Näin voitelet sukset oikein

Näillä voiteluvinkeillä saat hyvän pidon ja luiston suksiin – kelistä riippumatta.

Pääkuva: Swix

Täällä pohjoisessa rakastetaan hiihtoa. Ensilumen tultua monet malttavat tuskin odottaa, että pääsevät laittamaan sukset jalkaan.

Monet ovat kuitenkin kokeneet suksien lipsumista ja lumen tarttumista suksiin, mikä voi nopeasti viedä hiihtämisen ilon. Nämä ongelmat voi unohtaa oikealla voitelulla, eikä tarvitse olla ammattilainen voidakseen voidella sukset oikeaoppisesti.

Seuraavien vinkkien avulla voit voidella maastohiihtosukset siten, että ne pitävät ja luistavat mahdollisimman hyvin sekä kylmällä säällä että liisterikelillä.

VINKKI! Muista, että voit koko talven ajan tuoda suksesi voideltaviksi ja huollettaviksi paikalliseen XXL-tavarataloosi.

Voitelutarvikkeet

Suksien voitelu

1. Jalkavuuden ja pitoalueen määrittely

Suksien oikea jalkavuus on kaiken a ja o – sen pitää olla mukautettu käyttäjän taitotasoon ja painoon. Tämä on erityisen tärkeää harjoittelu- ja kilpasuksissa. Kun ostat sukset tavaratalostamme tai verkkokaupastamme, varmistamme suksiesi oikean jalkavuuden.

Pitoalue on suksien pohjassa oleva alue, johon pitovoide levitetään. Me XXL:llä merkitsemme mielellämme pitoalueen sinulle valmiiksi. Yleensä pitoalue ulottuu kengän kannasta noin 65–75 cm eteenpäin.

Seuraavassa on lyhyt SWIX-video, jossa pitoalue on kuvattu tarkemmin.

2. Voiteen ja liisterin poisto

Poista ensin suurin osa vanhasta voiteesta muovi- tai pleksisiklillä, joka ei vahingoita suksen pohjaa.

Liuota kaikki vanha voide pois suksille tarkoitetulla puhdistusaineella. Sillä saat helposti vanhat jäämät pois, ennen kuin kuivaat Fiblerlene-puhdistuspaperilla.

Pohjan pitää olla täysin kuiva, ennen kuin jatkat.

3. Suksien voiteluun tarvittavat välineet

  • Hienoa hiekkapaperia (karkeus 100)
  • Korkki
  • Perusvoide
  • Pitovoide
  • Fiberlene puhdistuspaperi
  • Voitelurauta

Sukset on helpointa voidella voitelutelineen päällä.

Voitelutarvikkeet

Suosituslämpötila on merkitty kaikkiin pitovoiteisiin, kuten klassiseen SWIX Siniseen. Kun noudatat pakkauksen lämpötilasuositusta, osut yleensä oikeaan voiteen valinnassa.

4. Suksen karhennus ja perusvoiteen levitys

Naishiihtäjä voitelee suksiaan järven jäällä
LISÄÄ PITOA: Pitovoidetta lisätään kun edellisestä voitelusta on kulunut jonkin aikaa. KUVA: Swix.

Ensimmäiseksi karhennetaan pitoalue. Se tehdään hienolla hiekkapaperilla (karkeus 100) ja korkilla siten, että uusi voide tarttuu pohjaan mahdollisimman hyvin. Karhenna pitoalue pituussuunnassa ja poista lopuksi pöly ja lika kuituliinalla.

Ensiksi kannattaa levittää perusvoide. Muista, että voidetta laitetaan vain pitoalueelle. Hiero sukseen voidetta vähän kerrallaan pienillä, täsmällisillä liikkeillä.

Kun perusvoide on levitetty, se kuumennetaan voiteluraudalla (noin 100 astetta). Käytä voitelurautaa varovasti. Käytä sitä samoin kuin vaatteita silittäessä, eli älä pidä rautaa pitkään samassa kohdassa, jotta pohja ei vahingoitu.

Kun perusvoide on jäähtynyt, hiero se pohjaan korkilla.

5. Näin voitelet sukset pitovoiteella

Kun olet perehtynyt päivän säähän ja lämpötilaan, on aika levittää keliolosuhteiden mukainen pitovoide. Pitovoide lisätään edellisessä kohdassa levitetyn perusvoiteen päälle samanlaisilla lyhyillä liikkeillä.

Pitovoidetta käytetään uudella lumella tai lumella, joka ei ole käynyt läpi sulamis- ja jäätymisprosessia.

Kun olet levittänyt ensimmäisen voidekerroksen, hiero voide pohjaan korkilla. Suosittelemme useita ohuita kerroksia päällekkäin yhden paksun kerroksen sijaan. Suositeltava voidemäärä on 4–8 kerrosta.

Pitovoiteet

Seuraavassa SWIX-videossa kuvataan pitovoiteen levitystä tarkemmin:

Suksien voitelu liisterillä

Liisteriä käytetään erittäin märällä lumella tai lumella, joka on käynyt läpi yhden tai useita sulamis- ja jäätymisvaiheita.

Poista ensin vanha liisteri ja karhenna suksien pitoalue edellä kuvatulla tavalla, mutta älä levitä perusvoidetta. Peitä pitoalueen kumpikin pää maalarinteipillä, jotta liisteriä ei pääse suksien luistoalueille.

Ensimmäiseksi suositellaan vihreän liisterin levitystä. Siihen voi myös käyttää vihreää suihketta. Suihkuta rauhallisesti ja hallitusti pohjan lähellä pitoalueen päästä toiseen – kerran olaksen molemmin puolin.

Poista ylimääräinen liisteri olaksesta sormella ja tasoita liisteri pohjalle peukalolla. Muista tehdä se heti suihkutuksen jälkeen.

Oikean liisterin levitys

Valitse liisteri sääolosuhteiden ja lämpötilan mukaan. Levitä hieman liisteriä kalanruotokuvion mallisesti olaksen molemmille puolille.

Hiero liisteri korkilla tai kädellä ohueksi ja tasaiseksi kerrokseksi koko pitoalueelle.

Poista teipit – ja sukset ovat valmiit hiihdettäväksi liisterikelillä.

Liisteri

Seuraavassa on yksityiskohtainen SWIX-video suksien voitelusta liisterillä.

Suksien voitelu luistovoiteella

Luistovoiteen levittäminen perinteisen suksen luistoalueille tai luistelusuksen koko pohjaan parantaa luistoa merkittävästi ja saa suksen käyttäytymään entistä ennakoitavammin.

Ensin poistetaan suojapinnoite siklaamalla suksen pohjasta. Aloita olaksesta.
Sen jälkeen siklataan loput pohjan luistoalueista (alueet, jotka eivät ole perinteisen suksen pitoaluetta). Älä käytä liikaa voimaa siklauksessa.

Puhdista luistoalueiden pinnoite pronssiharjalla, jotta luistovoide toimii optimaalisesti.

Valitse päivän sää- ja lumiolosuhteisiin sopiva luistovoide ja käytä voitelurautaa. Voiteluraudan suosituslämpötila on merkitty luistovoidepakkaukseen.

Pidä voidepalaa voitelurautaa vasten ja valuta voidetta luistoalueelle (katso alla oleva video). Jaa voide raudalla tasaisella liikkeellä. Aloita suksen etuosasta ja toista sama takana.

Kun luistovoide on imeytynyt, anna sen jäähtyä. Toista sen jälkeen sama siklaus, jonka teit ennen luistovoiteen levittämistä.

Käytä taas pronssiharjaa suksen luistosuuntaan (ensin kärjestä taaksepäin kohti pitoaluetta ja sen jälkeen takaa kannasta suksen päähän). Pysyttele koko ajan poissa pitoalueelta. Harjaa lopuksi luistoalue nailonharjalla ja pyyhi kuituliinalla.

Luistovoiteet

Seuraavassa on video luistovoiteen levittämisestä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *