Talvikalastus – jännitystä jäällä!

Kun ilma pakastuu ja jää peittää järven, on aika ryhtyä valmisteluihin pilkkikautta varten. XXL:n vinkeillä voit kokea pilkkimisen riemun!

KUVAT: Normark Norway AS

Näitä tarvitset pilkkikalastukseen:
Pilkkivapa (koko, tyyppi ja jäykkyys kalalajin mukaan)
Jääkaira (koko riippuu siitä, mitä pilkit, mutta mieluummin liian iso kuin liian pieni)
Syöttejä ja koukku
Lämpimät vaatteet
Lämpimät jalkineet
Käsineet/lapaset
Jäänaskalit

Pilkkivarustus

 

Seuraavista varusteista voi olla hyötyä:
Telenostokoukku
– Sohjokauha sohjon poistamiseen reiästä
Tunturiviitta
Makuualusta
Jakkara
Jäänasta jalkineisiin
– Heittoköysi
– Houkuteainetta/lamppu
Nappihälytin
– Pulkka varusteiden kuljetukseen

Miehen varjokuva jäällä.
SIELU LEPÄÄ: Talvikalastus voi tarjota sielulle sekä lepoa että elämyksiä!

Turvallisuus:

Jäällä liikuttaessa on muistettava aina turvallisuus. Jäänaskalit kuuluvat pilkkijän varusteluetteloon itseoikeutetusti turvallisuussyistä.
Jää on paikoitellen heikompaa kuin muualla, esimerkiksi jokien suissa. TÄÄLTÄ voit lukea turvallisuudesta jäällä.

Varusteet:

Jääkaira: Jääkairoja on saatavana monen tyyppisiä yksinkertaisista käsikäyttöisistä malleista moottorikairoihin. Jos kalastat pohjoisessa, kairaan kannattaa hankkia jatkovarsi, jotta pääset varmasti jään läpi.

Jääkaira
Mies, joka poraa reikää jäähän.
NÄPPÄRÄ TYÖVÄLINE: Kunnon jääkaira tekee kalastusretkestä paremman elämyksen. Hieman liian iso kaira on usein liian pientä parempi.

Jos joudut kantamaan kairaa pitkiä matkoja, koottava kaira voi olla kätevä vaihtoehto. Jos taas kuulut niihin pilkkijöihin, jotka kairaavat monta reikää kerrallaan, moottorikaira säästää sinut isolta työltä. Moottorikairoja on bensiini- ja sähkökäyttöisiä.

Jos pääset kalastamaan vuonossa, kannattaa käyttää mahdollisimman isoa kairaa. Läpimitta saa olla 200 mm, mutta ainakin 155 mm.

Pilkkivapa: Vapojakin on monia tyyppejä. Mieti, mitä aiot kalastaa, ja valitse vapa sen mukaan. Painaville kaloille on oltava kestävämpi pilkkivapa. Kysy neuvoa myyjältä!

Pilkit: Pilkkejä on erilaisia, yleisin on pystypilkki. Tämän lisäksi on tasapainopilkkejä ja erilaisia mormuskoja. Lisäämällä pilkkeihin värillisiä koukkuja saat niistä houkuttelevampia.

Pilkkivavat

Kalatyypit:

Saaliskalat: Talvella voi pilkkiä esimerkiksi ahventa, haukea, madetta ja siikaa. Pidä kuitenkin varasi haurastuneen ja heikon jään suhteen. Kalasta mieluiten murtovesialueilla jokien suiden lähellä, mutta varmista aina, että jää on riittävän paksua ja kestävää.

Kaloille käyvät erittäin hyvin syötiksi esimerkiksi onkilierot, kärpäsentoukat ja surviasen toukat.
Kokeile myös erivärisiä tasapainopilkkejä. Kuten muussakin kalastuksessa vaihtelu on onnistuneen kalastusretken avainsana.

Mies pitelee kaunista ahventa.
VELJEKSET: Hiukan pienempienkin ahventen tarttuminen koukkuun tuottaa mukavan olon.

Ahvenen kalastus: Ahvenen osalta kalastus on sovitettava sään mukaan. Hyvällä säällä ahven viihtyy korkealla vedessä ja huonolla säällä matalammalla. Syynä on uimarakko, joka ei päästä ulos tai ota sisään ilmaa erityisen nopeasti, vaan sen toiminta vaihtelee paineen muutosten mukaan. Varminta on usein kalastaa pohjassa.

Pilkkionginta sopii hyvin ahvenen kalastukseen. Pilkissä kannattaa käyttää syöttinä surviaisentoukkia, mutta myös kärpäsentoukat käyvät.

Mies pitelee talvikalastamalla pyydettyä kookasta haukea.
JÄNNITYSTÄ: Komean hauen pyydystäminen talvikalastusvarusteilla on mahtava kokemus.

Hauen kalastus: Hauen kalastuksessa on tärkeää, että jääkaira on riittävän iso. Voit tarvittaessa kairata useita reikiä lähelle toisiaan, jotta saat tarpeeksi ison aukon. On todella harmillista, jos reikä on liian pieni, kun iso hauki käy kiinni.

Haukipilkissä voi käyttää käyttää isoja tasapainopilkkejä tai ihan perinteisiä lusikkauistimia. Syötti ei ole pakollinen haukipilkissä.

Kalastuspaikat:
Jos et ole liikkunut alueella aiemmin, sinun kannattaa etsiä vanhoja pilkkireikiä ja kalastaa niistä, etenkin, jos reikien ympärillä näkyy verijälkiä. Ne ovat merkki siitä, että paikasta on saatu kalaa aiemmin ja kohta voi olla hyvä apaja.

Katsele myös ympäröivää maastoa. Jos maa laskee veteen äkkijyrkästi, vesi on melko todennäköisesti äkkisyvää. Jos maa laskee veteen loivasti, vesi alueella on luultavasti matalaa. Tietoja voi etsiä myös netistä löytyvistä kartoista ja satelliittikuvista. Yritä löytää matalia vesialueita ja pohjatörmiä. Kalat oleskelevat usein tällaisissa paikoissa.

Syötit:

Usein se, mitä kiinnität koukkuun, ratkaisee sen, tuleeko kalaretkestä täysosuma vai floppi. Samasta reiästä kannattaa ehkä seuraavana päivänä kalastaa eri syötillä. Avainsana on vaihtelu.
Monet suosivat kärpäsentoukkia kaikkien tavallisten makeanvedenkalojen kalastuksessa, ja usein niillä saakin saalista. Ahvenelle sopivat yleensä surviaisentoukat erittäin hyvin. Surviaisentoukat eivät säily yhtä hyvin kuin madot ja kärpäsentoukat, joten niitä on vaihdettava usein. Elävät syötit houkuttelevat kaloja parhaiten.

Jos et tiedä, mitä kaloja alueella elää, kannattaa ehkä varustaa useita vapoja eri syöteillä ja porata vavoille omat reiät. Muista kuitenkin, että joillakin kalastusalueilla on olemassa rajoitukset sille, montako vapaa yhdellä kalastajalla saa olla.

Käytä mahdollisuuksien mukaan nappi-indikaattoreita, jotka kertovat, kun kala käy kiinni. Voit kulkea reiältä reiälle ja kalastaa aktiivisesti niillä rei’illä, joilla kaivataan toimintaa. Monesti käy niin, että vain metrin päässä on täysin kuollut reikä.

Nappi-indikaattorin sijaan voit laittaa reikään koivunoksan ja kelata varovasti siimaa siten, että se tulee oksan lomasta. Oksa liikkuu, kun kala käy kiinni. Koivunoksa myös liikuttaa kalastusvälinettä, jos tuulee hieman.

Tekniikka:

Kalastustekniikka tulee pääsääntöisesti sovittaa käytössä olevien varusteiden ja kalastettavan lajin mukaan, mutta tämä perustekniikka toimii tilanteessa kuin tilanteessa:
Laske syöttiä muutaman kerran pohjaan äänen tuottamiseksi ja huomion herättämiseksi. Nosta sitten 10–20 cm ylöspäin, ennen kuin alat pilkkiä tasaisin nykäyksin, joiden välissä pidät taukoja.
Jos mitään ei tapahdu hetkeen, kelaa hieman ylöspäin ja aloita pilkkiminen uudelleen. Toista näin, kunnes olet ylhäällä. Nyt olet pilkkinyt eri vesikerroksissa.

Kalastus reiästä kurkkimalla:

Tällainen kalastus sopii matalaan veteen. Tärkeintä on, että pystyt näkemään reiästä veteen ja huomaat, kun kala käy kiinni syöttiin. Jotta kalastus olisi mahdollisimman miellyttävää, voit leikata makuualustan siten, että se myötäilee reikää ja ulottuu vähän matkaa jäälle päin. Näin voit maata jäällä ja katsoa alas reikään.

Sohjokauha pilkkireiässä käyttövalmiina.
JÄISTÄ EROON: Sohjokauha on kätevä väline, jolla voi vähentää siiman kulumista ja tyhjentää reikää sohjosta näkyvyyden parantamiseksi erityisesti kalastettaessa reiän läpi kurkistamalla.

Kalastus sujuu paremmin, jos jäällä on vain vähän lunta, koska tällöin valo pääsee läpi. Voit myös yrittää estää valon pääsyn reiän ympäriltä. Monet heittävät reiästä kananmunankuoria tai muuta vastaavaa pohjan valaisemiseksi. Pudota reikään kalojen houkuttelemiseksi voimakasta, pitkään kypsytettyä juustoa, esimerkiksi sinihomejuustoa. Purista pieniä juustopaloja sormillasi, jotta mahdollisimman paljon ilmaa lähtee pois, ennen kuin pudotat palat veteen. Voit kokeilla syöttinä sekä homejuustoa että kärpäsentoukkia.

Tuskin mikään on yhtä jännittävää kuin nähdä ison vonkaleen vaanivan syötin ympärillä!

Sen jälkeen on enää yritettävä saada kala koukkuun.

Kireitä siimoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *