Geokätköily – hauska koko perheen harrastus

Etsitkö koko perheen harrastusta vai kaipaatko porkkanaa liikkuvamman elämäntavan aloittamiseksi? Kokeile geokätköilyä!

Mitä geokätköily on?

Geokätköily on helppo ja hauska tapa saada itsensä ja koko perhe liikkeelle. Periaatteessa se on aarteenetsintää satelliittien avustuksella. Tarkoituksena on löytää ja kirjata geokätköjä, joita on piilotettu eri puolille maailmaa. Kätköjä piilottavat muut geokätköilijät, ja niitä on kaikkialla maailmassa, muun muassa 2 300 metrin syvyydessä ja Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä.

Tietoja kätköistä löytyy osoitteesta www.geocaching.com, johon on koottu eniten kätköjä eri puolilta maailmaa. Sivustolla on maksettava jäsenmaksu päästäkseen näkemään kaikki kätköt, mutta ilmaisen perusjäsenyyden siivin pääset tutustumaan jo aika moneen kätköön. Tässä sivustossa voit etsiä kätköjä, ladata kätköjä ja jakaa omia kätköjäsi, ja lisäksi saat tietoja geokätköilyn ideasta.

Löytynyt geokätkö sisältöineen
AVATTU KÄTKÖ: Tällaiselta geokätkön sisältö saattaa näyttää. Tästä löytyi lokikirja, kyniä ja matkalaatalla varustettu muovisotilas.

 

Mitä geokätköilyn aloittamiseen tarvitaan?

Tarvitset vain kädessä pidettävän GPS-laitteen tai GPS-ominaisuudella varustetun älypuhelimen sekä jonkin nettisivuston jäsenyyden. Tarvitset myös kirjoitusvälineen, jotta voit kirjoittaa merkintäsi lokikirjaan, jos kätkössä on sellainen.

Kirjaudu nettisivustoon ja etsi eri kätköjen koordinaatteja. Garminin kädessä pidettävät huippulaitteet on valmiiksi integroitu opencaching.com-sivuston kanssa, ja niissä on mahdollisuus ladata geokätköjä langattomasti yksityiskohtineen ja johtolankoineen suoraan laitteeseen.

Geokätköily sopii kaikenikäisille. Kätköjä on sijoitettu myös siten, että pyörätuolia käyttävät pääsevät niiden luo.

Löytynyt geokätkö, laatikossa matka-laatta
HYVIN PIILOTETTU: Geokätköihin piilotetut laatikot eivät aina ole ihan helposti löydettävissä. Kannattaa katsoa tarkkaan ja käyttää mielikuvitustaan.

Miten homma toimii?

Aloita etsimällä kätköjä kotona tietokannasta ja lataa ne GPS-laitteeseen tai käytä älypuhelimen sovellusta. Tämän jälkeen lähde maastoon ja etsi kätkö kartan avulla. Vaikeusasteet vaihtelevat. Joitakin kätköjä voi löytää autolla, mutta jotkut vaativat pitkiä vaelluksia ja erikoisvarusteita, kuten kiipeily- tai jäätikkövarusteita.

Kun olet löytänyt kätkön, voit tehdä merkinnän mahdolliseen lokikirjaan, osoittaaksesi, että olet löytänyt kätkön fyysisesti. Joissakin kätköissä on myös vaihtoesineitä, joita voi vaihtaa johonkin mukana olevaan esineeseen. Tällöin kätköstä otettavan esineen tilalle on aina vaihdettava jotakin hienompaa. Esine ei saa olla mitään syötävää, koska ikinä ei voi tietää, milloin kätkö avataan seuraavan kerran.

Kätkö on lopuksi laitettava takaisin tarkasti samaan paikkaan, mistä se löytyi, jotta seuraava etsijä löytää sen.

Voit myös kirjata löydön nettisivustoon, josta sait kätkön koordinaatit. Näin kätkön piilottanut henkilö näkee, että olet löytänyt kätkön.

Lisätietoja geokätköilystä löydät internetistä. Tietoja geokätköistä löytyy muun sivustolta Geokätköily.fi.

Nyt onkin aika lähteä etsimään ja kirjaamaan kätköjä!

Hauskoja ulkoiluhetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *