Valitse otsalamppu lajin mukaan

Oletko hankkimassa otsalamppua joko juoksuun, pyöräilyyn tai mökille vapaa-aikakäyttöön? Tässä vinkit oikean otsalampun valintaan.

Pääkuva: Silva

Nykyään saatavana on laaja valikoima hyvinkin erilaisia otsalamppuja. Otsalamppuja löytyy esimerkiksi yö- ja pimeän ajan juoksuun, kuten  yösuunnistukseen tai iltalenkkeilyyn. Niistä hiukan erilaiset taas ovat pyöräilyyn kehitetyt otsalamput sekä ne, joiden ominaisuudet tulevat parhaiten esiin pitkillä metsä- ja luontovaelluksilla.

Alla käymme läpi eri urheilu- ja liikuntalajeihin kehitettyjen otsalamppujen ominaispiirteitä  ja minkälaisen otsalampun tiettyyn lajiin kannattaa hankkia.

Otsalamput

Otsalamppu kuntoiluun ja juoksuun

Tärkeätä otsalampun valinnassa on sen valokeila eli koko se kenttä, joka peittyy valoon kun otsalamppu on sytytettynä päässä.  Juoksuharrastuksessa valokeilan on ennen kaikkea oltava pitkä, mutta sen on myös valaistava suhteellisen leveästi sivulle.

Lisäksi valokeilan on ulotuttava jalkojen juuren, koska on tärkeätä, että näet mihin astut. Näin saat maastosta koko ajan hyvän yleiskuvan vaikka juoksisit suhteellisen nopeasti.

Silva Runner 2 -otsalamppu
NÄYTTÄÄ SUUNNAN: Silva Runner 2 -otsalamppu valaisee tehokkaasti iltalenkillä.

Juoksulampun tulee olla kevyt ja sen on istuttava päässä tukevasti. Lisäksi sen tulee kestää kosteaa säätä ja kolhuja. Aakku, johdot ja valo on pysyttävä siististi pienessä tilassa pään päällä. Vain silloin voit olla varma siitä, että johdot eivät jää vaivaamaan eikä akku roiku haittaavasti juostessa. Juoksuun kehitetty otsalamppu on myös erinomainen kun harjoittelet rullasuksilla tai hiihdät ladulla. Se sopii hyvin myös iltaulkoiluun.

Otsalamppu luonnossa liikkumiseen

Luontoretkellä otsalamppua pidetään päässä yleensä pidemmän aikaa – liikkuessa ja oleillessa leiripaikalla. Valo saattaa olla päällekytkettynä useita tunteja.

Tärkeätä erämaassa ja luonnossa liikkuessa on, että virta ei lopu kesken. Ellei varavirtaa ole mukana latausmahdollisuudet ovat aika heikot.

Olight h 34 otsalamppu
LUONTOVAELLUKSILLE: Olight H35 ja H25 ovat hyviä esimerkkejä otsalampusta, jossa on hyvä, erämaahan sopiva akku.

Panosta hyvään akkuun, kun valitset otsalampun luonnossa retkeilyyn. Akun isompi koko merkitsee yleensä myös sitä, että valon kokonaispaino on suurempi. Muista, että valon on oltava hyvin suojattu kosteudelta ja kolhuilta.

Luontoretkellä poluilla ja maastossa liikutaan hitaammin kuin pyöräillessä tai kuntoillessa. Retkeilijällä on yksinkertaisesti enemmän aikaa havaita esteitä, mikä taas asettaa valokeilalle eri vaatimukset. Valoa on kuitenkin saatava tarpeeksi maaston hahmottamiseksi. Otsalampussa on hyvä olla zoomi, jolloin valon saa tiivistettyä ja pienet yksityiskohdat näkyvät hyvin. Hyvä myös jos valoa voi kääntää ja valokeilan saa kallistettua alaspäin esimerkiksi kun luet karttaa pimeässä.

Otsavalo tai urheiluvalo pyöräilyyn

Kun valitset otsavalon pyöräilyyn, se kannattaa tehdä pyöräilylajin mukaan. Aiotko pyöräillä metsäpoluilla, metsämaastossa vaiko teillä? Ajatko hitaasti nauttien vai onko tempo nopeampaa?

Kuvassa Magicshine 616.
MONIKÄYTTÖINEN: Monitoimivalot, kuten tämän Magicshineilta, voi kiinnittää pyörään, kypärään tai otsapantaan.

Usein myös pyöräilijä voi vallan hyvin käyttää juoksuun tai hiihtoon kehitettyjä otsavaloja. Nykyään pyöräilyssä käytetään paljon myös niin sanottuja monitoimivalaisimia.

Monitoimivalo ovat yleensä perinteistä otsavaloa voimakkaampi, mikä on kovassa tempossa nopeasti pyöräilevälle ihan todella tärkeätä. Monitoimivalaisimen mukana saa yleensä myös otsapannan, jolloin valosta saa itse muunnettua tavallisen otsalampun.  Paketissa on yleensä myös mukana kiinnike ohjaustankoa varten sekä kypärää varten. Monitoimivalo on kätevä ja sopii moneen lajiin.

Pienimmät monitoimivalot ovat erittäin kevyet ja ovat miellyttävät käyttää. Monitoimivalon akku on kuitenkin hiukan painavampi ja liikkuessa akku on kannettava repussa tai taskussa.

Monitoimivalaisin

Otsalamppu mökille tai autoon

Kuvassa Phoxx-otsalamppu
PERUSKÄYTTÖÖN: Phoxx otsalamppu sopii erinomaisesti peruskäyttöön.

Jos aiot pimeän aikaan liikkua mökin pihapiirissä tai haluat varmuuden vuoksi autoon lisävalon, otsalamppu voi olla ihan perusmallia – mitään suuria teho- tai sopivuusvaatimuksia ei tarvitse asettaa. Perusotsavalo sopii hyvin hansikaslokeroon ja toimii yleensä tavallisilla pattereilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *