Ensi kertaa yöretkelle

Kokeneen retkeilijän vinkit ensikertalaiselle. Yöretket ovat jännittäviä kokemuksia. Ne kannattaa suunnitella hyvin. 
Kuva (Anders Oscar Braathen)

Teltassa nukuttu yö luonnon helmassa jää varmasti muistoissa elämään ikuisesti. Leiripaikan löytäminen, yön hämärä hiljaisuus ja raittiissa ulkoilmassa heräily ovat kaikki kokemuksia, joista kenenkään ei pitäisi jäädä paitsi. Silti pieni varoituksen sana on paikoillaan, eräretkeily raittiissa ilmassa saattaa nimittäin koukuttaa kokonaan!

– Telttailussa upeinta on sen mukana tuoma vapaus. Kun teltta on pystytetty vaikkapa lähelle rantaa, pääset nauttimaan oman rantamökin rauhasta! Kuitenkin voit siirtää mökkiäsi ja pystyttää sen juuri siihen paikkaan, mikä tuntuu mukavimmilta, Nora Helliksen Helsportista kertoo.

Telttaretkelle valmistautumisessa on mietittävä varustusta, reitin ja etappien pituutta suhteessa omaan kokemukseen. Tähän saimme apua telttavalmistaja Helsportin asiantuntijoilta, jotka jakoivat kanssamme muutaman tärkeän perusneuvon onnistuneeseen telttailuun!

Mihin vuodenaikaan telttailu on parasta?

Ellet ole kovin kokenut telttailija, kannattaa aloittaa lyhyillä telttamatkoilla lämpimänä vuodenaikana. Hyvien telttailukokemuksien määrä kasvaa ja lisäät samalla motivaatiota haastavamman telttavaelluksen järjestämiseen!

Sää ja lämpötila

Kuvassa Fjellheimen-teltta mäntyjen siimeksessä
MIKÄS TÄMÄN IHANAMPAA?: Lämpimät kesäsäät tarjoavat ilmaista mukavuutta kuten kuivan alustan ja rehevät maisemat. Retkeilyyn otollinen aika! Kuva: Helsport

Telttaretkelle kannattaa ensimmäisiä kertoja lähteä silloin, kun lämpötilat pysyvät yöllä plussan puolella. Yön lämpöasteet ovat ilmaista mukavuutta, jota telttailija oppii arvostamaan. Mukavaksi laskettava yölämpötila on 5–10 asteen haarukassa. Alkukeväästä ja loppusyksystä sää on öisin kylmempää ja silloin on otettava mukaan vaatetusta ja käytettävä makuupussia, joka pitää lämpimänä kylmempinäkin öinä.

Auringon paistaessa kesällä, retkeily on rattoisaa ja miellyttävää! Teltassa lämpötila kuitenkin saattaa nousta, joten siihen on kehitettävä suoja aurinkoa vastaan. Silti lämpö on retkellä luokiteltava ystäväksi! Kannattaa mieluummin murehtia yön alimmasta lämpötilasta.

Jos on povattu paljon sadetta, telttaretkeä kannattaa siirtää, kunnes sääennusteet lupaavat parempaa säätä. Yksittäinen sadekuuro matkan aikana ei kuitenkaan aiheuta ongelmia! Jos viimeaikoina on satanut runsaasti, maa voi olla märkä, mikä tulee ottaa huomioon telttapaikan valinnassa.

Tuuli

Tuulen suunta ja voimakkuus tulee aina tarkistaa, ennen kuin lähdetään retkivaellukselle. Voimakas tuuli saattaa vaikeuttaa teltan pystyttämistä, tuuli voi myös repiä telttaa ja kokeilla saisiko sen jostakin irti. Lämpötilat tuntuvat kylmässä pohjoistuulessa tai kylmässä viimassa alhaisemmilta kuin mitä lämpömittari näyttää.

– Vaikka telttaa pysyttäessä ei tuulisikaan, suosittelemme aina, että telttaköydet kiinnitetään hyvin ja että teltta on hyvin ankkuroitu. Silloin ollaan hyvin varautuneita vaikka ammulla tuulisikin, Nora kertoo.

Metsässä olet enemmän suojassa, kun taas rannikolla tuuli saattaa yllättää. Pieni kesätuuli ei kuitenkaan ole mikään ongelma! Jos telttakangas hiukan läpättää nukkumaan mennessä, se vaan lisää seikkailun makua.

Entä jos alkaa sataa?

Siitä huolimatta, että sääennustusta on seurannut todella hyvin, sade saattaa yllättää. Pyri keräämään retkirinkat, vaatteet ja muu varustus, joka ei saa kastua, telttaan – mielellään absidiin eli etutelttaan.

– Tärkeintä on valita varusteet, jotka sopivat sää- ja lämpötilaominaisuuksiensa puolesta juuri siihen alueeseen, jossa liikut. Varustuksen valinnassa kannattaa aina panostaa siihen varmimpaan vaihtoehtoon, Nora kiteyttää.

Ensimmäisellä retkellä kannattaa suunnata tutuille alueille.

Metsämaastossa ja järviseudulla sää on helpommin ennakoitavissa. Lapin tuntureilla tai saaristossa sääolosuhteet ja tuuli ovat arvaamattomampia. Aloittava telttaretkeilijä voi luonnollisesti myös heti suunnata kohti Lappia ja Lapin upeita maisemia, kunhan valmistautuu hyvin! Ensimmäistä kertaa Lapin tuntureille kannatta kuitenkin lähteä kokeneemman retkeilijän seurassa.

Metsämaasto ja järviseutu ovat ihanteellisia retkikohteita, niin kuin myös koko rannikkoseutu. Jokamiehen oikeudet antavat oikeuden pystyttää teltaan kaikkiin paikkoihin, missä liikkuminen muutenkin on sallittua.

– Kannattaa valita jokin paikka, jonka jo hiukan tuntee entuudestan. Kenties olet ulkoillut alueella aikaisemmin ja nyt voisit kokeilla yöretkeilyä samalla seudulla. Sinne pääsemisen ei tarvitse kestää tuntikausia, Nora huomauttaa.

Telttaretkeilyharrastusta voi aloittaa nukkumalla ensimmäinen yö ihan omassa pihassa! Se voi olla loistava paikka aloittaa jos mukana on pieniä lapsia, jotka voivat pitää metsää yöllä pelottavana paikkana.

Upeita ulkoilualueita löytyy yleensä kaupunkien ja taajamien läheisyydestä. Näille ulkoilureiteille pääsee yleensä suhteellisen helposti. Silloin lähin naapuri ei koskaan ole kovin kaukana, jos jotakin sattuisi.

Keskity nauttimaan leirielämästä täysin siemauksin

Kuvassa ihmisiä teltassa ja oviaukon ulkopuolella, upeat maisemat.
LUONNOSTA NAUTTIMINEN: Telttaillessa valitset itse aamunäkymät. Hyttysverkko pitää hyönteiset loitolla.

Jos kokemusta on enemmän, mikään ei estä vaeltamasta pidempää matkaa. Olisi kuitenkin hyvä pitää mielessä, että matka autolle tai kotiin ei veisi liian pitkää aikaa, jos telttaretkeily joudutaan äkillisesti keskeyttämään. Muista, että alussa itse telttailu ja leirielämä ovat matkan tarkoitus. Pitkän matkan eräseikkailut ovat edessä myöhemmin.

– Panosta mukavuuteen ja leirin viihtyvyyteen ja hiukan tavallista herkullisempaan ruokaan. Etenkin jos mukana on lapsia, mukavuuten panostaminen voi olla se juttu, jonka ansiosta lapset lähtevät innolla mukaan seuraavalla kertaa kun ehdotat telttaretkeä, Nora kertoo.

Valitse tarpeisiisi oikea teltta

Valittavana on kaikkea yksinkertaisista festariteltoista aina seikkailijoiden ääriolosuhteisiin kehitettyihin telttoihin. Alla teltan valintaan vaikuttavia seikkoja:

Tilavuus
Kysy itseltäsi, aiotko telttailla yksin tulevina vuosina, vai lähteekö mukaasi perhettä tai kavereita?

Jos tarkoituksena on, että teltassa nukkuu mukavasti useampi henkilö, on tärkeätä, että teltta ei ole liian pieni. Kolmen hengen telttaan mahtuu kolme aikuista makaamaan tiiviisti kylki kylkeä vasten, eikä telttaan sen lisäksi mahdu juuri muuta. Ellei teltassa lisäksi ole etutelttaa, kolme suurikokoista miestä ei juurikaan pääse liikkumaan teltassa eikä telttaan mahdu kovinkaan paljon varustusta.

Sisäänkäyntien määrä vaihtelee myös. Joissakin tilanteissa usempi sisäänkäynti on käytännöllistä kun taas toisissa se on tarpeetonta.

Jos pääasiallisesti liikut muiden kanssa ja ryhmä yöpyy ulkona useamman yön, suosittelemme valitsemaan teltan, johon jää tilaa yhdelle ylimääräiselle henkilölle. Jos telttailijoita on useampia kannattaa harkita useampia sisäänkäyntejä, jolloin ei tarvitse konttia toisten yli tai jonotella päästäkseen sisään.

Koko

Yhden tai kahden hengen teltta riittää yleensä yhdelle henkilölle. Mutta yksi henkilö voi vallan hyvin käyttää kolmelle tai usemmallekin suunniteltua telttaa. Tällöin on huomioitava, että kannettavaa painoa tulee lisää.

Kuvassa perhe tilavassa Helsport-teltassa.
LEIRIELÄMÄN MUKAVUUTTA: Kun teltta on sisältä tarpeeksi tilava telttailu muiden kanssa on mukavaa. Kuva: Niklas Welzel

Myös kattokorkeus on seikka, jota monet arvostavat. Kaikki on helpompaa teltassa, kun korkeussuunnassakin on tilaa. Se on myös mukavuutta lisäävä seikka, silloin kun teltassa oleillaan paljon, joko omasta halusta – tai jos sää muuttuu ja joudutaan jäämään telttaan. Mitä korkeampi kattokorkeus, sitä helpommin tuuli kuitenkin saa teltasta otteen.

XXL:ssä autamme mielellämme oikean kokoisen ja mallisen teltan valinnassa.  Joissakin tavarataloissamme voit tutustua telttoihin, jotka on pystytetty ja voit kokeilla tilatunnetta niissä.

Paino

Saatavana on kaikkea pienistä, korkeintaan kilon painavista teltoista aina isoihin ja tilaviin ryhmätelttoihin kuten 5–10 kilon laavuihin. Kantamuksen painoa kannattaa arvioida sen pohjalta, miten pitkä normaali etappi päivän aikana on.

Kysy itseltäsi, suunnitteletko eniten pitkiä matkoja ja leiripaikkojen ripeää vaihtoa vai onko todennäköisempää että patikoit lyhyempiä matkoja ja leiriydyt pidempään yhdessä paikassa?

Jos asutaan teltassa ja pysytään yhdellä leiripaikalla, ja etenkin usemman päivän ajan, moni arvostaa teltassa tilaa ja hyvää kattokorkeutta. Kannattaa ehdottomasti kantaa hiukan enemmän ja panostaa mukavuuteen ellei patikkamatka ole kovin pitkä. Tämän tyyppiset telttaretket ovat kuitenkin niitä, joilla useimmat aloittavat ja joihin riittää aikaa ja jotka voi yhdistää tavalliseen perhe-elämään.

Jos suunnittelet useamman päivän ja kymmenien kilometrin vaellusmatkaa, teltan tulee olla mahdollisimman kevyt. Silloin tilavuus jää sivuseikaksi. Ylämäet rasittavat aina enemmän, myös telttaa kannettaessa ja tuntureilla ylöspäin kuljettu kilometri vastaa noin kahta, kolmea kilometriä tasamaastossa.

Pystytä teltta ensimmäistä kertaa kotona

Muista pystyttä teltta kotipihalla tai lähimaastossa ennen kuin lähdet telttaretkelle. Saat varmistettua, että kaikki osat ovat mukana ja pääset harjoittelemaan, miten teltta pystytetään ja kuinka kiristykset tehdään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *