja mukana on kaikin puolin sopiva teltta, valitset enää vain hyvän leiripaikan! Sen jälkeen voitkin heittäytyä nauttimaan luonnon rauhasta!

Jokamiehenoikeudet sallivat telttailun lähestulkoon kaikkialla, missä ei ihan lähettyvillä ole asutusta. Kokosimme Helsportin Nora Helliksenin kanssa parhaat vinkit kesän leiripaikan valintaan.

Kuiva, tasainen ja pehmeähkö alusta

Ohita kosteilta vaikuttavat alueet ja syvät laaksot, joita aurinko ei pääse kuivattamaan. Etsi mieluummin kuiva ja suojaisa paikka! Varmista, että telttapohjan alle ei jää näkyviä juuria, oksia, kiviä tai käpyjä. Ne voivat vahingoittaa telttapohjaa ja hankaloittaa yöunia.

Kuvassa Helsportin teltta Lapin maisemissa.
PEHMEÄLLÄ ALUSTALLA ON MUKAVA RENTOUTUA: Kun hyvä leiripaikka on valittu, yöunet makuupussissa maittavat.

Teltan voi pystyttää myös kovemmalle alustalle eli ihan sammalmättäälle ei tarvitse pystyttää, koska telttakiilatkin on myös saatava pysymään maassa. Hienoa, jos pohja kuitenkin joustaa hiukkasen siihen astuessa, muutoin kaikki pehmeys on otettava makuualustasta.

– Ellet etukäteen tiedä, minkälainen pohja telttapaikalla on, kannattaa ottaa mukaan muutamia kiiloja teltan mukana saatavien standardikiilojen lisäksi, Nora opastaa.
Pyri löytämään mahdollisimman tasainen alusta. Se helpottaa teltan pystyttämistä, ja tasapohjaisessa teltassa on mukavampi olla. Yritä välttää nukkumapaikkaa, jossa jalkopää on päätä korkeammalla.

– Jos muuten löytyy hyvä paikka, mutta alusta teltan alla vaikuttaa turhan kovalta, kannatta yrittää pehmustaa maata työntämällä telttapohjan alle luonnosta löytämää pehmuketta. Alustasta tulee huomattavasti pehmeämpi ja mukavampi, Nora neuvoo.

Tuulelta ja auringon paahteelta suojattu paikka

Pyri löytämään mukava paikka, jossa on tuulensuojaa, jos tuuli vaikka yön aikana yltyisi. Puutkin voivat toimia hyvänä tuulensuojana. Palauta mieleen säätiedotuksissa ennustettu tuulensuunta. Vältä pystyttämästä telttaa avomaastoon, keskelle niittyä tai kalliolle.

Kokosimme tähän parhaat vinkkimme siitä, minkälaiseen paikkaan teltta kannattaa pystyttää.

Kuvassa Helsportin tarppi leiripaikan yli sidottuna.
MUKAVA AURINKOSUOJA: Tarppi on kevyt ja kätevä suoja aurinkoa, tuulta ja sadetta vastaan. Kannattaa pakata rinkkaan mukaan. KUVA: Helsport

Keskikesällä auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta kannattaa pystyttää teltta sellaiseen kohtaan, joka on aamulla varjoisa. Muutoin teltassa voi aamulla herätessä olla liian kuuma. Hae kohtaa, jossa jokin puu tai kallioseinämä varjostaa itään päin.
Kokeneilla retkeilijöillä on monesti mukanaan louevaate eli tarppi. Se on kevyt kantaa ja suojaa auringolta, tuulelta ja sadekuurilta. Alkukeväästä ja loppusyksystä on kylmempää, jolloin taas aamuauringon lämmittämä teltta on hyvä asia.
– Pikkuhiljaa hyvän telttapaikan valitsemiseen ja teltan oviaukon oikeaan suuntaan kääntämiseen saa tietyt rutiinit, joista on leirin aikana hyötyä, Nora huomauttaa.

Teltan ympärys ja hyönteiset

Kuvassa sininen Helsport-teltta vuoristojärven tuntumassa
HYVÄSSÄ LEIRIPAIKASSA ON VETTÄ JA PUITA: Telttanarut on kiinnitetty puihin ja vuoristojärvestä haetaan vettä.

Puiden läheisyyteen voi olla hyvä pystyttää teltta, koska silloin telttanarut voi kiristää puista kiinni. Metsästä voi myös kerätä kuivunutta puuta leirinuotiota varten silloin kun tulen sytyttämiseen on lupa.

Tulisi myös pyrkiä löytämään pieni puro ellei mukana ole omaa juomavettä.
Jos leiripaikassa näyttää kuhisevan hyttysiä ja muita lentäviä hyönteisiä, se koettelee varmasti kärsivällisyyttä. Silloin kannattaa siirtyä paikkaan, jossa on pieni tuulenväre (puusto voi olla harvempaa tai maastossa voi hakeutua korkeampaan kohtaan). Pysyttele kaukana märistä soista ja hiljaa virtaavista vesistä, jos huomaat paljon hyttysiä.
On tärkeätä, että teltalle saadaan tarpeeksi tilaa. Ota huomioon teltan pohjaneliöt, korkeus ja leveys. Teltan ympärillä tulisi olla sen verran tyhjää tilaa, että kivet tai oksat eivät pääse tuulessa hankaamaan ja vahingoittamaan telttaa.

Elämä telttaleirissä

Kuvassa nainen keittää metsänlaidalla Helsport-teltan edustalla ruokaa.
LEIRIMUKAVUUTTA: Oikeassa leiripaikassa syntyy hyvä tunnelma ja mieleen jää hyvät muistot. KUVA: Niklas Welzel

Olemme aiempaan juttuun koonneet hyvän varustelistan, joka helpottaa telttaretkeilyä. Artikkelissa annetaan hyviä neuvoja siitä, mitä rinkkaan tulisi ottaa mukaan.

Telttaleirissä voi lukea, joogata, tutustua lähiympäristöön tai lähteä kalaan, jos lähistöllä on vettä. Nauti luonnon rauhasta ja suunnittele vaikka seuraavia aterioita.

Teltassa vuodepaikka kannattaa tehdä valmiiksi. Kokeile makuualustaa jo nyt, ehkä selän alle jää käpy, jonka voit käydä poistamassa ennen yön hämärää. Villapaita tai takki toimii yön aikana tyynynä.

Nuotion ja avotulen teko

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on täysin kielletty, jolloin nuotiota ei saa sytyttää eikä myöskään käyttää kertakäyttögrillejä. Muutoin avotulen tekoon tarvitaan maanomistajan lupa, tähän voi saada apua kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta.

Kun asiat ovat kunnossa, nuotion teosta pääsee rauhassa nauttimaan ja keräämään sitä varten maasta kuivuneita risuja ja oksia – useimmat pitävät tätä mukavana ajanvietteenä. Varo vahingoittamasta eläviä puita ja kasvillisuutta tai jättämästä luontoon näkyviä merkkejä.
Retkikeitin on hyvä vaihtoehto jos avotulen teko on kielletty. Retkikeitintä on syytä käyttää teltan ulkopuolella.

Valmistelut yötä varten
Kiristä telttanaruilla telttaa kireämmäksi ja jos rinkka on teltan edustalla, nosta rinkasta etutelttaan aamua varten ruoat, vaatteet, sukat ja kengät valmiiksi. Sitä ei koskaan tiedä, sataako aamulla ja silloin on mukavaa, kun vaatteet ovat teltassa kuivassa ja voit nauttia aamupalan makuupussissa.
Lähettyville tulisi varata jokin valonlähde. Kengät pitäisi jättää heti makuutilan ulkopuolelle etutelttaan, jos kesken yötä joudut nousemaan ulos.

 

Kuvassa Bergansin sisältäpäin valaistu teltta yön pimeydessä.
MUKAVAA ILLANVIETTOA: Hyttysverkko vedetään kiinni ja telttalyhty sytytetään. Illan hämärtyessä teltassa on mukava istua iltaa. KUVA: Bergans

– Paleleminen huolestuttaa monia ja monet miettivät sitä, tuleeko yöllä kylmä. Kiva vinkki on keittää termokseen vettä ennen nukkumaan menoa, ja pitää termosta ja muovista juomapulloa makuupussin vieressä. Jos yöllä herää ja palelee, voi kaataa lämpimän veden muovipulloon (muovipullon ympärille voi vielä pujottaa sukan). Kun pullon sujauttaa makuupussin nukahdat taatusti taas muovipullon mukavaan lämpöön, Nora kertoo.

Ennen kuin menet nukkumaan, varaudu siihen, että tuuli saattaa yltyä. Kerää kasaan kaikki irtonaiset tavarat ja roskat ja varmista, että ne eivät pääse tuulessa lentämään mihinkään, muuten niitä on seuraavana päivänä kerättävä jostakin. Ethän unohda, että leiripaikka on oltava samassa kunnossa kun sen jätät kuin mitä se oli kun tulit. Kaikki roskat kuljetetaan metsästä mukaan kotiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *