Valitse oikea kiikaritähtäin

Kiikaritähtäin on riistajahdissa kiväärin ohella tärkeä apuväline  ellei tärkein. Hyvästä kiikaritähtäimestä maksetaan monesti enemmän kuin metsästysaseesta.

Laadukkaaseen kiikaritähtäimeen voit luottaa kaikissa olosuhteissa. Sen avulla osumatarkkuus paranee merkittävästi.

Mitä kaikkea kiikaritähtäimen valinnassa tulisi sitten huomioida? Vastaus riippuu siitä, missä ja mitä metsästät, mutta myös siitä minkälaiseen jahtiin haluat tulevaisuudessa panostaa.

Kallis kiikaritähtäin on yleensä myös erittäin laadukas. Älä silti maksa turhasta ellet pääse hyödyntämään kaikkia ominaisuuksia. Valitse omaan käyttötarkoitukseen paras mahdollinen kiikaritähtäin. XXL:ssä kiikaritähtäimen hintahaarukka liikkuu muutamasta kympistä 3 000 euroon.

Kiikaritähtäimet

Suurennuskerroin eli zoomi

Kiikaritähtäin
ESIMERKIKSI 2,5–10×50 TARKOITTAA OHEISTEN OPPIEN MUKAAN , että kiikaritähtäimen suurennus on 2,5–10-kertainen ja objektiivin halkaisija 50 mm.

Useimmat valitsevat säädettävän zoomin, esimerkiksi 3–9-kertaisen. Tämä on sopiva suurennuskerroin lyhyiltä (50 m) ja keskipitkiltä (150 m) etäisyyksiltä ammuttaessa.

Moni haluaisi ehkä kuitenkin mahdollisimman suuren suurennuskertoimen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurennuskertoimen kasvaessa, kuvakohde niin sanotusti pomppii enemmän.

Tavallisimpiin metsästystilanteisiin 5x ja 9x suurennus sopii vallan hyvin. Valitse kuitenkin aina suurennuskerroin sen perusteella miten ja mitä metsästät.

Objektiivi

Kun oikea suurennuskerroin on valittu, valitaan objektiivin koko (putken etulinssi lähinnä aseen piippua). Mitä suurempi objektiivi, sen enemmän putkeen pääsee valoa. Mitä enemmän putkeen saadaan valoa, sen parammat sen ominaisuudet hämärämetsästykseen ovat.

Kannattaa panostaa suureen objektiiviin, jos metsästää varhain aamulla tai myöhään illalla.

Objektiivin halkaisija on tyypillisesti 40 mm, 42 mm, 50 mm, 56 mm tai 70 mm.

Esimerkiksi tyyppimerkintä 2,5–10×50 tarkoittaa oheisten oppien mukaan sitä, että kiikaritähtäimen suurennus on 2,5–10-kertainen ja objektiivin halkaisija 50 mm.

Linssin kalvo

Nykyajan kiikaritähtäimet ovat kaikki vesitiiviitä ja umpitilat typpitäytteisiä. Siksi linssit eivät huurru. Kaikissa yli 300 euron kiikaritähtäimissä on kalvotetut linssit. Kalvo suojaa linssiä ja johtaa valon tehokkaasti suoraan kiikariputkeen.

Kalliimmissa kiikaritähtäimissä kalvo on huippulaatua. Sen ansiosta kiikaritähtäin toimii moitteettomasti kaikissa sääolosuhteissa. Lotu-Tec on tämänlainen kalvo Zeiss-kiikareissa.

On älyttömän ihana nähdä, miten vesipisarat karkaavat linssistä ja näkymä pysyy kaatosateessakin täydellisenä. Ellei linssi ole kalvotettu, kannattaa käyttää linssinsuojusta. Flip-up-läpät ovat tähän tarkoitukseen hyviä.

Tähtäinristikko

Monimallisilla tähtäinristikoilla (hiusristi/tähtäinristi) on kaikilla vakiintuneet nimitykset. Osa on valaistuja ja niissä saattaa olla valopilkku. Tässä muutamia tavallisimpia tähtäinristikkoja:

Aamu- tai iltahämärässä valaistusta ristikosta on huomattava etu. Valoton musta ristikko häviää helposti tummaa eläintä vasten. Näet vain mustaa mustaa vasten. Valon saa yleensä täysin äänettömästi portaattomalla säädöllä kytkettyä päälle. Keskelle ristikkoa syttyy punainen piste, joka helpottaa tähtäämistä.

Viime vuosina markkinoille on tullut kiikaritähtäimiä, joissa ristikko on merkattu toiselle kuvatasolle. Näin ollen ristikko ei zoomatessa suurene. Tähtäinristikko pysyy pienenä vaikka kuvaa suurennetaan. Ristikko ei näin ollen peitä kohdetta yhtä paljon. Pitkillä ampumaetäisyyksillä tästä on huomattavaa etua.

Kiikaritähtäimen kiinnitysrenkaat

Kun ostat kiikaritähtäimen, sen asennusta varten on hankittava samalla myös kiinnitysrenkaat. Tarkista kiikaritähtäimen runkoputken läpimitta. Standardikoot ovat 30 mm tai 1 tuuma (25,4 mm). Valitse kiikarirenkaat, joihin on merkitty samat mitat kuin kiikaritähtäimesi läpimitaksi.

Kiikarinjalat ja -renkaat

Renkaiden lisäksi hankitaan jalustat. Kiikaritähtäimen kiinnitystä varten aseteollisuus ei ole standardisoinut kiinnitysjalustojaan, joten oikean löytämiseen saattaa mennä hetki. XXL:stä löydät paljon Warnen jalustoja. Warnerin sivuilta löytyy myös Scope-finder, joka voi olla avuksi.

Quick-release, pikajalat
Quick-release, pikajalat

QR-jalusta (quick-release) on erinomainen ratkaisu jos omistat useampia aseita, mutta vain yhden kiikaritähtäimen. Pikajalan avulla vaihdat kiikaritähtäimen kätevästi aseesta toiseen.

Blazer ja Zeis ovat kehittäneet kiskokiinnityksen, jolloin renkaita ei tarvita. Ostat vain kiikaritähtäimeen, jossa on kiskokiinnitys sekä kiskon.

Kiikaritähtäimen huolto

Kiikaritähtäin kannattaa huoltaa ja pitää puhtaana. Valitettavan usein näkee upeita kiikaritähtäimiä, mutta linssejä ei ole puhdistettu. Optiikka-liikkeistä saa märkäpyyhkeitä ja linssin puhdistussarjoja.

Kiikaritähtäimen linssinpuhdistukseen välineet
Kiikaritähtäimen linssinpuhdistukseen välineet

Lentoratakompensaattori

Luodin laskeva lentorata kompensoidaan muuttamalla tähtäyskorkeutta pitkiltä etäisyyksiltä ammuttaessa. Oikean tähtäyskorkeuden löytäminen vaati laskutoimenpiteitä tai tarpeeksi kokemusta. Oikea tähtäyskorkeus on kuitenkin tiedettävä viimeistään silloin, kun metsäkauris seisoo 170 metrin päässä. Zeis ASV+ -lentoratakompensaattori ratkaisee ongelman.

Zeiss ASV+ on luodin lentoratakompensaattori, jonka korkeussäätö varmistaa tarkan osuman. Voit kohdistaa ristikon keskelle kohdetta 100 m, 200 m, 300 m ja 400 m etäisyyksillä sekä näiden väliltä. Ballistiikkatornin säätönuppia kääntämällä  voit tähdätä keskelle kohdetta etäisyydestä riippumatta.

ASV-torni
ASV-torni

Luodin lentoratakompensaattori on metsästäjälle ja pitkiltä etäisyyksiltä ampuvan järkivalinta. Vihdoin osumakohta on varmasti tiedossa ja luodin lentorata valmiiksi laskettu esimerkiksi 300 metrin etäisyydellä. Tähtäyskorkeus ei jää arvailujen varaan. Lentoratakompensaattoria kannattaa käyttää yhdessä etäisyysmittarin kanssa.

ASV+ salaisuus piilee siinä, että tarkan 100 metrin kohdistuslaukauksen jälkeen, valitset asetta, ammusta ja luodin painoa varten oikean korkorenkaan (jossa lukemat).

ASV+ on erinomainen pitkillä etäisyyksillä esimerkiksi metsäkauriin metsästyksessä.

Tiedot oikean renkaan valintaan löytyvät Zeissin verkkosivuilta. Myös Youtube’ista löytyy videoita, joissa opastetaan ASV+ -lentoratakompensaattorin käytössä.

Etäisyysmittari

Etäisyysmittaria kannattaa käyttää yhdessä lentoratakompensaattorin kanssa. Tähtäyskorkeus selviää myös edistyneimmillä etäisyysmittareilla kuten Leica Rangemasterilla, kun kuulan paino on tiedossa.

Leica Rangemaster 1600-B
Leica Rangemaster 1600-B

Laserpohjaisen etäisyysmittarin, erittäin tarkka ballistinen prosessori analysoi oikean lentoradan sekunin murto-osassa ja kertoo metsästäjälle tarkan tähtäyskohdan.

Etäisyyden lisäksi luodin lentoradan laskelma perustuu kohteen kulmaan, ilman lämpötilaan ja ilmanpaineeeseen.

Leica Rangemaster on toiminnaltaan käytännönläheinen. Metsästäjä saa nopesti hyvään osumaan tarvittavat tiedot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *