Retkeilijän GPS-laitteet ovat uusinta uutta

Perille päästään turvallisesti GPS-kartan avulla. Lisäksi GPS-laitteiden maastokartat opastavat uusiin, kiinnostaviin paikkoihin.

Retkeilijän käytössä GPS-paikannin on ehdottomasti järkevä kapistus, joka lisää turvallisuutta patikkaretkellä. Sen käyttö kuitenkin vaati hiukan paneutumista.

Miten GPS-järjestelmä toimii?

GPS on lyhenne sanoista Global Positioning System. Se on amerikkalaisten satelliittien avulla toimiva satelliittipaikannusjärjestelmä. Satelliittijärjestelmä kehitettiin USA:n armeijan käyttöön 1970-luvun loppupuolella.

Satelliitteja on GPS-järjestelmän puitteissa lähetty taivaalle yhteensä 24. Viimeinen satelliitti lähetettiin kiertoradalleen 1994. Siviilikäyttöön järjestelmä vapautettiin 1980-luvulla.

Satelliittien kiertoradat ovat tarkkaan mietitty. Kaikista 24 satelliitista lähtee jatkuvaa radiosignaalia. Radiosignaalin saapuminen maahan kestää tietyn ajan, jonka GPS-laite ajastaa. Keston perusteella GPS-laite laskee etäisyyden satelliittiin ja sen perusteella oman sijaintinsa.

Satelliittien kiertoradat ovat suunniteltu siten, että horisontin yläpuolella on aina vähintään kolme satelliittia, joten kaikki GPS-paikantimet ovat aina yhteydessä vähintään kolmeen satelliittiin. Jos GPS on ohjelmoitu olemaan yhteydessä useampaan satelliittiin, saadaan myös korkeustiedot.

Käsi-GPS-laitteeseen on muistettava ostaa digitaalinen kartta. Useimmat digitaaliset maastokartat ja GPS-paikantimet ovat keskenään sopivat, silti se kannattaa varmistaa ennen ostoa. Kartoista valitaan omaan retkikäyttöön sopiva. Valittavana on rajapyykeillä merkittyjä metsästyskarttoja sekä monesti hyvinkin yksityiskohtaisia retkeilykarttoja.

Valitse kartta sen perusteella, miten laajalla alueella aiot liikkua. Yksityiskohtaisemmissa kartoissa Suomi, tai retkeilykohteen maa, on jaettu useampiin karttasivustoihin. Garminin Topo Suomi V3  light -kartta sitä vastoin kattaa koko Suomen.

Digitaaliset maastokartat ovat muistikortilla. Kun muistikortti työnnetään GPS-laitteeseen, se ei rasita laitteen omaa sisäistä muistia ja GPS-laite toimii jatkossakin nopeasti.

GPS-laitteen toiminnot

Käsi-GPS paikantaa aina oman sijaintisi. Se näyttää tien ja kertoo tarkasti mistä suunnasta ja mitä polkua pitkin tulit.

GPS-laite toimii merellä ja maalla. Laitteeseen saa meri- ja järvikarttoja yhtä helposti kuin retkeilykarttojakin.

Käsi-GPS-paikantimissa on tavallisesti monia toimintoja. Useimmat kuitenkin selviävät vähemmälläkin. Katsotaanpa hiukan lähemmin muutamaa perustoimintoa.

GPS-laitteen perustoiminnot

Kun siirryt karttatoimintoon näet, että siinä on keskellä nuoli. Nuoli on paikantanut sijaintisi maastossa. Nuoli osoittaa kulkusuuntasi. Monet eivät käytä muita toimintoja kuin tätä.

Nuoli pysyy aina keskellä karttaa, riippumatta siitä, miten pitkiä etäisyyksiä kuljet. Voit zoomata karttakuvaa lähemmäksi ja loitommaksi. Zoomaa ulos, ja saat hyvän kokonaiskuvan alueesta. Zoomaamalla lähemmäksi kuvaan ilmestyy enemmän yksityiskohtia ja voit tarkistella topografiaa.

Suunnistajat tiheikössä
TIHEÄ KASVILLISUUS: Suunnistus hankaloituu tiheikössä, jossa ei välttämättä näe kovin kauas.

Reittipisteet (waypoints) tallennetaan ja palautetaan halutessa. Ne ovat koordinaattien perusteella luotuja pisteitä. Patikkamatkan voi suunnitella reittipisteiden avulla kotona valmiiksi. Maastossa kuljetaan reittipisteestä toiseen.

Seurantapisteet (tracking) tallentuvat automaattisesti sitä mukaan kun etenet. Näitä voi jälkeenpäin kartalta tarkastella ja katsoa, missä on tultu retkeiltyä. Seuranta- tai matkapisteet toimivat vähän niin kuin jättäisi jälkeensä leivänmurusia.

TrackBack-toiminto löytyy kaikista uusista Garminin GPS-laiteista. Toiminnon avulla pääset takaisin samaa reittiä kuin tulit. Tämä on tiheän sumun yllättäessä hyvä toiminto.

Matka- eli trippimittari voi olla kiinnostava tietyntyyppisillä retkillä. Siitä näkee korkeusmetrit, vaellusnopeuden ja keskinopeuksineen sekä muutamia muita kiinnostavia tietoja.

BaseCamp-toiminto on myös kiinnostava. Se on ilmainen verkosta haettava Garminin suunnittelutyökalu. Voit kotona suuremman tietokoneruudun äärellä rauhassa suunnitella reitit. Valmiit reitit siirretään reittipisteineen käsi-GPS-laitteeseen.

Eri tuottajien ja mallien välillä toiminnot eroavat. Toiminnot ja niiden nimet saattavat vaihdella. Omaan käsi-GPS-laitteeseensa tutustuukin parhaiten siihen liittyvän käsikirjan avulla.

Joissakin GPS-laitteissa on geotaggaus-toiminto. Tällöin GPS-laitteella otetaan kuva. Valokuvaan tallentuu muiden tietojen ohella kuvauspaikan koordinaatit. Kuvan voi jakaa kenen kanssa tahansa.

Hätätilanteeseen varautuminen

GPS-paikannin on patikoidessa hauska ja käytännöllinen. Muista silti ottaa mukaan kartta ja kompassi ja varmista, että osaat niitä käyttää. Paristot voivat loppua GPS-laitteesta. Kartan ja kompassin avulla pääset aina turvallisesti kotiin.

Aivan kuten kartan ja kompassin käyttö, myös GPS:n käyttö on taito, jonka oppiminen vaati harjoittelua. Varmista lähialueella, että sen käyttö onnistuu ennen kuin lähdet maastoon.

Mukavia patikointia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *