Mitäs syyskivaa lasten kanssa keksittäis?

Syyslomalla ulkona voi tehdä kaikenlaista kivaa, mökillä, maalla ja kaupungissa. Kokosimme tähän kymmenen ideaa ulkopuuhasteluun lasten kanssa.

Etenkin syyslomalla, mutta miksei muutenkin, on aikaa leikkiä luonnossa ja tutkailla luonnon pikku ihmeitä. Kunhan pukeutuu oikein ulkona on kiva olla vaikka vähän sataisikin.

Miten lapsi puetaan kun lähdetään ulos luontoon? Kerrospukeutuminen eli kosteutta siirtävä aluskerrasto, eristävä välikerrasto ja suojaava kuorikerros on ehdottomasti suositeltavaa.

Villaa alle Välikerros Kuoritakit

 

Kokosimme tähän alle kymmenen pienempää ja hiukan suurempaakin ulkoiluideaa.

Kaarnavenekisa

Kaarnaveneen rakentaminen on helppoa. Siihen tarvitaan hyvänkokoinen kaarnapala. Männyn kaarna sopii tähän, koska se kelluu hyvin. Etsi maasta, yleensä löydät hyvän kaarnapalan vanhojen mäntyjen vierestä. Kaarnan voi veistää hiukan venemäiseksi eli jos siihen saa kölin, se ei kaadu.

Lisäinspiraatiota kaarnaveneen tekoon saat tästä videosta:

Mastoksi tarvitaan pieni tikku ja purjeeksi poimitaan isompi lehti tai männyn ohutta hilsekaarnaa. Kun kaarnaveneet ovat valmiit lähdetään hakemaan starttikohtaa ja maalilinjaa. Kaarnaveneet päästetään veteen ja seurataan mikä veneistä voittaa.

Ruokaa nuotiolla

Leiritulen sytyttämisessä pieni lapsi
LEIRITULEN TEKO: Tuluksien käyttö leiritulen teossa on jännittävää ja kivaa syyspuuhaa lapsille ja aikuisille.

Nuotiolla on kiva istuskella perheen kanssa ja nuotiolla voi paistaa kaikenlaista. Makkara on hyvä klassikko. Retkipaistinpannussa on upea paistella lättyjä ja tikkupulla maistuu aina. Makean ystävä ilahtuu amerikkalaisista s’moreseista. Appelsiinista voi leikata hatun pois, poistaa sisältö ja täyttää kuori suklaataikinalla, kääriä folioon ja antaa kypsentyä nuotiolla noin 20 min. Appelsiininkuoressa paistettu suklaakakku maistuu ihanasti hiukkasen appelsiinilta.

Paistinpannut

 

Retkiherkkujen valmistukseen tarvittavat paistovälineet ja muut välineet retkiateriaa varten löydät tästä.

Luontopolku

Syyslomalla on kiva ratkoa pieniä haasteita. Lapsista luontopolku on jännittävää tekemistä. Valmistele lapsille luontopolku, lyhyt tai pitkä. Sijoita polun varrelle rasteja, joissa on tehtäviä ja kysymyksiä. Koko perhe saa sekä liikuntaa että hiukan aivojumppaa.

Kysymyskortit voi laminoida, jolloin ne kestävät paremmin säässä kuin säässä, ja ne voidaan ottaa taas käyttöön joskus myöhemmin.

Iltamyöhään ulos otsalamppu päässä

Syksyisin ilta pimenee aikaisin ja ulos on jännittävä lähteä otsalamppu päässä. Metsässä on hiukan pelottavaa, ja hurjan jännittävä kävellä illan pimeydessä.

Otsalamput

 

Äiti ja lapset joen vieressä otsalampun valossa
ILTAMYÖHÄÄN OTSALAMPUN VALOSSA: Pimeässä otsalampun valossa ulkoilu on samalla jännittävää ja pelottavaa.

Kalareissuun

Luontoon lähtiessä voi myös kalastaa. Lapsista on todella hauskaa kun he saavat tuntea, että siiman päässä pyristelee jonkinlainen vonkale. Parasta tällaisen retken päätteeksi on paistaa tuoretta, itsepyydettyä kalaa nuotiolla tai myöhemmin kotona paistinpannussa. Muista kuitenkin ottaa retkelle mukaan myös hiukan retkievästä ellei kalaonni potkaise.

Normaaleilla vesialueilla tarvitaan ainoastaan kalanhoitomaksu. Kalastuslupaa ei kuitenkaan tarvitse lunastaa alle 18- ja yli 65-vuotiaat.

Kalastukseen löytyy kaikki varustus XXL:stä.

Lasten kalastussarjat
Abumaticset Junior kalastussetti
Nuorille kalastajille hyvä kalastussetti. Abumatic Colt -umpikelalla on helppo oppia heittämään.

Esteratajuoksu

Esteratajuoksu on hauskaa ja haasteellista. Esteradan voi järjestää metsään, urheilukentälle, leikkipuistoon tai puutarhaan.

Esteradalle voidaan sijoittaa tasapainoharjoittelua varten tukki, tukevia puupölkkyjä tai kiviä. Lisäksi on hyvä jos rataan otetaan mukaan jotakin, jonka alta ja yli voi juosta.  Keilojen välissä riistiin juokseminen on myös hauskaa. Tässä vain mielikuvitus on rajana.

Kun mukaan otetaan vielä sekuntikello niin haaste on entistä hauskempaa kaikille jotka rakastavat kilpailemista.

Pyöräretkeily

Syksy on hienoa aikaa pyöräretkeilyyn. Ota matkaan retkievästä ja termokseen lämmintä suklaata. Ota mukaan lämpimät vaatteet, kenties varalle kuivaa ja lähde lasten kanssa joko lyhyemmälle tai pidemmälle pyöräretkelle.

Pyöräretkeilyä varten löydät XXL:stä kaiken, mitä tarvitset. Tutustu tästä lasten pyöriin, lasten ja nuorten pyöräilykypäriin ja lasten ja nuorten pyörävarustukseen.

Hae tästä lisää inspiraatiota lasten kanssa pyöräilyynRajatonta iloa ja ihmettelyä — pyöräretkeily lasten ehdoilla

Geokätköily

Isä hakee lastensa kanssa geokätköä
KOKEMUKSIA: Geokätköily on jännittävää koko perheen ajanvietettä ja sitä voi tehdä lähes kaikkialla.

Geokätköily on hurjan hauska, koko perheen harrastus. Geokätköily on suunnistuksen yksi muoto. Tavoitteena on löytää rasteja, joita kutsutaan geokätköiksi. Kartta ja kompassi on geokätköilyssä vaihdettava GPS:ssän. Geokätköjä löytyy ympäri maailmaa, joten kätköjä voi lähteä hakemaan ihan lähiympäritöstä tai matkoilla. Geokätköjen löytöpaikat ovat sivulla geocaching.com. Tässä voi myös käyttää geokätköilyn Intro-sovelluksia.
Geokätköilyyn tarvitaan sopiva GPS tai älypuhelin, jossa on GPS. Lisäksi tarvitaan kynä koska geokätköstä löytyvään lokikirjaan tehdään merkintä. Geolöydökset logataan myös digitaalisesti.

GPS geokätköily

 

Tästä videosta voit katsoa lisää geokätköilystä:

Vuoleminen

Makkaranpaistotikku, seinäkoukku, puulusikka, virkkuukoukku tai ritsa. Siinä muutamia puukolla vuollettavia projekteja.

Lasten puukot

Vuoleminen on kivaa ja helposti toteutettavissa. Lapsille on valittava lapsille sopiva puukko. Hyvä jos kahvan ja terän välissä on pieni suojus, joka estää kättä liukumasta terän yli.

Vuolemisen turvasäännöt:

  1. Istu aina kun vuollat – älä vuolla ja kävele
  2. Vuolla aina itsestäsi poispäin
  3. Pidä puuta ja puukkoa jalkojen välissä ja vuolla siinä
  4. Istu vuollessa turvaetäisyydellä lerikavereista tai muista vuolijoista
  5. Muista aina laittaa puukko takaisin tuppiin

Telttailu

Isä lastensa kanssa telttaretkellä
TELTAN SUOJASSA: Teltan suojassa olo on turvallinen. (FOTO: Helsport)

Syksy on telttailuun hyvää aikaa. Useimmat nukkuvat mielellään teltassa ja pitävät sitä jännittävänä. Hankalaa tai vaikeatakaan sen ei tarvitse olla. Helpointa se on jos teltan pystyttää omalle takapihalle, jolloin kotiin pääsee nopeasti jos pimeän pelko iskee.
Toinen kiva vaihtoehto on leiriytyä kalaveden viereen. Leirinuotiolla voi illansuussa turinoida ja pimeyden laskiessa nautiskella kalaa, kuumaa kaakaota ja tikkupullaa. Sen jälkeen onkin kiva ryömiä makuupussiin.

Teltat Makuupussit Makuualustat

 

Tästä löydät jutun:  Ensi kertaa yöretkelle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *