Maalivahdin hanskat – futishanskojen leikkaus ja pito

Jalkapallokausi on jälleen käynnissä. Päivitä varusteet ja varmista ennen kaikkea hanskojen kunto. 

Maalivahdin sanotaan olevan puoli joukkuetta. Totta tai ei, maalivahdin asema on ratkaiseva. Virhe saattaa merkitä joukkueen häviötä ja onnistunut torjunta voittoa.

Maalivahdin varusteet ovat kehittyneet huimasti alkuaikoihin verrattuna. Maalivahdin hanskat tulivat käyttöön vasta 70-luvun jälkeen. Ennen sitä niitä ei varsinaisesti ollut, ja jos jolloin oli, ne muistuttivat lähinnä puutarhahanskoja.

Nykyään hanskat ovat maalivahdin tärkein varustus. Sellaista maalivahtia ei olekaan, joka ei valitse hanskojaan huolella.

Kuvassa jalkapallomaalivahdin hanskat.
PITO: Jalkapallohanskoijen ensisijainen tehtävä on tarjota hyvä pito.

Maalivahdin hanskat

Yleensä on niin, että mitä kalliimpi hanska, sen parempi pito. Maalivahdin hanskoissa on kaikissa sama periaate. Kämmenessä ja sormissa on pitoa antava pehmeä lateksi. Rystypuoli taas on kovempaa materiaalia niin, että pallo voidaan torjua nyrkkeilemällä.

Huippuhanskoissa pito on paras, toisaalta ne kuluvat rikki nopeammin. Edullisempi hanska, edullisimmista materiaaleista on usein kestävämpi. Siksi monet maalivahdit käyttävät eri hanskoja otteluissa ja harjoituksissa.

Mutta sormien saumoissa ja leikkauksissa on eroja. Ensi silmäyksellä valinta saattaa tuntua vaikealta. Sitä se ei kuitenkaan ole, jos vaan miettii seuraavia seikkoja.

Leikkaus

Maalivahdin hanskat jaetaan leikkauksen perusteella eri malleihin, tässä tavallisimmat:

Negative Cut on enimmäkseen ammattimaalivahtien käyttämä malli. Negative Cut tarjoaa erittäin hyvän tuntuman palloon. Hanskat istuvat ja mukailevat kättä täydellisesti, tuntuu kuin hanskoja ei olisi käsissä ollenkaan. Rystypuolen materiaali on vedetty sormien kohdalla sen verran kämmenen sisäpuolelle, että saumat tulevat kokonaan sormien kohdalla kämmenpuolelle. Lisäksi saumat on käännetty sisäänpäin.

Flat Cut eli Regular Cut on ollut käytössä pisimpään. Tämä tavallisin malli on hiukan löysempi, sormitilaa on mukavasti ja pallotuntuma on hyvä. Saumat on vedetty kämmenpuolelle, ne kääntyvät ulospäin ja näin saadaan hyvä ja tasainen kämmenpuoli.

Rollfinger Cut on suosittu leikkaus, joka antaa suurimman kosketuksen lateksiin. Lateksi on rullattu sormien ympäri ja mahdollistaa tiukan istuvuuden ja ison kosketuspinnan.

On makuasia, mikä leikkaus on paras. Yleensä sen huomaa testatessa.

Sormisuojukset

Hanskoissa on sisäänrakennettuna suojukset rystysille ja sormille. Yksi sormisuojus-teknologia on Fingersave, joka varmistaa, että sormi ei taivu taaksepäin. Se voi olla hyvä erityisesti nuorille pelaajille, jotka haluavat suojata sormiaan.

Alusta

Ota hanskoja valitessa huomioon myös pelialusta eli minkälaisella alustalla yleensä pelaat? Luonnon nurmelle ei hirveästi tarvitse miettiä hanskojen kestävyyttä, mutta tekonurmelle tarvitaan kulutuskestävät hanskat. Kannattaa hommata harjoitteluun omat hanskat, etteivät pelihanskat kulu turhaan.

Maalivahdin vaatteet

Maalivahdin vaatteet eroavat jonkin verran kenttäpelaajien varustuksesta, sekä väriltään että malliltaan. Koska maalivahti joutuu joskus heittäytymään maahan pelastaakseen pallon, sekä paidassa että shortseissa on toppaukset.

Kuvassa jalkapallomaalivahti varustuksiinsa puettuna.
PELIVALMIINA: Maalivahdin hanskat, kengät ja vaatteet – valmiina torjumaan vastustajan pallot.

Maalivahdin paidassa on topatut kyynärpäät, koska syöksytorjunnassa kyynärpäät ovat alttiina. Lisäsuojaa saa valitsemalla tiukemman aluspaidan, jossa on toppaukset. Muita timmin paidan hyötyjä ovat pieni kompressiovaikutus, joka pitää lihakset lähtövalmiina. Tärkeä seikka, koska maalivahti ei liiku yhtä paljon kuin kenttäpelaaja ja lihakset ovat vaarassa kylmettyä.  Maalivahti saattaa joutua seisomaan pitkiäkin aikoja hiljaa ja yhtäkkiä joutua tekemään nopean ja vaativan liikkeen. Pieni kompressiovaikutus pitää verenkierron paremmin liikkeessä pienentäen lihasvamman riskiä.

Useimmat maalivahdit pelaavat shortseissa. Koska shortsit ulottuvat polveen saakka, ja sukat kattavat jalat polvesta alaspäin, paljoa pintaa ei jää paljaaksi. Luonnon nurmella ja viimeisimmän sukupolven tekonurmella voi hyvin pelata shortseissa, polvet paljaina jos sää suosii. Kun pelataan edellisien sukupolvien tekonurmilla kannattaa käyttää pitkälahkeisia housuja polvien suojaksi. Housuihin pätee sama kuin paitaankin, timmit ja topatut alushousut suojaavat ja lämmittävät.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *