Oikeanlainen takki päiväkotiin

Mitä eroa on kuori-, softshell- ja sadetakilla? Mitä kuuluu kulloinkin käyttää? Selitämme erot lyhyesti.

Lumi sulaa, kevätaurinko lämmittää, ja leskenlehtiä on noussut esiin siellä täällä. Kevät on koittanut. Paksu untuvatakki, joka on pitänyt lapsen lämpimänä talvella, voidaan laittaa säilöön kevyempien kevättakkien tieltä.

Pohjoismaissa sääolot vaihtelevat läpi vuoden, eikä sateeltakaan vältytä. Päiväkodissa lapset viettävät paljon aikaa ulkona, ja siksi lapset tarvitsevat vaatteita joka säähän tyynestä poutasäästä voimakkaisiin sateisiin.

Selitämme eri takkien erot ja kerromme, mihin käyttöön takit soveltuvat.

Kuoritakki

Kuoritakki on joka sään takki, ja monikäyttöisimpiä vaatekappaleita. Kuoritakissa on ohut Gore-Tex-, Helly Tech- tai Dermizax-kalvo.

Kalvon pienet huokoset päästävät kehossa muodostuvan kosteuden haihtumaan, mutta ne eivät päästä läpi vesipisaroita. Kalvon ansiosta kuoritakki veden- ja tuulenpitävä sekä hengittävä.

Se, miten paljon kuoritakki suojaa sateelta, määrittyy kuoritakin vesipilariarvon mukaan. Vesipilariarvo tarkoittaa lyhyesti määriteltynä, kuinka kovaa vedenpainetta kuoritakki kestää. Kuoritakkia valittaessa vesipilariarvon on oltava vähintään 5 000 mm. Jos kuoritakkia on tarkoitus käyttää todellisella koiranilmalla pitkään, vesipilariarvon olisi hyvä olla 10 000–30 000 mm.

Lyhyesti selitettynä: Mitä suurempi vesipilariarvo on, sitä suurempaa vedenpainetta takki kestää. Lisäksi on tärkeä tarkistaa, että kaikki saumat ja vetoketjut ovat teipattu tai lämpöhitsattu, jotta kuoritakkia voi pitää vedenpitävänä.

Kuvassa kaksi lasta, joilla Helly Hansenin K Shelter -takit
KUORITAKIT: Helly Hansenin K Shelter -takit ovat tuulen- ja vedenpitäviä. Hyvä ja hengittävä takki.

Kuoritakki, jolla on pienempi vesipilariarvo, käy yleensä retkeilyyn sadesäässä, mutta jos tarkoituksena on hyppiä vesilätäköissä, joissa vaate altistuu kovalle paineelle, vaaditaan suurempi vesipilariarvo.

Kuoritakki soveltuu siis vaihteleviin säätyyppeihin ja touhukkaaseen liikuntaa sateisella ja tuulisella säällä.

Lue myös: Kuoritakin ja untuvatakin pesu ja hoito.

Softshelltakki

Softshelltakki on tekninen vaate, joka hengittää erinomaisesti. Takki suojaa hyvin tuulelta, ja se hylkii vettä. Materiaali kestää kevyttä sadetta lyhyen aikaa, mutta pikku hiljaa vesi alkaa tunkeutua kankaan läpi. Softshelltakki käytetään yleensä päällystakkina, mutta se sopii myös välikerrokseksi kuoritakin alle eristeeksi.

Softshelltakki on pehmeämpi ja taipuisampi kuin kuoritakki. Tämä johtuu elastaanista, synteettisesti kuidusta, joka venyy nopeasti ja palautuu alkuperäiseen kokoonsa. Näin takki antaa hyvän liikkumavapauden aktiiviselle käyttäjälle.

Suosittelemme softshelltakki poutasäähän ja raskaaseen liikuntaan, kun kiipeilyyn ja muihin harrastuksiin, joissa ruumiinlämpö nousee. Sitä voi käyttää sekä päällysvaatteena että välikerroksena.

Kuminen sadetakki

Kumisadevaatteet ovat monien mielestä parhaita sadevaatteita, ja ne ovat vuosikymmenten ajan olleet muun muassa kalastajien suosiossa.

Sadevaatteiden kumi on yleensä polyuretaania, josta käytetään lyhennettä PU. Materiaali on täysin vesitiivis, mutta vain, jos vaatteessa on teipatut tai hitsatut saumat. PU ei hengitä kovin hyvin, joten vaate voi tuntua kovassa rasituksessa nihkeältä.

Tällainen sadevaate on mainio rankkasateessa, kun rasitus ei ole kovin suuri, esimerkiksi hiekkalaatikkoleikeissä.

Pinnoitettu sadetakki

Pinnoitettu sadetakki on edullisimpia vaihtoehtoja. Vaate on käsitelty aineella, joka kuivuu nopeasti ja muodostaa veden- ja tuulenpitävän pinnoitteen. Pinnoitetun sadevaatteen vesipilariarvo on yleensä pienempi kuin kumi- ja kuorivaatteen, noin 3 000–10 000 mm, ja sitä voidaan sanoa usein ”erittäin vedenpitäväksi”.*

Monet käyttävät pinnoitettua sadetakkia varatakkina tai vapaa-ajantakkina epävakaisella säällä. Tällaiseen käyttöön myös me sitä suosittelemme.

*XXL:llä vesitiiviyden alaraja on 5 000 mm: vesipilariarvo sillä edellytyksellä, että asumat ja vetoketjut on teipattu tai hitsattu. Pienemmät vesipila-arvot tarkoittavat vedenpitävää tai erittäin vedenpitävää.

Lasten takit Lasten sadevaatteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *