Perholla kalaan – osa 1

Mietitkö, mitä virkistävää ajanvietettä kesäksi voisi keksiä? Kokeile perhonheittoa. Saat taatusti upeita ja uudenlaisia luontokokemuksia.

XXL:n verkkopohjainen perhokalastuskoulu opettaa perhokalastuksen salat askel askeleelta.

Kuva: www.guidelineflyfish.com.

 

Perhokalastuksen historia

Keinotekoisilla kala-, toukka- ja hyönteisimitaatioilla kalastuksesta kirjoitettiin jo vuonna 1496, kirjassa The Treatyse on Fysshynge with an Angle. Perhon varsinaisesta heittämisestä (casting a fly) kirjoitettiin vasta vuonna 1613. Silloin John Dennys kirjotti kirjan The Secret of Angling.

Perhokalastus saapui Suomeen Englannista. Perhokalastusta harrastavat englantilaiset kävivät 1800-luvulla tutustumassa Suomen lohijokiin ja taimenvirtoihin. Suomesta käytiin myös Englannissa hakemassa oppia. Perhosidonta ja perhokalastus olivat Englannissa suosittuja vapaa-ajan harrastuksia.

Perhokalastus on Suomessa nykyään yhä enemmän kiinnostusta herättävä laji.

Perhokalastaja eksottisessa ympäristössä.
ANTOISA HARRASTUS: Monet perhokalastajat hakevat myös ulkomailta uskomattomia luontoelämyksiä.

Perhokalastuksen termit tutuksi

Perhokalastus on kiehtova maailma. Kun termit tehdään tutuksi, asia avautuu nopeammin.

Peruke: Perhonheitossa peruke on valmistettu monofiilisiimasta. Peruke tulee heittosiiman ja perhon väliin. Monofiiliperukkeen pituus vaihtelee, mutta se on yleensä ainakin yhden vavan pituinen.

Ampumapää: Heittosiiman loppuosassa on ns. ampumapää, jonka ansioista perho lentää hyvin.

Perhon tarjoaminen kalalle: Perho tulee esitellä kalalla tietyllä tapaa. Liikuta perhoa sitä imitoivan hyönteisen tapaan. Perhon tulisi liikkua vedessä mahdollisen luonnollisesti tai pysyä liikkumattomana.

Toiminta: Kuinka nopeasti ja syvälle aihio heitossa taipuu ja suoristuu. Toiminnassa huomioidaan myös mistä kohtaa vapa taipuu.

Aihio: Vapa käsiotteesta eteenpäin.

Kalastustekniikat

Perhokalastus jaetaan karkeasti ottaen kahteen päätyyppiin: pintakalastukseen ja uppokalastukseen.

Pintaperhokalastuksessa käytetään pintahyönteisiä muistuttavia perhoja. Näitä voivat olla muurahaiset, hyttyset, vesiperhot, päivänkorennot tai vastaavat. Perho asetetaan tarjolle ja sitä liikutellaan, niin kuin yllä mainittiin, juuri sitä imitoivalle hyönteiselle ominaisella tavalla.

Pintaperhokalastus on monen mielestä erityisen kiinnostavaa. Pintaperhon nappaavan kalan pääsee näkemään, kun se lyö pintavedestä läpi.

Pintaperhokalastus vaati kalastajalta enemmän. Pintaperho on osattava heittää oikein, tavalla joka houkuttelee kalan nappaamaan, mutta ei säikytä sitä pois.

Perhokalastaja
KRISTALLIN KIRKAS VESI: Uppokalastus on haastavaa, mutta antoisaa

Uppoperhokalastuksessa syötti liikkuu vedenpinnan alla. Ne muistuttavat ensimmäisiä kehitysvaiheitaan eläviä hyönteisiä. Uppoperhot voi myös jäljitellä pikkukalaa, jolloin tarkoituksena on saada suuremmat kalat iskemään.

Uppoperholla ei yleensä kalasteta tiettyä kalalajia. Silti uppoperho voi olla pintaperhoa tehokkaampi.

Vapa ja perhokela

Vavat, perhokelat ja siimat luokitellaan painon mukaan. Painoluokat perustuvat amerikkalaiseen AFTM-standardiin. Jako luokkiin perustuu siiman painoon. Vapa ja perhokela valitaan siiman painon mukaan. Luokkia on kevyimmästä raskaimpaan, mikä merkitään #1–#14. Raskaimmat luokat sopivat suurlohien väsyttämiseen kaksikätisellä vavalla.

Aloittaja kuitenkin valitsee yleensä vain yhden  vavan ja perhokelan. Aloittajalle sopii hyvin 9-jalan yhden käden vapa siimaluokassa 5 tai 6. Tähän valitaan sopiva perhokela. Yhdistelmä sopii hyvin makeaan veteen harjuksen, taimenen ja ahvenen pyyntiin. Painoluokka lukee vavan tyvessä ja yleensä myös perhokelassa.

Saat lisää tietoa XXL-tavarataloista. Kalastusosaston myyjät osaavat asiansa ja vastaavat mielellään kysymyksiisi. Kun lähdet hakemaan vapaa, kysy ensin vavan toiminnasta. Keskijäykkä toiminta on sopiva valinta perhokalastustaan aloittavalle.

Tästä löydät XXL:n perhokalastusvavat.

Perhokalastusvapoja
VAPATIEDOT: Vapaan on painettu kaikki tärkeät tiedot kuten pituus, luokka ja siiman suosituspaino.

Nopeatoiminen vapa vaati kalastajalta enemmän. Kalastajalla on oltava hyvä tekniikka. Heikolla tekniikalla nopeatoiminen vapa ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Aloittajalla voi myös olla vaikeuksia saada hitaasti toimivalla vavalla hyviä tuloksia.

Perhokalastus vaati pitkäjänteisyyttä. Heittotekniikka vaati harjoittelua. Kannattaa myös lukea hyönteisistä ja niiden kuoriutumisajoista. Opit ymmärtämään minkälainen perho houkuttelee kaloja eniten minäkin ajankohtana.

Pikku hiljaa perhokalastus avautuu jokaiselle harrastajalle. Laji on erittäin antoisa ja monipuolinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *