Fiksu pakkaa huolella

Repun pakkaaminen päiväreissua varten.

Lyhyet patikkamatkat ja pidemmät päivävaellukset onnistuvat ja virkistävät mieltä, kun päivävarustus on kunnossa. Kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta, jossa mietitään repun kokoa ja mitä päiväksi otetaan mukaan.

Teimme listan päiväretkeilijää varten. Vinkit on helppo toteuttaa. Lisäksi keromme, miten repun saa pakattua, siten että se maastossa liikkuessa pysyy tasapainossa.

Tutustu XXL:n päiväreppuihin tästä.

Päivärepun pakkaaminen

Päiväretkelle riittää hyvin 20–45 litran reppu. Reppu kiristetään tiiviisti selkää vasten ja sama pätee lantiovyöhön ja rintaremmiin. Repun tulee myös pituussuunnassa istua oikeassa kohtaa selkää.

Reppu on aina tukevampi ja mukavampi kantaa silloin, kun varustus on sijoitettu repussa oikeisiin kohtiin. Kun reppu on pakattu oikein, ei tarvita pysähtyä siksi, että jokin hankaa tai koska retkipatukat jäivät pohjimmaisiksi.

1. Kansiläpän taskuun tai päällimmäiseksi pakataan kevyin varustus ja sellaista, jota aiot matkan aikana käyttää. Näitä ovat aurinkolasit, tauon aikana syötävät pähkinät ja vaikkapa retkipatukat.

2. Selästä loitommaksi pakataan päivän aikana mahdollisesti käytettävä kevyt varustus, kuten tuulitakki- ja housut, välikerrosasu ja pipo.

3. Selkää vasten pakataan raskain varustus, esimerkiksi leiritulta varten tarvittavat halot, täysinäinen termospullo jne. Patikoidessa painopisteen tulisi olla suhteellisen korkealla, lapaluiden alaosan korkeudella ja niiden välissä.

Mitä päiväretkelle otetaan mukaan?

Vaikka retkellä ei oltaisi muutamaa tuntia pidempään tai korkeintaan iltaan saakka, kannattaa varautua siihen, että lyhyilläkin retkillä voi sattua vahinkoja. Kävely saattaa hiertää rakon jalkaan tai horjahtaessa joudut ehkä astumaan veteen saadaksesi tukea, ja sukka kastuu. Myös suuntavaisto voi tuntemattomassa maastossa yhtäkkiä pettää.

Pakkaamalla alla olevan listan mukaan, olet varustautunut tavallisimpiin ylläreihin.

Kuvassa päiväretkeilyyn tarvittava reppu ja istuma-alusta, energiapatukoita ja rakkolaastarit.
PAKKAA FIKSUSTI: Noudata pakkauslistaa. Käy mielessä läpi koko päivä ja mieti mitä voit tarvita.

Päiväretkeilijän pakkauslista

 • Aurinkolasit: Silmät kannattaa kesällä suojata auringon valolta. Myös talvella aurinko heijastuu lumesta ja silmiä koskee. Valitse aurinkolasit, joissa on UV-suoja.
 • Aurinkovoide: Suojaa ihoa auringon haitallisilta UV-säteiltä ja jos aurinko paistaa voimakkaasti, voitele useamman kerran. Tarkista viimeisimmät UV-varoitukset säteilyn voimakkuudesta.
 • Retkiruoka: Pakkaa reppuun taukoa varten voileivät ja välipalapatukat. Jos aiot valmistaa ruokaa avotulella, kannattaa tutustua kuivattuihin retkiruokiin.
 • Juomapullo ja termos: Ota mukaan ainakin yksi vesipullo. Metsän siimeksessä on myös kiva juoda termospullossa mukaan tuotua kuuma kahvia tai kaakaota.
 • Fleecehuppari ja lippis: Päiväretkelle on hyvä pakata mukaan myös lämmittävä huppari tai ohut villapaita. Jos vaikka jäät ulos istumaan hiukan pidemmäksi aikaa, on mukava voida vetää repusta esiin lämmittävä huppari.
 • Varasukat: Ota mukaan varasukat, kaiken varalta. Aina voi toivoa, että mitään ei tapahdu, mutta jos sattuisi käymään hassusti, kuivat sukat on mukavat vetää jalkaan. 
 • Kartta ja kompassi: Jos liikut tuntemattomassa maastossa, kartta ja kompassi on syytä pakata mukaan. Ne toimivat vaikka liikkuisit kattavuusalueen ulkopuolella. Muista myös kartta.
 • Ensiapulaatikkoon rakkolaastarit ja tukisiteet: Rakot, nyrjähdykset ja uudet kengät voivat hankaloittaa matkaa pahastikin, pelastus löytyy rakkolaastarista ja tukisiteestä.
 • Istuma-alusta: Tästä on yllättävän paljon hyötyä ja matkaa on mukava jatkaa kun takamus on tauon jälkeen kuiva ja lämmin. 
 • Kävelysauvat: Kävelysauvoista saa hyvin tukea hankalassa maastossa ja pidemmillä kävelyretkillä niistä on mukavasti hyötyä. Kävelysauvat muuten toimivat yhtä hyvin kesät talvet.
 • Lumikengät: Jos lähdet reitiltä umpihangelle, se sujuu parhaiten lumikengissä. Kevyissä lumikengissä meno ei rasita ja voit nauttia näkymistä.
 • Halot ja sanomalehti: Kokeneet eränkävijät jäävät mielellään luontoon koko päiväksi. Nuotion äärellä on mukava puuhastelua ja makkaran grillaaminen nostattaa tunnelmaa. Noudata annettuja metsäpalovaroituksia ja muista, että nuotiolla grillaaminen onnistuu vain metsähallituksen varaamilla nuotiopaikoilla, muilla alueilla tarvitaan aina maanomistajan lupa.
 • Tulitikut: Ota mukaan tulitikut tai sytytin ja pakkaa ne vesitiiviisti vaikka pieneen muovipussiin.
 • Loue/tuulipressu: Nauti taukosi tuulelta suojattuna. Retkieväät on kiva syödä säältä suojaavan louheen alla. Hyvä vinkki on ottaa mukaan tarpeeksi narua, jolla pressun saa kiristettyä puista kiinni.

Pukeudu hyvin

Vaikka lähtisit vain muutamaksi tunniksi metsään, ota silti varalle mukaan välikerrostakki tai -paita.

Fiksu ulkoilija hyödyntää kerrospukeutumisen edut.  Alinna eli ihoa vasten villa- tai jokin tekninen kerrasto eristää hyvin. Seuraavaksi kannattaa pukea päälle välikerrostakki ja lopuksi säänkestävä ulkotakki.

Todella kuumana päivänä voi pukeutua shortseihin ja hengittävään T-paitaan. Pää suojataan lippiksellä tai huivilla.