Näin kevennät retkirinkkaa

Jätä ylimääräiset pois ja valitse retkivarusteet kevyemmästä päästä. Sitä selviää yleensä paljon vähemmällä kuin mitä ensin ajattelee.

Pääkuva: Fredrik Schenholm

Kun rinkka on kevyt, pitkäkin patikkamatka tuntuu mukavalta. Liian painavaksi pakattu retkirinkka on kirous ja kiusa. Rinkka tulisi pakata siten, että ensin tehdään pakkauslista. Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jos rinkka on liian painava, pakkuslistasta on helppo katsoa, mitä voi poimia pois.

On myös muita käteviä keinoja keventää retkirinkkaa ilman, että mukavuudesta joudutaan tinkimään.

Kevyempi teltta keventää rinkkaa huomattavasti

Teltta painaa rinkassa yleensä eniten. Superlight on Helsportin kehittämä ultrakevyt telttaperhe. Verrattuna tavalliseen kolmen hengen telttaan, Superlight-sarjan vastaava kolmen hengen teltta on yli kilon kevyempi.

Lue lisää: Kevytretkeilyyn Helsport Superlight -teltta

Fjellheimen Superlight -teltta pystytettynä Norjan vaelluksella.
KEVYT TELTTA: Ultrakevyt Fjellheimen Superlight -teltta. KUVA: Stian Aadland.

Laavukangas on hyvä vaihtoehtoinen retkimajoite

Etenkin päivän tai parin vaelluksella hyvässä säässä retkimajoitukseksi saattaa riittää pelkkä laavukangas eli tarppi. Laavukangas kiristetään katokseksi leiripaikan yli ja katoksen alle levitetään makuualusta ja makuupussi. Laavukangas on telttaan verrattuna erittäin kevyt.

Pakastekuivattua ruokaa on kevyt kantaa

Pakastekuivattuja aterioita saa esimerkiksi Real Turmat -valmistajalta. Ateriat ovat maukkaita ja niistä saa nälkäinenkin retkeilijä vatsansa täyteen. Retkellä ne ovat omiaan. Pari pussia painaa vähemmän kuin grillimakkarat ja säilyketölkit.

Kuvassa Real Turmat -kuiva-ateriapusseja ja retkikattila kannon päällä
MAISTUVA RETKI-ATERIA: Keitä vettä ja nauti hyvästä ateriasta luonnon helmassa. Kevyt, maistuva ja helppotekoinen!

Vinkki! Ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkistaa onko retkeilyalueella juomavettä. Lapin purot saattavat vielä kelvata juomavedeksi, mutta ellei paikan päällä ole puhdasta vettä, mukaan voi ottaa vedenpuhdistusta varten pumpun tai suodattimen.

Keittiöosastolta lähtee mukaan vaan kaikkein tarpeellisin retkivarustus

Saatavana on laaja valikoima keittiövarustusta, kattiloita ja aterimia retkikäyttöön. Ne toimivat loistavasti, mutta kun tarkoituksena on koota kevyt rinkka, on osattava valita oikein.

 • Yleensä retkellä pärjää yhdellä lusikalla. Kannattaa valita titaaninen tai lentoalumiinista valmistettu pitkävartinen retkilusikka, jolla myös voi hämmentää kattilaa.
 • Retkioloissa yksi kattila tai kahvipannu riittää vallan hyvin. Kattilassa voi keittää kahvit ja tosiretkeilijä valmistaa tarpeen tullen ruokansa kahvipannussa. Kantokahva kattilassa tai pannussa on kuitenkin plussaa.
 • Kulhoja ja lautasia ei välttämättä tarvita. Porukasta riippuen voidaan syödä suoraan kattilasta tai omasta retkimukista
 • Vettä voi kuljettaa kevyessä juomapussissa
 • Kunnon retkeilypuukko korvaa helposti monta turhaa kapistusta ja säästää painoa. Retkeilypuukolla voi avata paketteja, levittää leivälle voita, halkoa oksia, tehdä makkaratikkuja, telttakiiloja ja paljon muuta. Leipäveitsen, voiveitsen, sahan ja kirveen voi jättää kotiin.
Retkeilyvälineet
Kahvipannu nuotiolla kauniissa luonnonympäristössä järven rannalla.
NUOTIOTUNNELMAA: Nuotion sytyttäminen on retken kohokohta. Nuotio lämmittää, luo tunnelmaa ja synnyttää mukavia muistoja.

Kevyt retkikeitin

Jos nuotion teko on luvallista, retkikeittiötä ei tarvita. Riittää, että ottaa mukaansa tulitikut tai sytytysraudan. Poltettavaa löytyy yleensä luonnosta.

Lue myös: Vinkkejä nuotion sytyttämiseen

Jos alueelle on annettu metsäpalovaroitus, tulenteko ei ole luvallista ja silloin on käytettävä retkikeitintä. Retkikeittimistä kannattaa valita kevyin. Optimus Vega on yksi kevyt retkikeitin. 
Jos mukaan ottaa vain kevyen alumiinikattilan, yhdistelmä on paljon kevyempi kuin perinteinen retkikeitinsarja.

Muita tapoja keventää retkirinkka:

 • Kevyt makuupussi
  Lämpimän vuodenajan makuupussit painavat yleensä vähemmän kuin talvimakuupussit. Kesämakuupussi voi painaa jopa alle 500 grammaa. Keväällä ja syksyllä kesämakuupussissa selviää hyvin, kun sen sisälle laitaa silkkisen makuupussilakanan.
 • Makuualusta
  Rinkkaa voidaan keventää valitsemalla kevyt makuualusta. Niissäkin on paljon erityisen ultrakevyitä vaihtoehtoja ja yksi huippumalli on esimerkiksi  NeoAir Therm-a-Rest.  Myös vaahtokumialustat ovat kevyitä, esimerkiksi Phoxxin makuualustat. Makuualustaa kannattaa käyttää istuma-alustana, ettei sellaista tarvitse ottaa mukaan erikseen
 • Tyyny
  Oma tyyny on mukava, mutta painaa jonkin verran. Hyvä retkiniksi on käyttää tyynynä paksua paitaa tai takkia. Ota mukaan ohut tyynyliina ja täytä se vaatteilla – tai käytä tähän tarkoitukseen makuupussin tai teltan säilytyspussia.
 • Telttakiilat
  Jos grammoja todella viilataan, telttakiilat voi jättää kotiin. Teltan saa hyvin kiristettyä pelkästään telttanaruilla. Pahimmassa tapauksessa telttakiiloja voi veistää puutikuista.
 • Vaatteet
  Vaatteetkin painavat jonkin verran eli niitäkin kannattaa rajoittaa. Hyvä ulkoilutakki voi esimerkiksi korvata ylimääräisen villapaidan. Jos se vielä on vedenpitävä, niin sadetakin voi jättää kotiin. Vaatteita voi aina illalla, perille tultua kuivata, sen sijaan, että varalle otetaan ylimääräistä. Illalla kun teltta on pystytetty kuiva vaatekerta puetaan päälle ja toinen, päivän aikana käytössä ollut, pannaan kuivumaan. Silloin pärjää kahdella vaatekerralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *