Retkeily- ja vaelluskenkien puhdistus ja hoito

Alta löydät hyviä vinkkejä vaellus- ja retkikenkien puhdistukseen ja kyllästykseen.

Upeiden vaelluskenkien pitkän iän salaisuus on, että ne puhdistetaan käytön jälkeen. Oikein huolletuista kengistä on iloa vuosiksi.

Kun jalkineita huolletaan, päällisen alle laminoitu vedenpitävä ja hengittävä kalvo pysyy ehjänä.

Vaelluskengät

Retkeily- ja vaelluskenkien puhdistus ja kuivaus

    • Aina kun jalkineisiin on tullut mutaa tai likaa, ne tulisi puhdistaa hyvin. Tähän sopii märkä pyyhe. Puhdista saumat erityisen hyvin
    • Retkellä kastuneet jalkineet kuivataan löysäämällä kengännauhat ja vetämällä iltti esiin. Poista sisäpohjalliset. Varmista ettei kenkiin jää hiekkaa tai pikkukiviä, jotka voivat vahingoittaa GoreTex-kalvoa. Säilytä kenkiä kuivassa ja viileässä.
    • Ethän kuivaa kenkiäsi voimakkaassa auringonvalossa tai lämpöpatterin vieressä (nahka ja sen alle laminoitu GoreTex-kalvo saattavat halkeilla liian nopeasta kuivumisesta).
    • Nauhojen läpimenoaukot kannattaa puhdistaa ja kuivata, etteivät ne ruostu.
Retkeilykengät

Retki- ja vaelluskenkien hoito

Nahkapäällysteiset vaelluskengät
Kannattaa suojata vesipohjaisella vahalla. Vaha pitää nahan pehmeänä. Lisäksi vahapinta auttaa pitämään nahkapinnan vettä hylkivänä.

Kuvassa Nikwax
HOITAA: Vaha hoitaa nahkaa ja säilyttää sen hyvät ominaisuudet.

Tehokkaimmin vahan saa imeytymään, kun kengät lämmittää hiukan, niitä ei kuitenkaan tulisi lämmittää enempää kuin 47 asteeseen. Kun nahkaa on hiukan lämmittänyt, nahan huokoset avautuvat ja kylläste imeytyy syvemmälle nahkaan ja teho on entistä parempi.

Kyllästesuihkuakin voi tasavälein käyttää nahkakenkiin, mutta vaha herättää nahan suojaavat ominaisuudet henkiin ihan eri tavalla. Vahaa voi käyttää ennen ja jälkeen pidempiä vaelluksia tai kun huomaat, että nahka alkaa kuivua.

Kyllästys

Nupukki- ja mokkanahkaiset vaelluskengät
Vahan käyttöä suositellaan tässäkin, mutta varaudu siihen, että nuppukki-/mokkanahka vahatessa todennäköisesti tummuu. Vahan lisäksi voi suihkuttaa päälliseen kyllästettä. Tarkista, että suihke on tarkoitettu juuri näille materiaaleille.

Synteettipäällysteiset vaelluskengät
Kyllästesuihkua suositellaan synteettipäällysteisille vaelluskengille.

Huom! On tärkeätä, että kengät ovat kunnolla pestyt ja kuivatut ennen kuin ne käsitellään vahalla tai suihkeella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *