Hiihtosuksien valinta käyttötarpeen mukaan

Hiihto maistuu, kun alla on sopivat sukset.

Pääkuva: Swix

Hiihdätkö perinteisellä vai luistelutyylillä? Oletko kuntohiihtäjä vai hiihdätkö hitaasti, luonnosta nauttien? Kenties haluat hiihtää koskemattomalla hangella tai vaikkapa tunturin laelle?

Pyri aina löytämää omaan käyttötarpeeseen oikeat sukset.

Maastohiihtosukset

 

Suksien valinta käyttötarpeen mukaan

Miten käyttötarve sitten määritellään? Mietipä asiaa vaikkapa seuraavista lähtökohdista:

  • Missä ja miten hiihdän?
  • Kuinka usein hiihdän?
  • Kuinka teknisesti edistynyt olen hiihtäjänä?
  • Hiihdänkö perinteisellä vai luistelutyylillä?
  • Paljonko painan (rehellinen vastaus)?
Lähikuvasssa maastohiihtäjän jalat.
KÄYTTÖTARKOITUS: Mieti missä aiot hiihtää. Oikean käyttötarkoituksen mukaan valittuihin suksiin on helpompi olla tyytyväinen.

Suksien ostossa kannattaa huomioida myös seuraavat seikat:

  • Oma hiihtotekniikka
  • Varmista tavaratalossa suksilla seisten, että  joustoalue painuu lattiaan
  • Pyydä XXL:ssä, että voitelualueet merkataan suksiin
  • Ensimmäinen pohjakäsittely tulee tehdä tavaratalossa. Näin pohjat pysyvät parempina pitkään
  • Pidä suksistasi huolta. Puhdista pohjat voiteenpoistoaineella, etenkin hiihtokauden loppuessa. Sivele pohjiin voiteluainetta, etteivät ne kesän aikana kuivu.

Hiihtosuksien ja sauvojen pituus

Suositeltu pituus perinteisen tyylin suksissa on oma pituus plus 15–25 cm , hiukan riippuen omasta osaamisesta, hiihtotyylistä ja kehon painosta. Luistelutyylin suksissa pituudeksi suositellaan oma pituus plus 5–15 cm.

Sauvojen osalta hyvä peukalosääntö perinteisessä on oma pituus miinus 30 cm. Luistelutyylistä taas omasta pituudesta vähennetään 20 cm.

Hiihtosauvat

Suksityypit

Maastohiihtosukset
Maastohiihtosuksissa eli murtomaasuksissa on kapea vyötärö. Niiden levein kohta on kärkeä kohti. Leveysmitat ovat kärjestä kantaan yleensä 57 – 50 – 55 mm (sivuleikkaus). Murtsikat sopivat hoidetuille laduille, mutta myös laduntekijälle.

Edullisimpien hintaluokkien sukset ovat monesti raskaammat. Jousto taas on pehmeä eli joustoalue painuu hyvin lumeen. Se taas auttaa siinä, että pito on hiihtäjän painosta riippumatta aina hyvä.

Kalliimpien hintaluokkien sukset ovat kevyemmät. Joustoalue on sopeutettu hiihtäjän painon ja hiihtotyylin mukaan. Tällaisissa yksilöidyissä suksissa on parempi luisto, koska vain pieni osa suksesta aiheuttaa kitkaa. Joustoalue nousee liu’ussa hyvin ja koskettaa lunta vain potkun aikana. Mitä jäykempi suksi, sen voimakkaampi potkun ja painonsiirron on oltava.

Mies ja nainen rauhallisessa hiihdossa, luonnosta nauttien.
HIIHTÄMÄSSÄ: Valitse omaan hiihtokäyttöön sopivat sukset. Silloin saat niistä enemmän iloa (KUVA: Swix).

Kilpasukset
Perinteisen hiihtotyylin kilpasukset ovat kapeat ja jäykät. Ne vaativat hiihtäjältään hyvää tekniikkaa. Jämäkässä ja tasaisessa potkussa pitoalue painautuu tehokkaasti latuun, ja antaa hyvin vauhtia.

Luistelutyyliin on omat sukset, siteet ja monot. Sukset poikkeavat rakenteeltaan muista suksista, siteet ovat luistelussa jäykempiä ja kestävät enemmän kiertoa. Myös monot ovat tavallisia monoja jäykemmät.

Nainen hiihtää kilpasuksilla
KOVASSA VAUHDISSA: Kilpasukset sopivat tekniikkaa hallitsevalle (FOTO: © Fischer Sports GmbH).

 

Kilpasukset

 

Perinteiset pitopohjasukset
Pitopohjasukset eli voiteluvapaat sukset ovet erinomaiset ellei halua paneutua suksivoitelun saloihin. Nämä ovat monilla kakkosparina. Etenkin nollakelissä ja liisterikelillä nämä ovat edukseen. Hyvät lopputalvesta ja jäisillä laduilla.

Voiteluvapaat

 

Skin-pitopohjasukset
Skinit eli pitokarvalliset sukset ovat mullistaneet pitopohjasuksien maailman. Integroidut skinit voidaan ajan myötä vaihtaa. Kunto-, kilpa- ja harjoitushiihtoon kaikilla keleillä. Vaikka skinit luokitellaan voiteluvapaiksi, ne ovat aimo askeleen tavallisia voiteluvapaita suksia edellä.

Kun skini-suksiin laitetaan levyyn kiinnitettävät, siirrettävät siteet, ne ovat yhtä hyviä kuin voideltavat sukset. Siirtämällä siteen paikkaa saadaan joko parempi luisto tai pito, kelistä riippuen. Loppuun kuluneet pitokarvat (skinit) voidaan vaihtaa uusiin. Yleensä ne kiinnitetään liimalla tai erittäin vahvoilla magneeteilla.
Skin-pitopohjasukset

Skin-pitopohjasukset lähikuvassa.
VOITELUVAPAAT: Skin-pitopohjasukset eivät tarvitse pitovoidetta (KUVA: Atomic)

Retki- ja vaellussukset
Nämä erikoissukset sopivat umpihankeen. Jos kärjen leveys on alle 60 mm ne sopivat myös ladulle, muuten kärki on ladulle liian leveä. Suksien kärki-vyötärö- kanta-mitta on yleensä 59 – 51 – 55 mm. Mitä leveämmät sukset, sitä paremmin ne kantavat umpihangeessa.

Muuta huomioitavaa

Teräsreunat
Joissakin suksissa on teräsreunat. Tässäkin pätee se, että mitä arvokkaamat sukset, sitä kevyemmät  ne myös yleensä ovat. Teräsreunaisiin suksiin saa retki- ja vaelluskäyttöön tarkoitettuja erikoissiteitä ja monoja.

Hiihtometsästykseen koiran kanssa suositellaan kuitenkin teräsreunattomia eräsuksia. Koira saattaa viiltää itseään teräsreunoihin.

Teräsreunat painavat suksissa ehkä muutaman gramman lisää, mutta alamäessä kovalla lumella ne ovat todella tehokkaat.

Sivuleikkaus
Mitä kapeampi vyötärö suksissa on, sitä helpommin ne pysyvät alamäissä hallinnassa.  Hallintaan tarvitaan myös tarpeeksi joustoa. Kilpauksissa sitävastoin ei juurikaan ole sivuleikkausta. Kilpasukset voivat jopa kaventua kärkeä kohti. Ne on tehty ladulle. Upottavassa hangessa kilpasuksilla on lähes mahdoton hiihtää.

Skinit
Skin-sukset sopivat myös vauhdikkaaseen hiihtoon. Skineissä eli pitokarvoissa on erinomainen pito ja luisto. Ne ovat kokonaan tai osittain synteettistä karvaa. Pitokarvat on helppo kiinnittää ja poistaa. Tarvittaessa kuluneet voi vaihtaa uusiin. Ne pysyvät hiihdon aikana hyvin pohjassa liimapinnan ansiosta. Sopii hyvin myös tunturihiihtoon. Laskettelusuksien yhteydessä puhutaan monesti nousukarvoista.

Suksipohja
Suksipohjan laatu määrää, miten vaivattomasti luistovoide ja pitovoide saadaan levitettyä. Sintrattu pohja on paras. Sintrattu pohja imee enemmän vahaa kuin pursotemuovipohja. Pohjan vahaus on lähestulkoon taidelaji. Monet eivät koskaa lopeta kelivoiteiden eri yhdistelmien kokeilemista.

Paino
Suksien paino vaihtelee, koska ydinrakenteet ovat erilaiset. Tavallisesti suksissa on synteettinen ydin tai puuydin. Kun puuydintä vahvistetaan lasikuidulla, tulos on erittäin kestävä. Ytimessä saattaa myös olla onttoja ilmataskuja (soluja) jotka keventävät rakennetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *